Cursus videoanalyse voor convenantclubs PEC Zwolle

Cursus videoanalyse voor convenantclubs PEC Zwolle

Na het succes van de vorige editie organiseert PEC Zwolle voor de tweede keer dit seizoen voor haar partnerclubs een cursus videoanalyse. Deze cursus bestaat uit twee bijeenkomsten op vrijdag 22 maart en vrijdag 12 april. De deelnemers worden die dagen meegenomen in de werkwijze waarop PEC Zwolle in de Voetbalacademie gebruik maakt van videoanalyse. Ook wordt er stilgestaan bij hoe zij bepaalde onderdelen van de videoanalyse in praktijk kunnen brengen binnen hun eigen amateurvereniging.

Cursus videoanalyse

Hans van Dijkhuizen, voormalig videoanalist bij het eerste elftal, en Joren Waardenburg, videoanalist van de PEC Zwolle Voetbalacademie, organiseren de cursus en blikken kort terug op vorig seizoen. Van Dijkhuizen: ,,Vorig seizoen zijn we begonnen met het aanbieden van deze cursus en al gauw merkten we dat de aanmeldingen binnenstroomden. Met een maximum van vijftien deelnemers zat de eerste cursus dan ook al vrij snel vol. We wilden bewust met dit aantal werken, om ook op individueel niveau de juiste begeleiding te kunnen bieden.”

,,Niet alleen trainers meldden zich aan, ook bijvoorbeeld tc-leden of hoofd jeugdopleidingen van verenigingen namen hieraan deel om te ervaren of een investering hierin het waard was”, benadrukt Waardenburg. ,,In de praktijk zagen we dat dan ook vaak een hoofdtrainer aansloot waardoor er gelijk mooi en goed afgestemd kan worden.”

 

Licentiepunten

Van Dijkhuizen: ,,Het is mooi om te zien dat we binnen de cursus ook een sterke ontwikkeling doormaken. Zo zijn we begonnen in het CSE-gebouw en zitten we nu in het stadion waarbij we in een eerdere editie live codeerden tijdens een wedstrijd van PEC Zwolle Vrouwen in de Azerion Eredivisie Vrouwen. Ook zijn er licentiepunten te behalen op het moment dat je voldoet aan de praktijkopdracht die gekoppeld is aan de cursus. Verder worden de deelnemers ook meegenomen in de werkwijze waarop PEC Zwolle in de eigen voetbalacademie gebruik maakt van videoanalyse, wat natuurlijk voor amateurverenigingen heel interessant is.” Van Dijkhuizen en Waardenburg geven hierbij voorbeelden in de praktijk en laten zien hoe trainers dit in de praktijk gebruiken.


Verdieping

Daarnaast wordt de deelnemers geleerd hoe zij moeten coderen. Waardenburg: ,,We staan erbij stil dat dit dus live kan maar ook achteraf. En hoe zij vanuit deze coderingen goede clipjes kunnen maken. Deze clipjes kunnen vervolgens gebruikt worden in voor- en nabesprekingen, zowel op team- als individueel niveau. Na de eerste bijeenkomst hebben de deelnemers drie weken om in de eigen praktijksituatie te oefenen met coderen, clipjes maken en deze gebruiken in voor- en/of nabesprekingen. Daarna volgt de tweede bijeenkomst waarin een stuk verdieping wordt gegeven, waarbij de deelnemers het geleerde ook direct in de praktijk kunnen toepassen. Vanuit de vorige edities was veel enthousiasme, waarbij we veel positieve reacties terugkregen. Het was dan ook al snel duidelijk dat er een vervolg moest komen. Inmiddels zit ook de aankomende cursus helemaal vol.”

Bespreekbaar en inzichtelijk

Van Dijkhuizen legt uit waarom het steeds belangrijker wordt voor amateurverenigingen om zich te verdiepen in videoanalyse. ,,We leven in een wereld waarin zaken steeds meer vanuit beeld bekeken gaan worden. Het is daarbij ook enorm leerzaam om je eigen handelen of gedrag terug te zien op beeld en hierover in gesprek te gaan. Daarnaast is het voor trainers een mooie tool om de speelwijze in kaart te brengen en dit terug te bekijken. Zo kan er bekeken worden hoe er gespeeld is en wat de volgende keer anders kan worden gedaan. Door wedstrijden terug te kunnen zien is dit opeens bespreekbaar en inzichtelijk. Daarnaast brengt het ook een onderdeel mee wat uiteindelijk voor amateurverenigingen belangrijk is voor hun eigen exposure. Beelden kunnen gedeeld worden via livestreams om zo zichtbaar te zijn voor het publiek. Denk aan samenvattingen of higlights. Tegenwoordig is dit onderdeel bijna niet meer weg te denken uit de maatschappij en dus ook voor de vereniging van toegevoegde waarde.”


Bijdrage leveren

PEC Zwolle kent een samenwerking met partnerclubs, de zogeheten convenantverenigingen, om hen te ondersteunen in de ontwikkeling van het voetbal in de regio. Videoanalyse wordt ook in het amateurvoetbal een steeds belangrijker onderdeel. Om die reden wil PEC Zwolle, voor haar partnerclubs, de kennis en kunde die zij in huis heeft delen. Waardenburg: ,,Het direct toepassen van het geleerde in de praktijk zorgt ervoor dat deze cursus voor deelnemers een directe meerwaarde kent in de werkzaamheden die zij verrichten bij hun amateurvereniging. PEC Zwolle draagt op deze manier bij aan de ontwikkeling van het amateurvoetbal in de regio.”

 

Thema-avond XXL

Naast de cursus videoanalyse organiseert PEC Zwolle elk seizoen meerdere activiteiten. Op woensdagavond 27 maart staat de thema-avond XXL weer op het programma. Iedereen die op welke manier dan ook betrokken is bij één van de partnerclubs kan zich voor die avond inschrijven voor verschillende workshops. Inschrijven kan op deze pagina. Dit kan nog t/m maandag 18 maart.