PEC in Time - Peter van der Hengst

PEC in Time - Peter van der Hengst

Een cultheld pur sang. Daarnaast heeft deze geboren en getogen Amsterdammer nog steeds de titel Eredivisie clubtopscorer van PEC Zwolle op zijn naam staan. We hebben het natuurlijk over Peter van der Hengst.

Fritz Korbach

Op zestienjarige leeftijd tekende Peter van der Hengst zijn eerste contract bij Ajax. Toch werden er geen minuten gemaakt in het eerste elftal en moest de jonge aanvaller het vooral hebben van speeltijd in het tweede elftal. Dit veranderde echter na een wedstrijd in de Kuip. ,,Wij speelden destijds tegen Jong Feyenoord en ik scoorde twee keer. Wat ik niet wist, was dat Fritz Korbach op de tribune zat.” PEC Zwolle was op dat moment namelijk op zoek naar een spits en na deze wedstrijd was het voor Korbach duidelijk wie hij wilde hebben. ,,Zowel Ajax als ik stonden wel open voor een verhuurperiode en zo kwam ik halverwege het seizoen 1979-1980 bij PEC Zwolle.”


Korbach zocht een scorende spits en werd met de jonge Ajacied op zijn wenken bediend. Tijdens zijn debuutwedstrijd tegen NAC wist Van der Hengst meteen het net te vinden. ,,Bij PEC Zwolle kwam ik echt in een warm bad terecht. Zo was het eerste elftal heel gezellig en hecht met elkaar. Dat hielp natuurlijk bij de prestaties op het veld. Iets wat onze trainer Korbach destijds echt wel voor elkaar kreeg. Bij hem was het altijd lachen gieren brullen, maar eenmaal op het veld moest er ook echt gepresteerd worden!"

Uiteindelijk bleek het doelpunt tegen NAC de eerste van velen te zijn.  Een statistiek dat hem vandaag de dag nog steeds clubtopscoorder van PEC Zwolle in de Eredivisie maakt. ,,Moet je nagaan dat wij in mijn eerste jaar nog de jongste aanval van de Eredivisie hadden. Die bestond destijds namelijk naast mij als achttienjarige uit de negentienjarigen Ron Jans en Chris Riemens.”


Biertje

Dat Van der Hengst zich thuis voelde binnen de selectie van PEC Zwolle moge duidelijk zijn, maar ook met de supporters werd een band opgebouwd. ,,Voor mijn tijd bij PEC Zwolle had ik nog nooit een biertje gedronken. Dit veranderde echter snel eenmaal in Zwolle. In die periode waren we in eigen huis amper te verslaan, dus op die manier was er altijd wel wat te vieren.  Na de wedstrijd een biertje drinken was iets wat er gewoon bij hoorde, daarvoor gingen we dan vaak de stad in naar ’Jan de Kleine’. In dat café dronken we dan gezellig mee met de supporters. Wij mochten dan wel de voetballers zijn, maar stonden zeker open voor de supporters.” Naast het bier drinken maakte Van der Hengst kennis met nog iets nieuws. Carnaval welteverstaan. ,,In het westen vierden wij dat eigenlijk niet, maar dat was in Zwolle wel anders. Carnaval was altijd één groot feest en ook zeer gezellig.”


Trainingskampen

In zijn Zwolse periode speelde Van der Hengst niet met de minste namen in één team. Zo werden onder anderen Johnny Rep, Cees van Kooten en Piet Schrijvers naar de Ceintuurbaan gehaald. ,,Om met zulke spelers samen te mogen spelen was fantastisch. Voor hen had je natuurlijk alleen maar respect en keek je op zo’n leeftijd ook echt tegen op. Als Johnny bijvoorbeeld in vorm was, besliste hij gewoon wedstrijden. Voor hem werkte je dan automatisch een stapje harder, waardoor ook de rest beter werd.” Naast grote namen naar Zwolle te halen had PEC-voorzitter Marten Eibrink nog meer in petto. Neem als voorbeeld de trainingskampen. ,,Met Eibrink zijn we toen zowat de hele wereld over gevlogen. Van trainingskampen in China, Griekenland en Kameroen tot aan Marokko en het Drentse Norg. Dit waren fantastische tijden en ook zeker herinneringen die je niet meer zal vergeten.”

Einde carrière

Ondanks alle hoogtepunten kent zijn tijd bij Zwolle ook zeker een dieptepunt. Na een passeeractie van Go Ahead Eagles-speler Ton Witbaard verdraait Van der Hengst zich en blijft over met een zware knieblessure. ,,Op 23-jarige scheurde ik door die actie mijn kruisbanden af. Na mijn herstelperiode bleef mijn knie parten spelen, waardoor ik een andere speler werd. Rond die tijd zette trainer Co Adriaanse mij ook steeds vaker buiten de basis en wilde mijn vrouw graag terug naar het westen. Vandaar dat ik in een gesprek bij Eibrink aangaf  graag een overstap te willen maken.” Die overstap komt er en zo maakt Van der Hengst tijdens het seizoen 1986-1987 de overstap naar AZ ’67. ,,Eenmaal bij AZ kwam ik in een iets meer controlerende rol te spelen, waardoor de doelpunten minder werden. Ondanks mijn doorlopende contract heb ik toen na het seizoen 1987-1988 een punt achter mijn carrière gezet. Het ging gewoon niet meer met mijn knie. Als ik in het weekend speelde werd mijn knie zelfs zo dik, dat ik maandag en dinsdag thuis moest blijven. Dan stond ik soms donderdag pas weer op het trainingsveld.”

Jeugdtrainer

Na zijn actieve profcarrière besluit Van der Hengst een versnelde trainerscursus te volgen. Toch is het niet de voetballerij, maar de verzekeringswereld waarin hij te werk gaat. ,,Naast mijn vaste baan ben ik toen begonnen met het trainen van jeugdelftallen. Zo heb ik ook nog eens de jeugd van FC Zwolle onder m’n hoede gehad.” Na een wedstrijd tegen de Ajax veteranen is het contact binnen de Amsterdamse club weer op gaan bloeien. ,,Na die wedstrijd ben ik gevraagd om zelf bij de Ajax veteranen te komen spelen. Hierdoor ben ik in contact gekomen met Danny Blind die destijds op zoek was naar een nieuwe jeugdtrainer. Doordat ik over de juiste papieren beschikte ben ik toen in 2005 parttime jeugdtrainer van Ajax geworden.”


Spelers als Matthijs de Ligt, Justin Kluivert en Ryan Gravenberch heeft Van der Hengst allemaal onder zijn hoede gehad. Toch bekleedt hij deze functie vandaag de dag niet meer. ,,Ik wilde stoppen met het training geven. Na dat besluit ben ik bij de scoutingsafdeling van Ajax terechtgekomen.

Dit was natuurlijk een heel andere functie, maar ik doe het nu al twee jaar fulltime met heel veel plezier. Zo heb ik van mijn hobby alsnog mijn baan weten te maken.”


Fotografie: Jan Drost

Eredivisie partners