Ondernemersverhalen: Johan Tol

Ondernemersverhalen: Johan Tol

Johan Tol is opgegroeid aan de Brederostraat, praktisch onder de lichtmasten van het oude Oosterenkstadion, maar tegenwoordig woonachtig in Hilversum. Als kleine jongen ging hij met een leraar van school voor het eerst naar PEC Zwolle. Later nam hij een seizoenkaart met teamgenoten van VV Berkum. Vandaag de dag is Tol managing director bij Processionals in Apeldoorn. Een optimist en mensenmens met een echte winnaarsmentaliteit, zo omschrijft Tol zichzelf. Bovenal is hij een rasechte ondernemer die met Processionals aardig aan de weg timmert.

Na zijn studie Management, Economie en Recht op Windesheim begon Tol aan zijn carrière als ondernemer. Er volgde een mooi avontuur in Rotterdam, waar hij een uitzendbureau runde. Daarna begon Tol voor zichzelf. Eerst met een compagnon en nu al vijf jaar alleen.


Procesindustrie

De naam ‘Processionals’ verraadt het al een beetje; bij Processionals werken professionals in de procesindustrie. Maar wat is dat precies, de procesindustrie? ,,De procesindustrie is een verzamelnaam voor alle bedrijven die grondstoffen op industriële wijze produceren tot een product of halffabricaat. Eigenlijk alles wat wij dagelijks gebruiken zonder dat we er zelf bij nadenken, zoals ons voedsel, medicijnen, auto’s en energie wordt gemaakt in de procesindustrie. Dat wordt allemaal ergens geproduceerd. Klanten van ons zijn onder meer Bolletje, Friesland Campina, Ausnutria maar ook het in Zwolle gevestigde Abbott.”


Recruitment

De bij Processionals in dienst zijnde recruiters proberen hun klanten zo goed mogelijk te bedienen. ,,Zij zijn bij het werven van personeel echt op zoek naar personen die hun opleiding hebben afgerond. Ongeschoolde mensen kunnen niet zomaar aan de slag in een hightech productieomgeving. Wij vinden bij het zoeken van geschikt personeel het vooral belangrijk dat iemand op zijn plek komt en zich verder kan ontwikkelen. Uitzendbureaus zitten vaak in de flexibele schil, wij echt in de hoek van de vaste banen. Denk aan procesoperators, onderhoudsmonteurs, productleiders of shiftleaders.” Tol gebruikt recruitment als middel om organisaties te veranderen. ,,Daarnaast kijken we ook graag vijf tot tien jaar vooruit met onze klanten. Wij willen ze met de juiste mensen helpen om goed in te kunnen spelen op veranderingen als automatisering, vergrijzing en digitalisering. Dit vraagt om andere manieren van werken, skills en mensen.”


Motorkap

Als Tol met zijn bedrijf zelf vooruit kijkt, ziet hij nog voldoende groeimogelijkheden. ,,We hebben nu drie vestigingen, hier in Apeldoorn, in Rotterdam en Amsterdam. Daar komt spoedig een vierde locatie in het zuiden bij.” Een vijfde vestiging sluit Tol bovendien niet uit. ,,Ik wil Processionals groter maken. Er liggen best wel wat ideetjes op de plank om uit te rollen. Ik blijf mezelf continu ontwikkelen en uitdagen. Mijn rol binnen de organisatie is in de loop der jaren ook behoorlijk veranderd. Van consultant tot directeur. Nu ben ik vanuit mijn rol ook meer aan het delegeren.” De komende jaren hoopt Tol met veel plezier zijn bedrijf verder handen en voeten te geven, al blijft hij nuchter en bescheiden. ,,Dat ben ik ook. Ik denk dat als je onder de motorkap van Processionals gaat kijken, je kunt zien dat dit een prachtig bedrijf is. Alleen schreeuwen we dat niet van de daken. Voorlopig ben ik nog wel even bezig hier. Het stopt pas op het moment dat ikzelf realiseer of dat anderen tegen me zeggen: ‘Johan, het is beter om te stoppen’. Er kan een moment komen dat je tegen je eigen grens aanloopt en dan moet je ook durven toegeven dat een ander het overneemt, maar zover is het nu zeker nog niet.”


Gemis van het stadion

Ondanks de coronacrisis die nu al een jaar onder ons is, is Processionals flink gegroeid. ,,We voelen ons bevoorrecht op dat gebied, want het kon ook heel anders gaan. Toch hebben wij de afgelopen tijd best wat mensen gedetacheerd in de sectoren waarin wij werkzaam zijn. We blijven immers eten, drinken en energie verbruiken.” Wanneer Tol weer het MAC3PARK stadion binnenstapt voor een ontspannen avondje voetbal? ,,Hopelijk snel weer. Ik beleef de wedstrijd nu vanuit huis op de bank. PEC zit in mijn hart, dat blijft ook echt wel ondanks dat we nu niet naar het stadion kunnen. Ik mis wel het tegenkomen van oude bekenden, het samen een biertje drinken en de ontspanning van een potje voetbal kijken. Dat ik ben aangesloten bij de businessclub had ook niet als voornaamste reden om er zakelijk succes uit te halen, maar meer voor relatiebeheer. Voor klanten en collega’s is PEC Zwolle namelijk een hele mooie plek om naar toe te gaan.”



Fotografie: Dwayne Maikel - Next Level Fotografie