PEC Update 8

PEC Update 8

Dit seizoen publiceren we als club regelmatig een update, waarin we onze achterban op de hoogte willen brengen van de recente ontwikkelingen binnen PEC Zwolle. We hechten er als club veel waarde aan om supporters, sponsoren en andere betrokkenen regelmatig te informeren over de voortgang en veranderingen die plaatsvinden. Aan het woord algemeen directeur Xander Czaikowski.

We willen graag een update met jullie delen over de huidige situatie en onze inspanningen om de band tussen de club en onze supporters weer te herstellen. Zoals iedereen heeft kunnen merken, is het tijdens de laatste thuiswedstrijden opmerkelijk stil in het stadion. Laat ik vooropstellen dat het nooit de insteek is geweest van ons als club om in deze situatie terecht te komen. De geweldige sfeer binnen ons stadion heeft ons afgelopen seizoen geholpen aan de promotie, terug naar de Eredivisie. Ook dit seizoen zien we graag weer dat we punten pakken door de steun van onze supporters.


Gesprek FEU Zwolle

Donderdagochtend heeft er in het stadion een gesprek plaatsgevonden met een afvaardiging van FEU Zwolle. Over de inhoud van dit gesprek doen zowel wij als club als FEU Zwolle geen mededelingen, dat is iets wat we gezamenlijk hebben afgesproken. Er is nog wel een weg te gaan, maar FEU Zwolle en wij als PEC Zwolle zien het gesprek als een positieve eerste stap.

Gedragscommissie

Een andere ontwikkeling is dat we momenteel aan het onderzoeken zijn of er een afvaardiging vanuit de achterban zitting kan nemen in de nieuwe gedragscommissie en ook deel kan nemen aan een wekelijks supportersoverleg met hierin tevens een vertegenwoordiging van de gemeente Zwolle, politie, justitie en de club. In dit supportersoverleg vindt een evaluatie plaats van het afgelopen voetbalweekend. Op die manier kunnen we de stem van supporters mee laten wegen rondom belangrijke gebeurtenissen.


Sportief

Afgelopen weekend hebben we de competitie hervat tegen sc Heerenveen. Het was een wedstrijd waarin de tegenstander de beste kansen kreeg, maar wij vlak voor tijd nog op voorsprong stonden. Uiteindelijk liep het duel uit op een puntendeling. Morgen wacht alweer de volgende wedstrijd uit tegen AZ. Die wedstrijd gaan we helaas in zonder Ryan Thomas. Onze middenvelder heeft een knieblessure opgelopen waarvoor hij onder het mes moet. Een fikse tegenvaller voor in de eerste plaats Ryan en het team. We wensen Ryan een heel goed herstel toe en zijn er uiteraard voor hem. Daartegenover staat dat Samir Lagsir druk bezig is met zijn comeback. In zijn revalidatieproces zette hij onlangs een volgende stap vooruit en was hij zelfs al even op het veld te vinden. Omdat het voor hem zijn tweede blessure is en we dus voorzichtig zijn, moeten we niet verwachten dat hij gelijk alweer wedstrijden gaat spelen, maar voor hem is het fantastisch om weer op het veld te staan en af en toe weer écht onderdeel te zijn van de groep.

Transferwindow

De transfermarkt is deze hele maand nog open en dat betekent dat er nog van alles kan gebeuren. Ingaand en uitgaand. Het is geen nieuws dat we dit seizoen met een grote selectie aan het seizoen begonnen zijn. Een voortvloeisel uit ons promotiejaar waarin de technische staf graag met een grote groep werkte. Dit seizoen wil trainer Johnny Jansen met zijn team met een kleinere groep werken. Dat betekent vanzelfsprekend dat enkele spelers mogen uitkijken naar een andere club. Spelers die tot dusverre niet of nauwelijks in actie zijn gekomen, maar wel week in week uit keihard trainen, nooit de kantjes ervan af lopen en recht hebben op speelminuten elders. Nico Serrano, die wij huurden, is inmiddels na goed onderling overleg teruggekeerd naar Atheltic Bilbao. Het is goed mogelijk dat er de komende periode meer spelers al dan niet tijdelijk vertrekken. Natuurlijk houden we onze ogen ook open voor een versterking. Wel dient deze speler direct te kunnen spelen en financieel haalbaar te zijn. Technisch manager Mark Coonen is met zijn team aan scouts in ieder geval dag in dag uit in de weer om de selectie zo sterk mogelijk voor de dag te laten komen.


