PEC in Time: Niklas Moisander

PEC in Time: Niklas Moisander

Met zijn 37 jaar behoort Niklas Moisander niet meer tot de jonge garde van voetballers, maar net als Bram van Polen, Bart van Hintum en Haris Medunjanin laat de Finse mandekker zien dat fit zijn de belangrijkste voorwaarde is voor een lang(er) bestaan als profvoetballer. De voormalig speler van – toen nog – FC Zwolle tekende in de zomer van 2021 bij Malmö FF, waar hij maandag zijn eerste minuten van dit seizoen, dat in april begon, maakte.

Terug op het veld

Na afloop van de met 5-0 gewonnen wedstrijd tegen laagvlieger Degerfors IF heeft het Zweedse journaille zich in de riante perszaal massaal verzameld rondom Moisander. Niet omdat hij als doelpuntenmaker op het scorebord is verschenen, want tot een treffer komt het niet. Wél omdat Moisander zijn eerste minuten van het seizoen maakte. Sterker nog, voor het eerst in 267 dagen staat de Fin die maandagavond weer op het veld in een officieel duel, na voor de tweede keer in zijn loopbaan hersteld te zijn van een gescheurde voorste kruisband. Op zijn gemak neemt Moisander de tijd voor alle journalisten. Hij gaat ze één voor één af. In vloeiend Zweeds worden alle vragen beantwoord, waarna het drie seconden schakelen is om vervolgens in het Nederlands verder te praten. ,,Ik ben al acht jaar weg uit Nederland, dus sommige woorden ben ik vergeten, maar doordat ik op veel plekken heb gevoetbald spreek ik ook veel talen”, klinkt het in perfect Nederlands.

,,Twee weken geleden had ik niet gedacht dat ik vandaag al zou spelen, maar de trainingen verliepen eigenlijk allemaal goed.” Waar spelers doorgaans voorzichtig worden gebracht, kon Moisander direct negentig minuten aan de bak. ,,Ik ken de trainer inmiddels een beetje en weet dat hij de verdedigers niet zo vaak wisselt, alleen als het écht moet vanwege een blessure bijvoorbeeld. Dus ik was niet heel verbaasd dat ik de hele wedstrijd bleef staan. Voor mij was dit de perfecte wedstrijd om terug te keren. We scoorden vijf keer en gaven helemaal niets weg.”

Niklas Moisander staat de Zweedse pers te woord na de gewonnen wedstrijd tegen Degerfors.
Niklas Moisander staat de Zweedse pers te woord na de gewonnen wedstrijd tegen Degerfors.

Jan Everse

Terug naar 2006 dan, het jaar waarin Moisander vanuit Amsterdam, in Zwolle neerstreek. ,,Wat ik me daar nog van kan herinneren is dat ik nogal moeite had met het type voetbal. Dat was anders dan ik gewend was vanuit Finland en weer anders dan bij Jong Ajax. Het was ook de eerste keer dat ik op mezelf ging wonen. In Amsterdam woonde ik nog samen met mijn tweelingbroer Henrik, die samen met mij in 2003 van TPS Turku naar Ajax was gegaan. Nu stond ik er alleen voor, maar ik werd heel goed opgevangen in Zwolle.” Moisander scheurde als speler van Jong Ajax zijn voorste kruisband af en begon in Overijssel pas echt aan zijn carrière buiten Finland. ,,De seizoenstart was niet goed. Gelukkig gaf trainer Jan Everse mij de tijd om aan het spel te wennen. Doordat ik terugkwam van die zware blessure begon ik bij PEC Zwolle ook echt helemaal opnieuw.” Moisander had daarbij het geluk dat er met Petri Oravainen nóg een Fin in Zwolle terecht was gekomen. Het tweede seizoen kwam de mandekker beter uit de verf. Zijn contract werd zelfs opengebroken en verlengd. De Fin besefte ook dat er nóg een schepje bovenop moest. ,,Ik dacht toen: nu moet ik vlammen. Ik werd nóg serieuzer en wilde beslist een stap hogerop.”

Onder trainer/coach Jan Everse debuteerde Moisander als Zwolle-speler.
Onder trainer/coach Jan Everse debuteerde Moisander als Zwolle-speler.

Twee keer ploeggenoten

Met AZ kwam die stap er ook. In de zomer van 2008 zwaaide Moisander af in Zwolle, waar hij uiteindelijk tot 82 officiële optredens en vijf goals was gekomen. Terug in Noord-Holland begon Moisander onder Louis van Gaal aan zijn avontuur bij de latere landskampioen van dat seizoen. Het was ook daar waar hij een paar jaar later opnieuw teamgenoot werd van Etiënne Reijnen. ,,Met Etiënne heb ik twee keer samengespeeld en altijd goed contact onderhouden. De laatste jaren spreek ik hem eigenlijk niet meer, maar we weten wat we aan elkaar hebben. Sowieso verwatert het contact met oud-ploeggenoten nu eenmaal. Zeker als je zelf in het buitenland terecht komt. Dat hij nu technisch directeur bij Cambuur is geworden, wist ik trouwens niet. Wat leuk voor hem!” 

