Ondernemersverhalen: Jarno Schra

Ondernemersverhalen: Jarno Schra

Jarno Schra, geboren in Staphorst en opgegroeid in Rouveen, kan het als geen ander waarderen dat Bert Konterman het restant van het seizoen afmaakt als hoofdtrainer bij PEC Zwolle. Want het was zijn dorpsgenoot waarvoor hij eind jaren ’80 voor het eerst naar het Oosterenkstadion kwam. ,,Als kind ging ik toen met mijn vriendjes en de leider van de SC Rouveen naar Zwolle toe om naar PEC te kijken. Voor een rijksdaalder kochten we een kaartje voor het kidsvak in de hoek van het stadion. Zo is het ooit begonnen.”

Inmiddels zit Schra als sponsor en supporter van PEC Zwolle in de businessclub, al is dit seizoen alles even anders. ,,Ik kon naar één wedstrijd, maar toen was ikzelf verhinderd. Daarna ging de boel op slot.” Als eigenaar van Warx Personeelsdiensten uit Staphorst wacht Schra met smart op de dag dat hij weer gezellig een biertje kan drinken met klanten in het MAC3PARK stadion.


Werk ze

Inmiddels is Schra alweer acht jaar eigenaar van het uitzendbureau dat voornamelijk in de techniek en productiesector actief is. Na een marketing- en managementstudie in Groningen, een korte voetballoopbaan bij studentenvoetbalvereniging The Knickerbockers en een daaropvolgende wereldreis begon hij direct voor zichzelf met een bedrijf om voornamelijk Poolse vakmensen aan werk te helpen. ,,In die tijd was er een gebrek aan lassers. Ik hielp ze via mijn bedrijf aan werk, maar heb dat bedrijf van de hand gedaan. Daarna ben ik begonnen met Warx.” Wie denkt dat Warx een afkorting is of zomaar een willekeurig gekozen naam heeft het mis. ,,Ik wilde graag een korte en krachtige naam waarvan de domeinnaam nog vrij was. In deze contreien zeggen ze ’s ochtends nog wel is ‘wark ze’, oftewel werk ze in het plat. Daar heb ik Warx van gemaakt.”


Polen

Warx zoekt voor haar klanten van Nijkerk tot Assen en van Emmeloord tot Emmen vakbekwaam personeel. Nederlanders, maar ook nu nog steeds Oost-Europese mensen, waaronder dus voornamelijk Polen. ,,Ik denk dat we niet zonder Poolse werknemers kunnen in Nederland. Nu ben ik met Warx maar een klein bedrijf, maar er werken ruim 100.000 Polen in ons land. Als die morgen stoppen, dan hebben we overmorgen geen eten in de supermarkten liggen. In bijvoorbeeld distributiecentra werken heel veel Oost-Europeanen. Vroeger, toen ik net begon hoorde ik nog weleens van ‘wat moet je toch met al die Poolse werknemers, er zijn genoeg Nederlanders die dat werk kunnen doen’, maar tegenwoordig kent iedereen die in de productie of logistiek werkt onderhand wel een Poolse collega. Met het oog op de toekomst en de vergrijzing zullen we de Poolse medewerkers alleen maar harder nodig hebben. Veel mensen gaan de komende jaren met pensioen en jongeren staan niet in de rij voor het werken met de handen helaas. Het zijn aantrekkelijke sectoren met mooi werk, maar ouders stimuleren hun kinderen toch zoveel mogelijk om door te leren. Maar jonge mensen die goed met hun handen kunnen werken, blijven we in Nederland nodig hebben.”


De kracht van Warx

Wie bij Warx op gesprek komt wordt niet zomaar ergens gedropt. ,,Grote uitzendbureaus sturen praktisch iedereen door. Wij zijn kritisch en durven ook ‘nee’ te zeggen. De personen die bij ons op gesprek zijn geweest en waar wij positief over zijn, dragen wij voor aan onze klant. Ook daar komt diegene dan nog op gesprek. Negen van de tien keer gaat het dan goed.” Daar ligt dan ook de kracht van Warx, dat het van de mond-tot-mond reclame moet hebben. ,,Vroeger zaten uitzendbureaus middenin het dorp, in Meppel had je zelfs een heel straatje. Wij zitten nu op het industrieterrein van Staphorst, midden tussen onze klanten in. Het wervingsproces gaat bijna allemaal via internet tegenwoordig, men komt niet zomaar meer binnenstappen, al is dat uiteraard nog steeds mogelijk.” Waar Schra met zijn team tamelijk uniek in is, is het stukje huisvesting. ,,Wij helpen onze Poolse werknemers niet alleen aan werk, maar regelen ook de huisvesting. Goede huisvesting, waarbij we strenge normen hanteren voor veiligheid, voorzieningen en comfort. Uitgangspunt is dat iedereen privacy verdient en dus een eigen, afsluitbare kamer krijgt.”


Samen voetbal kijken

Schra, die in het verleden onderdeel uitmaakte van het PEC Zwolle Businessclubteam, maar door lichamelijke ongemakken het voetbalteam heeft verruild voor het PEC Peloton, bindt als jeugdtrainer bij FC Meppel de voetbalschoenen nog wel onder en hoopt net als ieder ander snel weer in het stadion aanwezig te mogen zijn. ,,Ik hoop dat het volgend seizoen weer kan, want dit seizoen gaat het niet meer gebeuren. Hopelijk is het dan snel weer zoals het vroeger was, al begrijp ik best dat veel bedrijven financieel gezien een enorme jas hebben uitgedaan. Daarom duurt het misschien nog wel een jaar voordat alles weer bij het oude is. Maar die gezelligheid in de Businessclub met een klant, of een zondagmiddag voetbal kijken met mijn zoontje van zeven kan hopelijk snel weer.”


Fotografie: Dwayne Maikel - Next Level Fotografie