Ondernemersverhalen: Willem Jüttner

Ondernemersverhalen: Willem Jüttner

Eerst als lid van de businessclub van sc Heerenveen, maar inmiddels al bijna tien jaar een vast gezicht bij thuiswedstrijden in het MAC3PARK stadion. Willem Jüttner is oprichter van Keyminds en naar eigen zeggen een ‘gepassioneerd volger van PEC’. ,,De businessclub van PEC Zwolle is een mix van gezellig voetbal kijken en op een relaxte wijze netwerken. Als ik vanuit mijn woonplaats Dronten naar Zwolle rijd voor de wedstrijd en bij de stoplichten sta, dan moet er geen file staan want dan raak ik geïrriteerd. Het is heerlijk om in het stadion te zijn; leuke mensen en een prettige sfeer, daar word ik echt vrolijk van.”

Jüttner is ondernemer geworden nadat hij achttien jaar in het bedrijfsleven had gewerkt in de medisch farmaceutische industrie. ,,Daar heb ik eigenlijk alles gedaan; van buitendienstmedewerker tot algemeen manager. Op een bepaald moment, toen de vernieuwing eruit was en anderen voor mijn gevoel teveel gingen meekijken hoe ik het moest doen, merkte ik dat ik dat lastig en beklemmend vond. Ik wilde graag zelf aan het stuur zitten. Toen ben ik voor mezelf begonnen, inmiddels alweer ruim twintig jaar geleden. Eerst met een ander, nog steeds bestaand bedrijf, The College Healthcare, en later zijn wij met Keyminds een tweede bedrijf gestart.”


Gedrag

,,Wij zijn altijd bezig geweest met het onderzoeken van het gedrag van mensen, zowel toen als nu. Dat is ook echt de rode draad door mijn bedrijven heen. Wat zijn het voor mensen? Hoe reageren mensen? Wat is hun gedrag en hoe past hun gedrag bij een organisatie en bij de functie die ze willen vervullen? Door de jaren heen gebruik je daar allerlei tools voor. Naast gesprekken zijn er tal van assessmentmodellen waarmee je mensen in kaart kunt brengen. Wij kwamen tot de conclusie dat die modellen niet altijd een juiste weergave lieten zien van het gedrag onder alle omstandigheden. Je kon er echt wel gedrag mee in kaart brengen, maar naast het natuurlijke gedrag werd ook het sociaal wenselijke of het door de kandidaat voor een functie gewenste gedrag in kaart gebracht. Iedereen draagt een bepaald masker en dat konden we met de bestaande modellen onvoldoende blootleggen. Als iemand dan een half jaar ergens werkzaam was, kreeg je weleens te horen van een opdrachtgever dat er bepaalde gedragingen aan het licht kwamen die niet uit het assessment naar boven waren gekomen. Dat is precies waarom wij aan de gang zijn gegaan om te kijken hoe we letterlijk en figuurlijk iemand in beeld konden brengen zonder hem of haar gesproken te hebben. Op zo’n manier dat we er toch dwars doorheen zouden kunnen kijken. Toen is het bedrijf Keyminds ontstaan. We zijn, samen met een partner, een tool gaan ontwikkelen waarmee we eigenlijk heel snel een zeer concreet en duidelijk beeld van iemand konden krijgen zodat wij een opdrachtgever klip en klaar konden aangeven welk gedrag een persoon in rust, tijdens het werk en onder toenemende werkdruk kan laten zien, in positieve en in minder positieve zin. Dat is natuurlijk wel prettig om vooraf te weten. Daarnaast kunnen wij ook aangeven of iemand zich op bepaalde vlakken nog kan ontwikkelen.”


Keyscan

,,Bedrijven zoeken vaak een ‘People manager’. Dat is een mooi generiek woord, maar onder welke omstandigheden is iemand daadwerkelijk een People manager? In complete rust of ook als hij onder druk komt te staan en moet presteren? Dat wil je eigenlijk wel weten voordat je iemand aanneemt”, aldus Jüttner. ,,Ik durf, op basis van de feedback en de referenties die wij van onze opdrachtgevers krijgen te stellen dat wij in staat zijn, anders dan andere assessmentstools om met onze tool, de Keyscan, mensen zodanig in kaart te brengen dat je direct weet wie je voor je hebt. Wij werken met tal van opdrachtgevers die de meer traditionele modellen gebruikten en tegen bepaalde problemen zijn aangelopen, vervolgens bij ons uitkwamen en een Keyscan lieten uitvoeren. Zij zagen de verschillen tussen die modellen. Op basis van hun eigen ervaring zijn zij tot de conclusie gekomen dat het best goed was wat ze deden, maar dat ze dankzij de Keyscan veel meer informatie kregen en konden voorspellen waar ze met werknemers in een specifieke functie tegenaan zouden lopen.”


,,Niet de hele wereld is maakbaar maar wij kunnen wel duidelijk aangeven of iets haalbaar is”

,,Onze tool wordt niet alleen ingezet voor selectiedoeleinden, maar ook voor persoonlijke ontwikkeling en bij team verander- of team ontwikkeltrajecten. Als wij iemand met de Keyscan in beeld brengen, kunnen wij ook heel concreet aangeven waarin die persoon zich nog kan ontwikkelen, maar we geven ook aan als dat niet zinvol is. Heel vaak hoor je bij andere assessments: ‘dat is een blauwe, dat is een rode en dat is een groene’. Maar er wordt niet gekeken waarom iemand rood en waarom iemand blauw is en wanneer en waarom dat gebeurt. Onze tool geeft dat heel transparant weer. Op basis van de uitkomsten doen wij dan een voorstel voor een ontwikkelplan, voeren wij aanpassingen door in bestaande (management)teams of bouwen we samen met de opdrachtgever een nieuw team op. Niet de hele wereld is maakbaar. Men denkt veel te vaak ‘we sturen iemand naar een training en dan komt het goed’. Je moet in de basis wel een bepaalde aanleg in je hebben om een ontwikkeling door te kunnen maken en als je die aanleg minder of niet in je hebt dan is er misschien een verbetering van een 4 naar een 6 maar het wordt nooit een 8 of 9. Om nog maar te zwijgen over de energie die het zo’n persoon kost.”


Gepassioneerd

,,Dit soort processen zijn echt geweldig om te doen. Iedere dag is een feest, want mensen echt in hun kracht zetten en de groei die zij doormaken voor je ogen zien gebeuren, geeft mij kippenvel, nét als de gezelligheid bij PEC Zwolle.”

Wie meer wil weten over de Keyscan kan hier terecht.


Lees hier onze vorige ondernemersverhalen

Jasper Vrieling

Bart Nooter

Henk Timmerman

Roland de Wit

Marc de Lange

Jan Groen

Henrik de Leeuw

Jan Teun Fuller

Johan Tol

Jarno Schra

Berend Andringa 


Fotografie: Dwayne Maikel (Next Level Fotografie)