Moisander is zijn tegenstander in de IJsselderby te snel af.
Moisander is zijn tegenstander in de IJsselderby te snel af.

Van Polen, Boer en Zetterer

Dat Bram van Polen, die twee weken jonger is dan Moisander, nog steeds voetbalt was wél bekend bij de centrale verdediger. ,,Ongelofelijk dat hij nog steeds bij PEC Zwolle zit. Bram is echt een geweldige kerel! Dat was hij toen ook al. We gingen geregeld buiten het voetballen met elkaar om, bijvoorbeeld om een hapje te eten. Ik heb heel veel respect voor hem.” Maar ook Diederik Boer is voor Moisander niet zomaar een oud-teamgenoot. Net als Reijnen kwam hij de huidig keeperstrainer van PEC Zwolle jaren later opnieuw tegen. ,,Ja, dat klopt. Bij Ajax heb ik nog een jaartje met hem samengespeeld. Heel leuk dat hij nog steeds bij PEC Zwolle zit. Hij, Bram en Etiënne waren ook echt belangrijke personen voor mij in die tijd. Ik ga die periode nooit vergeten en heb ook altijd gezegd dat die twee seizoenen in Zwolle de belangrijkste jaren uit mijn carrière waren.” Die carrière kreeg verder glans toen Moisander weer bij Ajax terugkeerde om vervolgens via Sampdoria bij Werder Bremen terecht te komen, waar de Fin met Michael Zetterer een toekomstig Zwollenaar op het trainingsveld ontmoette. ,,Ook Zetti is een hele aardige gast. Als ik hem sprak vertelde hij altijd heel positief over PEC Zwolle.” In zijn laatste twee seizoenen in Bremen droeg Moisander er de aanvoerdersband, die hij in Zwolle, Alkmaar en Amsterdam ook al eens mocht dragen. Toch kon de routinier in zijn laatste jaar degradatie niet voorkomen.

Bram van Polen, Etiënne Reijnen, Diederik Boer en Niklas Moisander voorafgaand aan het seizoen 2007-2008.
Bram van Polen, Etiënne Reijnen, Diederik Boer en Niklas Moisander voorafgaand aan het seizoen 2007-2008.

Champions League

Voor Moisander kwam toen Malmö FF op zijn pad. ,,Ik wilde naar Zweden, omdat mijn vrouw hier vandaan komt en we ook na mijn profloopbaan in dit land willen blijven wonen.” Terug in Scandinavië viel Moisander met zijn neus in de boter. In 2021 mocht Malmö als kampioen van de Allsvenskan proberen het hoofdtoernooi van de Champions League te halen, een schier onmogelijke taak, zo bleek in het verleden. Daarin slaagde de ploeg op wonderbaarlijke wijze tóch, door maar liefst alle vier de voorrondes door te komen. Onder toenmalig coach Jon Dahl Tomasson stuntten Moisander en co door onder andere Rangers uit het miljoenenbal te houden. Moisander speelde vervolgens als 35-jarige onder meer tegen Chelsea op Stamford Bridge en in het Allianz Stadium tegen Juventus. Daarna won Moisander met Malmö nog de landstitel en de beker.

Een schot van Ryan Thomas wordt getoucheerd door Niklas Moisander, waarna PEC Zwolle op gelijke hoogte komt in de bekerfinale van 2014.
Een schot van Ryan Thomas wordt getoucheerd door Niklas Moisander, waarna PEC Zwolle op gelijke hoogte komt in de bekerfinale van 2014.

20 april

Waar Moisander wel de Svenska Cupen omhoog mocht houden, lukte dat ondanks een finaleplaats niet met Ajax. Op 20 april 2014 ging het mis tegen uitgerekend PEC Zwolle. Het was zelfs aanvoerder Moisander die met zijn schoen de bal uit een poging van Ryan Thomas zodanig van richting veranderde, dat de 1-1 op het scorebord kwam te staan. ,,Haha, ja die dag zal voor veel Zwollenaren de mooiste dag uit hun leven zijn. Voor mij ligt dat iets anders. Dat was niet zo mooi. Maar áls je dan van een club moet verliezen, dan maar van Zwolle. Wel ongelooflijk mooi voor de club en stad dat toen de beker werd gewonnen. En helemaal verdiend hoor.”

Naam: Niklas Moisander

Nationaliteit: Fins

Geboortedatum: 29-11-1985

Geboorteplaats: Turku, Finland

Speler PEC/FC Zwolle: 2006-2008

Gespeelde wedstrijden: 82

Doelpunten: 5

Eerder in PEC in Time

Peter van der Hengst

Ivan Cvetkov

Nikolai Brock-Madsen

Johan van der Werff

Edwin Duim

Ben Schubert

Stefan Teelen

Johan Hansma

Jos Hooiveld

Denni Avdic

Steven Pereira

Remco Schol

Leo Koopman

Giovanni Hiwat

Javier Guarino

Rinus Israel

Albert-Michael Yobo

Dries Jans

Morten Karlsen

Robert Wijnands