Innovatiebijeenkomst Snel Succesvol Scalen

Innovatiebijeenkomst Snel Succesvol Scalen

Op 19 mei sloot PEC Zwolle het seizoen af met de thuiswedstrijd tegen FC Twente (1-2). Deze wedstrijd stond in het teken van het afscheid van clubicoon Bram van Polen. Na achttien jaar, zeventien seizoenen en 512 wedstrijden voor PEC Zwolle zette hij een punt achter zijn voetbalcarrière. Voorafgaand aan de wedstrijd vond de innovatiebijeenkomst Snel Succesvol Scalen plaats in Clubhuis Regio Zwolle.

Volgens recent onderzoek van Rabobank (2023) is innovatie het belangrijkste speerpunt om de brede welvaart van Regio Zwolle voor de toekomst te behouden. Een ecosysteem dat startups en snelle groei van bedrijven faciliteert draagt bij aan de innovatiekracht van onze regio. Hoe krijgen we voor deze bedrijven een uitdagend ecosysteem? Wat kunnen de regio’s Zwolle en Twente op dit thema van elkaar leren? En waar liggen kansen voor samenwerking tussen de regio’s Twente en Zwolle?

 

Samen concurrerend blijven

De genodigden werden ontvangen in het Clubhuis Regio Zwolle, waar zij welkom werden geheten door dagvoorzitter Jaap Beernink (college van Bestuur Deltion College) en Eilt Staal (directeur Regio Zwolle United). De boodschap was helder: we hebben elkaar nodig om verder te komen, zowel binnen Regio Zwolle als met andere regio’s.

 

In gesprek met Vinod Subramamiam (voorzitter College van Bestuur Universiteit Twente), Ank Bijleveld (voorzitter Twente Board) en Rob Zuidema (voorzitter Economic Board Regio Zwolle) kwam het belang van samenwerking duidelijk naar voren. We moeten elkaar als regio’s niet zien als concurrenten, maar als kennisinstellingen, ondernemers en overheden samenwerken om concurrerend te blijven ten opzichte van bijvoorbeeld (Universiteiten in) Azië.

 

Innovatief en betrokken ondernemerschap

Frans van der Kolk (eigenaar VDK Groep) inspireerde de deelnemers met het succes van VDK Groep en maatschappelijk betrokken ondernemerschap. VDK Group is in 2013 gestart en heeft inmiddels een omzet van 1,1 miljard en 5000 medewerkers. De lessen over de snelle groei van het bedrijf deelt Van der Kolk met andere ondernemers in Regio Zwolle, zoals startups en andere snelle groeiers. Martijn Smit (WeMa Mobile B.V.) vertelde als deelnemer over de waarde van het programma. Good Practice is een initiatief van Economic Board Regio Zwolle en wordt uitgevoerd door Kennispoort Regio Zwolle, met als doel om ondernemerschap in Regio Zwolle te versterken.

 

Ondersteuning voor startups

Bastian Coes (directeur ZWINC) en Mike Verkouter (directeur Novel-T) gingen in op de ondersteuning voor startups in Regio Zwolle en Twente. ZWINC helpt innovatieve startups in Regio Zwolle met plannen, het bouwen van prototypes en het in de markt zetten van innovaties. Ook Novel-T daagt in Twente innovatieve ondernemers uit om te starten, vernieuwen en groeien. De regio’s verschillen echter in profiel: in Twente is een universiteit gevestigd en Regio Zwolle wordt gekenmerkt door het mbo- en hbo-onderwijs. Hierop kunnen de regio’s elkaar versterken. Beide regio’s werken momenteel aan concretisering van de samenwerking.

 

PEC Zwolle – FC Twente

Na een goede lunch verplaatste de groep zich naar de skybox van Clubhuis Regio Zwolle. Hier waren ook de deelnemers van partnerbijeenkomst van stichting Regio Zwolle United en de gasten van de Chefs Table met de gemeente Raalte te vinden. Met elkaar zagen zij in een geweldige ambiance een mooie pot voetbal (1-2) en een prachtig afscheid van clubicoon Bram.

 

Fotografie: Next Level Media