EURO 2020 lonkt voor Thomas Lam

EURO 2020 lonkt voor Thomas Lam

PEC Zwolle-verdediger Thomas Lam kan dit weekend historie schrijven met Finland. De Scandinaviërs hebben genoeg aan een overwinning op Liechtenstein of Griekenland om zich voor het eerst in de geschiedenis te plaatsen voor een eindtoernooi: EURO 2020.

Bondscoach Markku Kanerva van Finland haalde Lam meteen weer bij de selectie na diens afwezigheid in de afgelopen twee interlandperiodes. De mandekker stond maandenlang aan de kant met een slepende voetblessure. ,,Ik had meteen na mijn rentree bij PEC Zwolle al contact met de bondscoach. Hij wilde mij er graag weer bij hebben. Het is mooi dat ik er nu ook meteen weer bij ben. Ook omdat er hopelijk mooie en speciale wedstrijden aankomen voor Finland.”


Volksfeest

De komende twee interlands kunnen de geschiedenisboeken van Finland ingaan, wanneer het land zich weet te plaatsen voor het eindtoernooi van volgend jaar. ,,Wij hopen deze week historie te gaan schrijven. Finland is er al een aantal keren dichtbij geweest, maar het is nog nooit gelukt. We hebben het in eigen hand en hoeven nog maar één keer te winnen. We hopen dit vrijdag tegen Liechtenstein te doen en anders maandag tegen Griekenland. Als we winnen, dan gaan we wel even een klein feestje vieren. Ik denk ook dat het land dan een dag of zelfs langer op z’n kop ligt. Het zal een groot volksfeest worden. Iedereen kijkt hier al zolang naar uit en nu staan we op het punt het te realiseren.”

Lam merkt in Helsinki, waar de nationale ploeg zich voorbereidt op het treffen met Liechtenstein, dat het voetbal meer begint te leven door de goede prestaties. ,,Het is hier bij de trainingen nog nooit eerder zo druk geweest. Ik denk dat een deelname aan het EK veel kan betekenen voor Finland. Voetbal wordt groter en groter en dat zal alleen maar meer worden als we ons plaatsen. We hebben vier hele matige jaren gehad met het Finse voetbal. Er zijn veel slechte wedstrijden gespeeld. Je merkt dat het voetbal nu weer gaat leven, nu we het goed doen. Als je ziet waar we vandaan komen, dan is het extra knap.”


IJsland

Het Finse voetbal nam een voorbeeld aan IJsland, dat als relatief klein voetballand actief was op het Europees- en Wereldkampioenschap. ,,We hebben geen echte sterspelers die boven de groep staan. We zijn een hecht collectief en daar ligt onze kracht. Er zijn geen ego’s en iedereen werkt hard voor elkaar. Met dit team kunnen we het elke tegenstander lastig maken. Wij moeten het met z’n allen doen en we laten elkaar nooit in de steek op het veld. We willen echt voor elkaar door het vuur gaan.”


John van 't Schip

Na de wedstrijd tegen Liechtenstein, speelt Finland maandag tegen Griekenland, waarbij Lam een oude bekende treft. Vorig seizoen werkte de mandekker bij PEC Zwolle nog samen met John van ’t Schip, die nu bondscoach is bij de Europees kampioen van 2004. ,,Het is wel grappig dat je elkaar dan weer tegen gaat komen in Athene. Zo gaat dat in de voetballerij. Ik heb altijd fijn met hem samengewerkt bij PEC Zwolle. Ik wil John nog wel bedanken, want ze wonnen van onze concurrent Bosnië Herzegovina. Dat heeft ons ook zeker geholpen.”


Vrijdag 15 november:

18:00 uur: Finland – Liechtenstein

Maandag 18 november:

20:45 uur: Griekenland – Finland

Eredivisie partners