Zwolle zegeviert in Waalwijk

Zwolle zegeviert in Waalwijk

PEC Zwolle heeft in de spannende strijd om lijfsbehoud zaterdagavond gedaan waarvoor het naar Waalwijk was gekomen. Op bezoek bij RKC pakte het drie ontzettend belangrijke punten (0-2) door goals van Thomas van den Belt en aanvoerder Bram van Polen.

Voor trainer/coach Dick Schreuder was er genoeg te kiezen voor aanvang van het duel met RKC, want de oefenmeester kon beschikken over een volledig fitte selectie, op de langgeblesseerde spelers na. Toch hield Schreuder vast aan de basiself die

twee weken geleden AZ versloeg.


Twee keer juichen

PEC Zwolle begon met hetzelfde aanvallende spel als de laatste competitiewedstrijd tegen AZ. De eerste kans was ook voor de Blauwvingers. Een vlotte combinatie tussen Thomas van den Belt en Kenneth Paal bracht Gervane Kastaneer in stelling, maar al inglijdend wist de spits de bal niet langs doelman Etiënne Vaessen te krijgen. Aan de andere kant kreeg nog geen zestig tellen later Ayman Azhil een al net zo grote kans. Op aangeven van Jens Odgaard, die later in de eerste helft geblesseerd naar de kant moest, schoot de middenvelder net over het doel. In de zestiende minuut nam PEC Zwolle de leiding door een geplaatst schot van Thomas van den Belt. Het volgepakte uitvak dat in Waalwijk de hele avond voor de sfeer zorgde kon uit z’n plaat gaan, maar de VAR maakte het nog wel even spannend. Een mogelijke overtreding van Gervane Kastaneer werd beoordeeld, maar niet als strafbaar gezien en dus kon na ruim twee minuten er nog eens gejuicht worden door de meegereisde Zwollenaren. RKC Waalwijk probeerde langszij te komen, maar Zwolle hield stand. Zelfs toen Richard van der Venne in de blessuretijd alleen voor Lamprou verscheen, maar de bal niet langs de Griek kreeg.


Schwalbe wordt strafschop

De tweede helft was nog geen vijf minuten oud of de VAR kwam opnieuw op de lijn. Nu na een overtreding op Daishawn Redan. Die overtreding werd door scheidsrechter Jochem Kamphuis echter met geel afgedaan voor de Zwolle-aanvaller, maar dat dit geen schwalbe bleek werd duidelijk toen de leidsman aan de zijlijn de beelden zag. De kaart werd ingetrokken en Van Polen mocht vanaf elf meter de marge verdubbelen. Na een tergend langzame aanloop stuurde de captain keeper Vaessen de verkeerde hoek in en zette zo de stand op 0-2. Met louter aanvallende wissels, waaronder voormalig Zwolle-speler Iliass Bel Hassani, ging RKC op jacht naar de gelijkmaker.


Kramer

Die hing twintig minuten voor tijd ook echt wel in de lucht. Zo kreeg Michiel Kramer, die Odgaard voor rust was komen te vervangen, een enorme kans toen de spits aan de aandacht van Van Polen was ontsnapt. Lamprou hield Zwolle met een noodzakelijke redding echter op de been, waardoor de marge twee bleef. Diezelfde Kramer kreeg nog een dot van een kans, maar schoot nu van dichtbij over. Ook twee vrije trappen van Bel Hassani (muur en over) troffen geen doel. PEC Zwolle bleef ook in de slotfase overeind, waarin Thomas Beelen nog zijn debuut mocht maken, en kreeg zelfs via Daishawn Redan nog een goede mogelijkheid op een derde treffer.


Voor PEC Zwolle staat er volgende week zaterdag, 30 april, opnieuw een uitwedstrijd op het programma. Dan koerst de spelersbus af op de Johan Cruijff Arena voor het treffen met lijstaanvoerder Ajax. De aftrap is dan om 18.45 uur.


RKC Waalwijk – PEC Zwolle: 0-2 (0-1).

Toeschouwers: 5.236

Scheidsrechter: Kamphuis

Gele kaarten: Adewoye, Kramer (RKC Waalwijk) en Van Polen (PEC Zwolle)


Opstelling RKC Waalwijk: Vaessen, Meulensteen, Adewoye, Anita (81’ Daneels), Odgaard (23’ Kramer), Azhil (60’ Kuijpers), Stokkers, Van der Venne (59’ Bel Hassani), Bakari, Büttner (60’ Oukili) en Touba.


Opstelling PEC Zwolle: Lamprou, Van Polen, Nakayama, Paal, Kastaneer (87’ Beelen), Clement (87’ Reijnders), Redan, Van den Belt, Anderson, Darfalou (56’ Strieder) en De Wit (51’ Van Wermeskerken).


Scoreverloop:

16’ Van den Belt 0-1

50’ Van Polen 0-2

Divisiepartners