Convenantvereniging: ZAC

Convenantvereniging: ZAC

PEC Zwolle werkt op intensieve wijze samen met een dertigtal amateurclubs uit de stad en wijde regio. Elke woensdag wordt er een zogenaamde convenantvereniging uitgelicht. Deze keer staat ZAC centraal. De vragen worden beantwoord door Remco Voorhorst, bestuurslid van de vereniging uit Zwolle Zuid.

Opgericht: 1 oktober 1893

Sportpark: Jo van Marle

Velden: 3 velden, waarvan 2 kunstgras

Leden: 700 voetballend, 1050 in totaal

Eerste elftal: tweede klasse

Aantal (jeugd)spelers bij PEC Zwolle: 2, Daijiro Chirino en Bailey Voorhorst


Wat is de mooiste anekdote van de vereniging?

,,Of het de mooiste anekdote is weten we niet, maar in het jaar dat we de 75e Bevrijdingsdag van Zwolle vieren is het wel een anekdote die verteld mag worden… In juni 1944 landen de geallieerden in Frankrijk, maar de bevrijding laat nog even op zich wachten. De hongerwinter van 1944-45 maakt wedstrijden onmogelijk. Deze laatste oorlogswinter brengt zware klappen toe. Naast het persoonlijke leed, wordt de accommodatie van ZAC aan de Veerallee tot op het laatste paaltje gesloopt. De Duitsers gebruiken het stevige hout van de kleedkamers onder de tribune voor hun loopgraven en de vrijgekomen ruimte als stal voor hun paarden. Het hout van de tribune gebruiken ze om vuurtjes te stoken. Als de Duitsers zijn weggetrokken, kunnen de Zwollenaren de verleiding niet weerstaan om de achtergebleven houten schuttingen, ijzeren omheiningen, controlehuisjes en hekken bij de ingang weg te halen. Alleen de doelpalen konden door enkele leden worden gered. Na de oorlog speelt het eerste elftal daardoor noodgedwongen op het gemeentelijk sportveld. De lagere elftallen gebruiken de stal van de terreinknecht als kleedkamer en bouwen later een primitief kleedhuisje. In augustus 1946 organiseert ZAC een zogenaamde Plankendag: leden en supporters staan alle planken die ze thuis hebben liggen af aan de club. Tientallen enthousiaste ZAC-ers maken daarvan banken met 450 zitplaatsen rondom het terrein. De verbondenheid met de club en de kameraadschap waren ook na de oorlog onverminderd groot.”


Hoe wordt de samenwerking met PEC Zwolle ervaren?

,,De samenwerking tussen beide clubs is zeer goed. Tijdens het 125-jarig jubileum van ZAC hebben wij samen met PEC Zwolle een fantastische jubileumwedstrijd georganiseerd. Een afgeladen sportpark, mooi weer en een voor ZAC goed resultaat. ZAC is vorig jaar door de KNVB officieel gecertificeerd als jeugdopleiding. Als club zijn wij druk bezig om trainers op te leiden en spelers beter te maken. Het is mooi dat we met bijvoorbeeld thema-avonden in de keuken van PEC Zwolle kunnen kijken. We hopen de samenwerking nog verder te intensiveren. De Zwolse amateurverengingen zijn de kweekvijver voor PEC Zwolle en zo kunnen wij ook ons steentje bijdragen.”  


Wat is de overeenkomst tussen uw vereniging en PEC Zwolle?      

,,Veel overeenkomsten tussen de verenigingen liggen in de historie van beide clubs. Allebei zijn eeuwelingen, behoren tot de bakermat van het Zwolse voetbal en hebben seizoenen lang in dezelfde competities gespeeld. Waar ZAC officieel de Zwolse wapendragers zijn, vertegenwoordigd PEC natuurlijk de stad.”


Hoe uit de vereniging zijn maatschappelijke betrokkenheid en hoe gaat het om met de huidige corona-tijd?

,,Juist in de Corona-tijd kunnen wij onze maatschappelijke betrokkenheid goed tot zijn recht laten komen. Allereerst hebben we onze sponsoren extra onder de aandacht gebracht bij de leden. We proberen ze te ondersteunen waar mogelijk. Een van onze sponsoren kon helaas hun bezorgers, vaak gepensioneerden, niet meer inzetten vanwege Corona. Een oproep onder de leden heeft direct een oplossing geboden. Nog trotser zijn we, dat we in deze tijd veel binnensporten een tijdelijk “thuis” kunnen bieden. Op dit moment maakt Budo Boot met de judo en karate, CGV Sparta gymnastiek en SVI Volleybal gebruik van de accommodatie. Zij maken gebruik van de kunstgrasvelden en onze nieuwe ZAC-Arena. Deze ZAC-Arena is een multifunctioneel kunstgrasveld van 10x20 meter, waar gevoetbald, gevolleybald en gebasketbald kan worden. Samen met de gemeente en de provincie hebben wij dit veld kunnen aanleggen, waar de buurt, de scholen en onze leden gebruik van kan maken. Helaas hebben wij door Corona onze ZAC-Arena nog niet officieel kunnen openen, maar hij wordt in ieder geval al goed gebruikt en dat is het voornaamste.” 


Vorige edities:

FC Meppel

Go Ahead Kampen

SV Zwolle

Rohda Raalte

WVF

Flevo Boys

V.V. Hattem

Eredivisie partners