Ondernemersverhalen: Bart Nooter

Ondernemersverhalen: Bart Nooter

Een echte geboren en getogen Zwollenaar, sportliefhebber en sinds 1989 actief bij Nooter Technische Installaties BV. Bart Nooter zag zijn vader in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw het typisch Zwolse bedrijf opbouwen en wist al snel dat hij ook in de installatietechniek wilde werken. Vandaag de dag geeft Nooter als middelgrote allround installatiedienstverlener leiding aan circa zestig werknemers.

,,In 1989 ben ik al in dit bedrijf gekomen dat door mijn vader in 1966 is opgericht. Sinds 1994 ben ik mede-eigenaar en heb ik het bedrijf kunnen uitbouwen. Van origine was het een elektrotechnisch installatiebedrijf. Nu is dat een totaal installatiebedrijf en doen wij alle voorkomende installaties. Ik ben echt vergroeid met mijn werk, dit is dan ook een deel van wie ik ben. Ik ben dus de tweede generatie, maar er werken hier verder geen familieleden. In mijn jeugd wist ik al vrij snel dat ik interesse had voor de elektrotechniek. Ik heb toen de MTS gedaan en ben daarna hier terechtgekomen”, begint Nooter zijn verhaal.


Wereldberoemd in Zwolle

De installatiewereld is een bouw gerelateerde sector, waarin de klantenkring van Nooter ontzettend breed is. Zo werkt Nooter samen op het gebied van business to business, maar ook met woningcorporaties, onderwijs- en zorginstellingen. ,,Wij zijn heel nadrukkelijk op deze regio gefocust. Daarom zeg ik ook weleens dat we in Zwolle wereldberoemd zijn. We hebben hele hechte klanten in en rondom het Zwolse. Onze klantrelatie bouwen we op vanuit het beginnen met een kleine opdracht en van daaruit steeds meer betrokken raken. Aan koude acquisitie doen wij niet. Het is dankzij het onderhouden van de warme relaties en het voldoen aan verwachtingen waardoor wij groei doormaken.” Nooter Technische Installaties BV is niet nadrukkelijk actief in de platte woningbouw, maar doet wel andersoortige zaken zoals utiliteitsbouw en heeft een gespecialiseerde afdeling elektronische beveiligingen. Nooter: ,,We zitten in een vak dat enorm innoveert. We doen veel aan scholing voor ons personeel, spelen in op de nieuwe ontwikkelingen en zijn altijd met de tijd meegegaan.” Verduurzaming is zo’n nieuwe ontwikkeling. ,,Denk aan warmtepomptechniek, zonnestroominstallaties en energieopslag voor de toekomst. Als je niet duurzaam mee kunt, heb je wel echt een probleem.”


Liever beter dan groter

,,De afgelopen twintig jaar zijn we al behoorlijk groter geworden”, gaat Nooter verder. ,,Het is best hard gegaan; we zijn verdrievoudigd ongeveer. De ambitie om groter te worden heb ik dan ook niet. Beter worden en zijn vind ik een veel grotere uitdaging. ,,PEC Zwolle biedt een mooi platform om collega ondernemers te ontmoeten. Daarin is deels sprake van het onderhouden van reeds bestaande contacten alsmede het maken van nieuwe contacten. Ik ben wel echt supporter van de club, anders zat ik daar ook niet.”


Clubliefde

Tevens voelt Nooter een sterke behoefte om juist in deze periode als één blok achter de club te staan. ,,Alles wat bouw gerelateerd is kende 2013 als dieptepunt. De financiële crisis was natuurlijk in 2008, maar wij zijn een laat-cyclische branche en krijgen pas later de terugval. Dat zou nu ook kunnen, dat er teveel geld verdampt is door de coronacrisis en dat er minder gebouwd en geïnvesteerd gaat worden, al is daar nu geen enkel signaal voor. Het lijkt allemaal maar door te gaan. Al ligt de grootste uitdaging in de bouw bij het opleiden van nieuwe vakmensen. Momenteel heeft de voetballerij het echter zwaar. Als je dan werkzaam bent in de bouwsector zoals wij met Nooter en we redelijk goed door de crisis komen, vind ik dat we ook een morele verplichting hebben om PEC Zwolle te steunen.”


Lees hier onze vorige ondernemersverhalen

Henk Timmerman

Roland de Wit

Marc de Lange

Jan Groen

Henrik de Leeuw

Jan Teun Fuller

Johan Tol

Jarno Schra

Berend Andringa 


Fotografie: Dwayne Maikel (Next Level Fotografie)

Eredivisie partners