Convenantvereniging: Go Ahead Kampen

Convenantvereniging: Go Ahead Kampen

PEC Zwolle werkt op intensieve wijze samen met een dertigtal amateurclubs uit de wijde regio. Elke woensdag wordt er een zogenaamde convenantvereniging uitgelicht. Deze week is het de beurt aan Go Ahead Kampen, waar Bob de Jong (jeugdbestuurder, lid facilitaire dienst, trainer O19-2, cameraman eerste elftal én erelid) de vragen beantwoordt.

Opgericht: 20 maart 1925, door schooljongens

Leden: 900

Sportpark: Middenwetering

Capaciteit: circa 4000 staan- en 400 zitplaatsen

Velden: 5, waarvan 4 met verlichting. Daarnaast nog een kleine oefenhoek

Eerste elftal: speelt in de eerste klasse D en staat op de tiende plaats

Soort overeenkomst PEC Zwolle: zilveren

Samenwerking sinds: 2012

Aantal (jeugd)spelers bij PEC Zwolle: 5

Website Go Ahead Kampen


Wat is een mooie anekdote of prestatie van de vereniging?

,,Een anekdote wil ik het niet zo zeer noemen, maar ik benoem hier graag een bekende voetballer van Go Ahead Kampen. Zijn naam is Henk Kiel. Henk is belangrijk geweest, binnen en buiten de lijnen. Ondanks aanbiedingen van diverse profclubs, bleef hij Go Ahead Kampen trouw. Henk heeft interlandwedstrijden in het Nederlands amateurelftal gespeeld. Won tweemaal de gouden bal als beste amateurspeler van Nederland en als eerbetoon is het buitenterras op het sportpark naar hem vernoemd. Een andere mooie herinnering van de vereniging is een oefenduel dat we in de jaren 70 hebben gespeeld tegen het echte Nederlands elftal. In Zeist speelden we tegen onder anderen Johan Cruijff, Piet Keizer en Willem van Hanegem. En nog een historisch moment was een heel belangrijke wedstrijd tegen WHC in het oude Zwolle stadion. Onze keeper, Gradus Kanis schoot de bal uit en liep met zijn rug terug naar het doel. Wat hij niet zag was dat speler Van Pijkeren de bal in één keer op de slof nam en Gradus dus kon vissen. We verloren met 1-0 en dat heeft Gradus nog lang moeten horen.”


Hoe wordt de samenwerking met PEC Zwolle ervaren?

,,De samenwerking wordt als positief ervaren. Het is precies zoals Dirk Jan van der Meulen van FC Meppel het vorige week in deze rubriek zei. Scouts van alle betaalde clubs “struinen“ de velden af, op zoek naar talent. Hier ziet de vereniging niets van terug. Met PEC Zwolle is dat anders. Los van de XXL thema-avonden, vind ik kennisoverdracht belangrijk. De laatste vijf jaar organiseren we samen met PEC Zwolle de halve finales voor de JO11 en JO9. Wat we daarnaast beiden gemeen hebben, is dat we het eerste elftal zo hoog en goed mogelijk willen laten spelen en dat we borg staan voor een goede jeugdopleiding. Daarnaast heeft onze vereniging een persoonlijke binding met PEC Zwolle door hoofd jeugdopleiding Alexander Palland. Als 13-jarige jongen speelde hij in de toenmalige C1, waar ik trainer van was. Na het behalen van zijn diploma’s hebben we samen 10 jaar lang de jeugd van Go Ahead Kampen getraind, waarvan de laatste 5 jaar de JO 19-1. Onvergetelijke tijd. De band is gebleven."


Op welke manier is de vereniging maatschappelijk betrokken?

,,Ons sportpark ligt aan de buitenkant van een woonwijk en we zijn met deze wijk maatschappelijk nauw verbonden. De omliggende scholen maken gebruik van onze accommodatie en trainers geven clinics aan de diverse groepen. Naast het organiseren van bingo’s, en activiteiten op Koningsdag heeft onze supportersvereniging nauw contact met de Stichting Live/life."


Hoe gaat Go Ahead Kampen om met de huidige coronatijd?

,,De periode voor de corona-uitbraak werd omschreven als egoïstisch, egocentrisch en wat je nog meer kan bedenken. De huidige situatie laat zien wat saamhorigheid inhoudt. Hoe inventief mensen zijn. Het er voor elkaar zijn. Alles wat voor die tijd belangrijk was staat nu op plan 2 of 3.

Als je mensen de ruimte geeft, kun je zien wat er te gebeuren staat. Ook wij delen alle belangrijke informatie met onze leden. Verder verbaas je je over alle initiatieven, zoals filmpjes en challenges, die door vele teams georganiseerd worden. De anderhalve meter afstand is voorlopig nog niet voorbij, ik wil iedereen oproepen het vooral vol te houden! Blijf gezond!”


Vorige edities:

FC Meppel

Eredivisie partners