Convenantvereniging: Be Quick '28

Convenantvereniging: Be Quick '28

PEC Zwolle werkt op intensieve wijze samen met een dertigtal amateurclubs uit de stad en wijde regio. Elke woensdag wordt er een zogenaamde convenantvereniging uitgelicht. Vandaag is het de beurt aan onze buurman, Be Quick '28. Aan het woord is voorzitter Alex van de Vosse.

Opgericht: 22 november 1928 door dominee C.D. van Noppen. Aantal leden bij oprichting was 17 en er werd gespeeld op een openbaar speelveldje in wijk de Pierik in Zwolle. In de jaren erna groeide Be Quick uit tot een omni-sportvereniging. Naast voetbal werd er ook gedaan aan gymnastiek, volleybal, tennis en korfbal. In 1984 is de vereniging opgesplitst in afzonderlijke verenigingen.

Sportpark: Be Quick, gelegen naast het MAC3PARK

stadion.

Velden: 6

Leden: circa 850

Eerste elftal: Heren 1, tweede klasse plek 11

(ambitie eerste klasse), Vrouwen 1, topcompetitie (ambitie: top 5 in de

topklasse)

Soort overeenkomst: zilveren

Aantal (jeugd)spelers bij PEC Zwolle: 4


Wat is de mooiste anekdote van de vereniging?

,,De historie van de club kent vele mooie verhalen; van het cabaret wat in het verleden jaarlijks werd opgevoerd waarbij bestuur en leden op de hak werden genomen, tot de ontelbare kampioenschappen die zijn behaald door onze jeugd- en seniorenteams. Als absoluut sportief hoogtepunt geldt toch wel het behalen van het kampioenschap in de hoofdklasse C in 2001.”


,,Een grappig verhaal wat velen binnen de club zich nog wel herinneren speelt zich af op het oude sportpark; op de plek waar nu het stadion van PEC Zwolle staat. Donderdagavond, volle kantine met heren 1 t/m 5 en Henk en Gerrie (een begrip binnen Be Quick-familie) achter de bar. Het was in de tijd dat er erg hoog water was en het leger zou worden ingezet om te helpen om de rivierdijken met zandzakken te verstevigen. Een aantal bekende Be Quickers zat in die tijd in dienst. Op een gegeven moment werden ze naar de oude bestuurskamer geroepen omdat er een telefoontje van defensie was binnengekomen. In werkelijkheid was het een Be Quicker die zich voordeed als korporaal. Met een vervormde stem gaf hij aan dat de mannen zich de volgende ochtend moesten melden bij het station om te helpen in het strijd tegen het hoge water. De mannen wisten niet dat iedereen, behalve zij, op de hoogte waren van het neptelefoontje. De mannen kwamen boven en vertelden het verhaal. Terwijl zij dat deden werd stilletjes ‘zandzakken voor de deur’ geneuried, wat vervolgens steeds luider en na een tijdje met volle borst door iedereen werd meegezongen, waarna het kwartje bij de mannen gingen vallen. Een hilarisch moment.”  


Hoe wordt de samenwerking met PEC Zwolle ervaren?

,,Wij zijn één van de convenantverenigingen, maar los van deze formele overeenkomst, zijn wij voornamelijk buren. Ons sportpark ligt direct naast dat van PEC Zwolle en wij delen dan ook bijvoorbeeld het parkeerterrein. Bovendien traint de PEC Zwolle Voetbalacademie op onze velden en mogelijk in de toekomst, bij een overgang naar natuurgras, ook de eerste selectie. Praktisch gezien hebben we dus ook gewoon een hoop met elkaar te regelen. Waar in het verleden de samenwerking nog wel eens wat stroefjes verliep, merken wij dat er tegenwoordig een samenwerking ontstaat gebaseerd op gelijkwaardigheid. Dit is erg prettig om te ervaren. We merken ook dat PEC Zwolle zijn best doet om kennis te delen en convenantverenigingen actief te betrekken en verder te helpen.” 


Hoe uit de vereniging zijn maatschappelijke betrokkenheid?

,,Wij zijn een vereniging met een open cultuur waar iedereen welkom is. Bovendien zijn wij een multiculturele vereniging en daar zijn we trots op. Onze maatschappelijke betrokkenheid tonen wij door naast voetbal ook andere activiteiten te ontplooien voor specifieke doelgroepen. Wij geloven in de kracht van sport. Primair natuurlijk als vermaak en als middel om fit en vitaal te blijven, maar ook om te verbinden. Tenslotte zijn wij een erkend leerbedrijf voor een aantal (voetbal)opleidingen en werken vanuit die rol nauw samen met een aantal scholen in de regio.”


Vorige edities:

FC Meppel

Go Ahead Kampen

SV Zwolle

Rohda Raalte

WVF

Flevo Boys

V.V. Hattem

ZAC

Eredivisie partners