Ondernemersverhalen: Roland de Wit

Ondernemersverhalen: Roland de Wit

Roland de Wit is algemeen directeur van Mateboer Groep B.V. Sinds begin dit jaar nam hij het stokje over van Roel en Gert Mateboer, die het levenswerk van hun opa en later vader succesvol hadden voortgezet. Een ondernemer die het welzijn van zijn werknemers hoog in het vaandel heeft staan, zo kan De Wit het best worden omschreven.

De Wit werkt zelf al sinds 2004 bij Mateboer. ,,Ik heb eerst Geochemie gestudeerd in Utrecht, dat is als het ware de scheikunde van de aarde. Daarna ben ik in de wereld van bodemonderzoek en saneren van verontreinigde bodems beland. Eerst bij een adviesbureau en vanaf 2004 bij Mateboer Milieutechniek.” Dat is één van de drie bedrijfstakken naast bouw en projectontwikkeling waar Mateboer in gespecialiseerd is. ,,Ik ben toen begonnen bij de vestiging in Almere. Hier ben ik een aantal jaar actief geweest als projectleider, daarna bedrijfsleider Milieutechniek, om in 2017 adjunct-directeur te worden. Sinds 2021 ben ik algemeen directeur.”


Familiebedrijf

Wat direct opvalt is dat De Wit de eerste is die aan het hoofd staat van het familiebedrijf, maar geen familie is van Roelof Mateboer, die in 1936 vanuit zijn woonhuis in Kampen begon met de toenmalige onderneming ‘Aannemingsmaatschappij Mateboer’. Hier voerde de oprichter van het inmiddels tot ruim 150 werknemers tellende bedrijf met één betonmolen verschillende werkzaamheden uit op het gebied van water- en fundatiebouw. Toch is de vierde generatie Mateboer ook al actief in het bedrijf, maar niet in de directie. Een zekere druk voelt De Wit dan ook wel nu hij aan het roer staat van het bedrijf. ,,Jazeker ervaar ik dat, al zul je dat altijd voelen in een leidinggevende functie. Het is heel belangrijk dat ik de familiewaarden vasthoud. Dat betekent onder andere betrokkenheid tonen richting onze werknemers, daar waar mogelijk ondersteunen en hen het gevoel geven dat werken niet alleen draait om geld verdienen maar dat het ook als een sociale omgeving mag worden ervaren waar men altijd bij elkaar terecht kan. De continuïteit van de onderneming wil ik waarborgen en in stand houden. Ons doel is niet om op korte termijn veel geld te verdienen, maar juist zo te functioneren dat we op lange termijn bestaansrecht hebben. Gelukkig heb ik veel goede mensen om me heen die mij daarbij helpen.”


Milieutechniek

Nog even terug in de tijd. Mateboer kende namelijk een enorme groei in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw. In die periode werd veel werk verricht in de polder. ,,Oorspronkelijk was dit voornamelijk een civieltechnisch bedrijf. Vanuit Kampen werden er toen veel rioleringen aangelegd richting Dronten, Almere en Lelystad. Van daaruit bleek een sterke behoefte aan het bouwen van woningen.” Zo werd in 1972 Mateboer Bouw opgericht. Begin jaren ’90 werd ook de milieutechnische tak een feit. ,,In die tijd liep men vaak tegen bodemverontreiniging aan. Het gifschandaal van Lekkerkerk is daar misschien wel het bekendste voorbeeld van. Wij zijn gespecialiseerd in het aantonen en opruimen van verontreinigde grond. Opdrachtgevers van ons waren en zijn onder meer overheidsinstanties zoals provincies, gemeentes en waterschappen, maar ook bedrijven of particulieren. Inmiddels is ons portfolio heel divers en opereren we landelijk van Groningen tot aan Maastricht. Ook werken we samen met grote partijen als Allinq, Volker Wessels en KPN.”


Hobbemaschool en BK pannenfabriek

Ook in Zwolle kent Mateboer Groep veel projecten. De Wit: ,,In Zwolle hebben we vrij veel renovatiebouw gedaan. Zo hebben we de Palestrinaflats gerenoveerd voor Delta Wonen en zijn we er twee voor SWZ aan het renoveren. Daarnaast hebben we vrij veel nieuwbouwprojecten in Stadshagen gedaan en hebben we in samenwerking met Delta Wonen de voormalige Hobbemaschool getransformeerd tot een modern appartementencomplex met 22 wooneenheden. Op dit moment bouwen we voor BEMOG Projectontwikkeling ook 17 prachtige woningen in Westenholte. Maar ook in en rondom Kampen zijn we veel aan het werk. Zo hebben we het terrein rondom de oude BK pannenfabriek opgekocht. Hier komen appartemententorens te staan. Op dit moment zijn we bezig met het bouwen van de tweede toren en voor BPD 40 woningen in de wijk Onderdijks te Kampen. Ook de verbouw, restauratie en nieuwbouw van de voormalige Van Heutzskazerne aan de Oudestraat hebben wij mogen doen.”


PEC Zwolle en Zwolse Theaters

Sinds vorig jaar is Mateboer Groep BV ook sponsor van PEC Zwolle. ,,Ondanks de coronacrisis hebben we besloten PEC Zwolle een warm hart toe te dragen en daar dus ook onze bedrijfsnaam aan te verbinden. Wij hebben daarom een contract voor drie seizoenen in de Baker Tilly Loge Plus. Niet zo zeer om klanten naar de wedstrijden mee te nemen, maar juist voor onze eigen mensen. Overigens heeft Mateboer van oudsher veel met voetbal. Sinds mensenheugenis zijn wij hoofdsponsor van Go Ahead Kampen.” Naast de loyaliteit voor de club deed Mateboer dat ook voor de Zwolse Theaters. ,,Hier hebben we precies hetzelfde gedaan als bij PEC Zwolle en een verbintenis getekend voor drie jaar. Zo zijn wij nu ook één van de hoofdsponsors van de Zwolse Theaters. Ik vind het belangrijk dat wij sectoren waar het nu even minder gaat ook steunen. In iedere bedrijfstak, ook in de bouw, zie je hele goede jaren afgelost worden met minder goede jaren. Gelukkig heb ik sinds ik bij Mateboer werk het bedrijf nog nooit rode cijfers hoeven zien schrijven.”


Welzijn

Naast de sponsorschappen laat Mateboer Groep zich ook in het buitenland van zijn beste kant zien. ,,We hebben een stichting opgericht, Onésimus genaamd, waar ieder jaar 10% van ons rendement naar toe gaat. Dat zijn op jaarbasis aanzienlijke bedragen waarmee wij wereldwijd het welzijn van mensen proberen te bevorderen. Zo bouwen we in Afrika huizen ter bescherming van vrouwen die op de vlucht zijn gegaan voor huiselijk geweld. Het is prachtig dat een deel van ons winstmodel daardoor weer terugvloeit in de maatschappij.” Maar ook voor de eigen werknemers heeft De Wit, zeker in deze periode, alle tijd en aandacht. ,,Eén van mijn speerpunten is het welzijn van werknemers. De bouw is van oudsher een vrij conservatieve tak. Het is bij ons niet alleen werken om te werken. Wij willen meer dan alleen werk faciliteren. Nu is dat wel lastig, omdat je weinig voor je personeel kunt organiseren. Daarom sturen we nu wel eens een presentje op naar huis, om te laten weten dat we ook nu aan ze denken.”


Lees hier onze vorige ondernemersverhalen

Marc de Lange

Jan Groen

Henrik de Leeuw

Jan Teun Fuller

Johan Tol

Jarno Schra

Berend Andringa