Ondernemersverhalen: Jan Teun Fuller

Ondernemersverhalen: Jan Teun Fuller

Jan Teun Fuller is advocaat voor agrariërs en grondeigenaren bij Benthem Gratama advocaten in Zwolle. Naast advocaat is de 50-jarige Fuller ook een enorm sportliefhebber en al vijf jaar de trotse voorzitter van VV Berkum. Als sponsor namens Benthem Gratama, voorzitter van de samenwerkende amateurvereniging én als supporter zit Fuller met wel drie petten op in het MAC3PARK stadion. Dit seizoen weliswaar even niet, maar het advocatenkantoor blijft PEC Zwolle ook in de coronacrisis trouw.

,,Samen met drie andere collega’s ben ik aandeelhouder van Benthem Gratama. Daarnaast hebben we 21 advocaten in loondienst”, begint Fuller zijn verhaal in het authentieke pand aan de Burgemeester van Roijensingel. ,,Al meer dan honderd jaar zijn we in Zwolle gevestigd. Eerst als Benthem en vanaf 1990 als Benthem Gratama. Zelf ben ik hier sinds 2007 werkzaam.” De band met PEC Zwolle is volgens Fuller een hele hechte en bovendien één die al jaren bestaat.


Eerste advocatenkantoor

,,Ja, die band is echt heel hecht. Een oud-compagnon van ons, René Buijsrogge, die ook bestuurslid bij PEC Zwolle is geweest, heeft dat contact gelegd. In de jaren ’80 en ’90 kwamen wij daarom al, als eerste advocatenkantoor, bij de club over de vloer. Pas de voorbije vijftien jaar zijn er steeds meer advocatenkantoren aangesloten. De samenwerking met PEC Zwolle is heel belangrijk voor ons. Wij ondersteunen de club, omdat we vinden dat PEC Zwolle een hele belangrijke rol vervult in stad en regio. Een voetbalclub betekent veel voor mensen. Dat is bij VV Berkum niet anders. Zoveel mensen halen kracht en energie uit een bezoekje aan hun voetbalclub. Dat missen we nu met z’n allen”, verwijst Fuller naar de lege stadions en sportparken waar iedere sportliefhebber dit seizoen mee te dealen heeft. ,,De laatste jaren had ik weleens wat minder binding met de club als het ging om wedstrijden bezoeken. Ik zag al zoveel wedstrijden. Onlangs toen PEC Zwolle tegen Ajax speelde baalde ik ontzettend dat ik er niet bij kon zijn. Voorheen stond je dan bij Berkum te kijken en zei je ‘ik ga straks ook nog even naar PEC – Ajax’. In deze periode sta je te popelen om weer te mogen. Voor een BVO als PEC Zwolle is dit dan ook een hele vervelende periode, maar wij hebben dit seizoen bij Benthem Gratama onze overeenkomst wel gewoon verlengd. We hebben er dan misschien een jaartje niks aan gehad, maar dat is dan maar zo.”


Agrarisch & grondzaken

Benthem Gratama advocaten is gespecialiseerd in vier sectoren, te weten onderneming & organisatie, familie & gezin, bouw & vastgoed en agrarisch & grondzaken. ,,Dat laatste is mijn expertise en daar zijn we ook landelijk in gespecialiseerd.” Een agrarische achtergrond heeft Fuller echter niet. ,,Ik kom uit het Drentse Ruinen, een agrarisch gebied, maar ik had daar nooit iets mee.” Ik werkte eerst voor een gemeente in Oost-Groningen en daarna bij Interpolis. Daar werkten we veel samen met de Rabobank en daar zijn van oudsher veel agrariërs bij aangesloten. Zo ben ik dit vak ingerold. Ik sta mensen bij die eigenaar zijn van grond en daarmee geschillen hebben. Dat kan een onteigening zijn omdat een stuk land van een boer bijvoorbeeld plaats moet maken voor een snelweg, maar ook huur en verhuur, oftewel pacht, en productierechten. Dat doe ik landelijk van Groningen tot Maastricht. Het wereldje van agrarische grondrechtadvocaten is namelijk niet zo groot.”


Onteigening en stikstofrechten

Fuller heeft altijd een paar laarzen in de kofferbak van zijn auto liggen. ,,Die heb ik ook wel nodig, want ik kom geregeld bij boerderijen over de vloer. Bovendien is een agrariër minder goed in de gelegenheid om hier af te spreken.” Fuller heeft zo zijn eigen stijl bij het oplossen van geschillen. ,,Ik ga eerst kijken wat er speelt en hoe ik dat kan oplossen. Meteen het mes erin, dat is niet mijn stijl. Als het nodig is kan ik wel vervelend worden, maar dat mag nooit de insteek zijn.” Fuller komt van alles tegen in zijn werk. ,,Dat kan een maatschap van twee broers zijn die uit elkaar gaan, maar ook een boer die ingesloten dreigt te worden door wegen en een nieuwe plek moet hebben om zijn bedrijf te kunnen voortzetten.” Ook de stikstofrechten en het halveren van de veestapel waar in Den Haag steeds meer voor geopperd wordt, is materie waar Fuller mee te maken heeft. ,,De leukste dossiers vind ik wanneer beide partijen na afloop tevreden zijn. In Friesland moest een boer enkele jaren terug vijftien hectare grond afstaan voor de aanleg van een weg voor de zogenaamde ‘Haak om Leeuwarden’. Het is een boer nooit om het geld te doen, hij wil gewoon zijn beroep blijven uitoefenen en zijn bedrijf voortzetten. In overleg met de provincie hebben we dat bedrijf toen een kilometer verderop kunnen verplaatsen. De provincie heeft toen alles opgekocht. Dat zijn soms enorme processen, vaak ook heel psychologisch voor cliënten van me. Als dat dan voor beide partijen tot tevredenheid kan worden opgelost, ben ik ook heel tevreden.”


Grond is emotie

Met zijn jarenlange ervaring weet Fuller vaak al wel welke kant een dossier op kan gaan, maar toch wordt ook hij nog vaak genoeg verrast. ,,Soms denk je dat partijen ergens uit zijn en dan kan het nog heel lang duren voordat het ook echt geregeld is. Andersom komt het ook vaak genoeg voor dat je vooraf denkt dat het wel eens lang kan gaan duren, maar dat er uiteindelijk maar één simpele oplossing gedaan hoeft te worden.” Wat altijd blijft is de emotie, of het nu om ruilverkaveling gaat of om onteigening van grond. ,,Ik zeg altijd: grond is emotie. Bij de ruilverkaveling is de insteek dat een agrariër een stuk grond afstaat in ruil voor een ander stuk grond waarbij je uitgaat van dezelfde waarde. Maar het stuk land van de buurman is dan natuurlijk altijd minder dan je eigen grond.” Zo kan het voorkomen dat uiteindelijk de rechter het uiteindelijke oordeel moet vellen. ,,Gemiddeld zit ik twee keer per maand in de rechtbank en ook dat kan in het hele land zijn.” Over een gevarieerde werkweek heeft Fuller sowieso niet te klagen. ,,Morgen heb ik een zitting in Groningen, vandaag heb ik hier op locatie managementoverleg, gisteren had ik een bespreking in Zeewolde en wat ik eergisteren had weet ik al niet eens meer.”



Fotografie: Dwayne Maikel - Next Level Fotografie