Regionale maakindustrie investeert in slimme verbindingen

Regionale maakindustrie investeert in slimme verbindingen

Voorafgaand aan de laatste wedstrijd van het seizoen tussen PEC Zwolle en PSV (1-2) stond eveneens de laatste regiobijeenkomst van het seizoen op het programma. Met als thema: innovatie, ontmoeting en verbindingen in de regionale maakindustrie.

Dagvoorzitter Klaas Feenstra nam de gasten mee in het programma van de bijeenkomst. Regio Zwolle kent prachtige hoog innovatieve bedrijven in de maakindustrie. Ondernemers hebben hun krachten gebundeld in innovatieclusters waardoor de industrie versterkt is. Hierdoor zijn er in Regio Zwolle innovatieve broedplaatsen ontstaan als Perron038, Innovatiecluster Noordoostpolder en IQ BLVD. 


Brainport als aanleiding 

De tegenstander uit Eindhoven heeft als hoofdsponsor Brainport Eindhoven, waar baanbrekende innovaties in de maakindustrie tot stand komen. Ook in Regio Zwolle zitten prachtige hightechbedrijven en barst het van ambitie. De wedstrijd was een aanleiding voor Regio Zwolle United, Kennispoort Regio Zwolle, provincie Overijssel in samenwerking met Perron038, IQ BLVD en Innovatiecluster Noordoostpolder om ondernemers van deze drie innovatieclusters samen te brengen.


Slim verbinden

Maarten Offinga (burgemeester gemeente Hardenberg) vertelde over zijn ervaringen als hedendaagse burgemeester en zijn verleden waarin hij als ondernemer werkte in drie verschillende bedrijven. Vaak willen ondernemers hard rennen, maar is hun stip op de horizon onbekend. Van belang binnen modern ondernemerschap is het vinden van slimme verbindingen, het leggen van contacten en luisteren naar elkaar. Hierin is de jeugd van cruciaal belang, zij hebben een andere blik op de wereld en hebben kennis van nieuwe technieken en hulpmiddelen, vertelde Offinga.


Nationaal programma ondersteunt hubs

Het nationale programma Smart Industry werd uitgelicht door Eveline Langedijk (programmamanager Smart Industry voor FME). Het programma legt de komende jaren focus op het toepasbaar maken van complexe digitale technologie voor bedrijven. Hierin moet de stap van bewustwording omgezet worden naar het willen en kunnen helpen bij de technologie van bedrijven. Smart Industry telt 50 fieldlabs verspreid over vijf Regionale Smart Industry Hubs.


Innovatieclusters Regio Zwolle

Marius Woldberg (Perron038) sprak over Perron038 waar gewerkt wordt aan de techniek van de toekomst middels een nieuwe fabriek met o.a. vision technologie, robotisering en kunstmatige intelligentie. Bob Soetekouw (Innovatiecluster Noordoostpolder) benadrukte dat sociale innovatie van belang is en jongeren enthousiast maken voor de metaalindustrie. Mireille Kinket (IQ BLVD) sprak over het belang van onderling delen van talenten onder medewerkers, zodat men elkaar kan helpen en van elkaar kan leren.


Investeren in de toekomst 

Het slotstuk van het inhoudelijke programma was voor Jacco Vonhof (voorzitter MKB-Nederland). In zijn inspirerende betoog riep hij aanwezigen op om te blijven investeren in de toekomst. Juist omdat zowel de huidige als toekomstige generaties hiervan de vruchten plukken. Blijven innoveren is ontzettend belangrijk: de overheid moet ondernemers hier voldoende (financiële) ruimte voor blijven bieden, door niet de rekeningen van (korte termijn) tegenvallers bij ondernemers neer te leggen. Na het inhoudelijke programma bekeek het gezelschap de wedstrijd PEC Zwolle – PSV (1-2) vanuit de skybox van het Clubhuis Regio Zwolle.


Economische hoofdstructuur 

Regio Zwolle heeft de ambitie om de economische hoofdstructuur van Nederland te complementeren en de vierde economische regio van Nederland te zijn in 2030. Dit wordt door de Financial Times benoemd als ‘squaring the triangle’, waarbij Regio Zwolle de economische hoofdstructuur van Nederland complementeert als vierde hoekpunt, naast Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven. Het versterken van de banden binnen deze economische hoofdstructuur was aanleiding om deze bijeenkomst te organiseren.