In de voorbije periode werden daarnaast ook de contracten van Davy van den Berg en Anselmo García Mac Nulty verlengd. Beide spelers hadden een optie in hun contract en spelen komend seizoen ook in Zwolle, tenzij een club een bedrag betaalt waar wij geen ‘nee’ op kunnen zeggen. Zoals bekend staat de contractverlenging van Sam Kersten on hold. Op dit moment dienen we als club eerst duidelijkheid te krijgen over onze financiële middelen. Dat Sam, met wie hele goede gesprekken gevoerd zijn, hierdoor in de wachtkamer zit is uiterst vervelend voor niet in de laatste plaats Sam zelf. We willen verder niet ingaan op de persoonlijke situatie, maar zien natuurlijk ook dat Sam zich ontwikkelt tot één van de sterkhouders van PEC Zwolle. Hieronder lees je meer over onze huidige financiële situatie.

Financiële update

Vorige week maandag hielden we als club onze nieuwjaarsreceptie. De opkomst bij het eerste event van het nieuwe jaar was groot. Naast dat er een gezellige PEC Zwolle Quiz was georganiseerd, vertelde ik de aanwezigen over de toekomstplannen voor de korte en lange termijn. Het worden van een gezonde Eredivisieclub met eigen vermogen is daarbij ons hoofddoel. Afgelopen seizoen hebben we hiervoor de focus gelegd op het verbeteren van de cultuur van de organisatie en verhogen van de commerciële omzet. Dit seizoen ligt de focus echter op het (verder) reduceren van onze kosten. De besparingen die we de afgelopen periode hebben weten te realiseren, werden veelal direct tenietgedaan door prijsindexaties. Daarom moet we het rempedaal iets harder intrappen. Dat betekent dat er op korte termijn op verschillende vlakken bespaard zal moeten worden. Die besparingen zijn nodig omdat we nog steeds meer uitgeven dan onze commerciële omzet, die we overigens ook weer verder willen laten stijgen. Doen we dit alles niet, dan kunnen we ook geen eigen vermogen opbouwen en blijven we genoodzaakt spelers te verkopen, waarbij dit onder druk altijd minder oplevert. PEC Zwolle kan op die manier dan ook geen gezonde Eredivisieclub worden.


Op deze voorgenomen bezuinigingen kom ik op een later moment terug. Zodra bekend is hoe we onze kostenstructuur verder kunnen reduceren zullen we dat uiteraard eerst intern uitzetten. Doelstelling is hierbij om vanaf het seizoen 2024-2025 met een sluitende begroting te gaan werken. Als we dat weten te realiseren, dan hebben we ons driejarige doel eind volgend seizoen ook daadwerkelijk gerealiseerd. We zijn dus nog steeds goed op weg, maar dat betekent niet dat we helemaal weg zijn uit de gevarenzone. Een herstel realiseren binnen twee seizoenen na degradatie zou al een hele knappe prestatie zijn. Onze sportieve doelen blijven uiteraard onveranderd: promotie (reeds vorig jaar behaald), prolongatie en progressie. Waarbij dit seizoen dus prolongatie ontzettend belangrijk is en we volgend jaar weer progressie willen boeken.

Bijzondere Matchday

Tot slot nog even terug naar zaterdag, onze Bijzondere Matchday. Wat was het super om een bijzondere doelgroep te mogen ontvangen en zoveel gespannen en blije gezichten te zien. Het filmpje van Luuk die als ‘Lil Doekoe’ de harten van ons allemaal veroverde voor de camera van ESPN en in de rust voor de noordtribune ging de hele wereld over. Datzelfde gold voor de geweldige penaltyreeks van De Boog, met die schitterende goal van Silven in de kruising. De pure waren prachtig om te zien. Het leverde al met al ruim 73 miljoen views op en dat aantal loopt nog steeds op. Maar ook buiten de camera’s om was het genieten. In de businessclub, de fanshop, de keuken en het spelershome; overal hielpen medewerkers van Brownies & Downies mee met onze (kantoor)organisatie. Complimenten voor iedereen die hieraan zijn of haar steentje heeft bijgedragen en in het bijzonder onze collega’s van Regio Zwolle United. Op naar meer van zulke waardevolle momenten!

Groeten,


Xander Czaikowski