Plezier in lezen door de magie van PEC Zwolle

Plezier in lezen door de magie van PEC Zwolle

Voetbal en leesplezier. Je zou ze niet meteen aan elkaar linken, maar toch worden ze met elkaar gecombineerd in een nieuw project: Leesfit. Daarin gaan spelers en speelsters van PEC Zwolle helpen om basisschoolkinderen te motiveren meer te gaan lezen. Met als doel om hun leesvaardigheid te verbeteren en zo te voorkomen dat kinderen in de toekomst buitenspel komen te staan. Een unieke samenwerking tussen Regio Zwolle United, Stadkamer en Provincie Overijssel

Jacco Vonhof (voorzitter Stichting Lezen & Schrijven)
Jacco Vonhof (voorzitter Stichting Lezen & Schrijven)

Aftrap in het PEC Zwolle-stadion

De lancering van Leesfit was natuurlijk in het stadion van PEC Zwolle. Dat gebeurde voor de wedstrijd PEC Zwolle – AZ en tijdens een jubileumfeest van Regio Zwolle United, het maatschappelijke hart van de voetbalclub. Jacco Vonhof, voorzitter van Stichting Lezen & Schrijven, benadrukte de maatschappelijke rol van PEC Zwolle. En de invloed die de club daarin kan hebben op de leesvaardigheid van kinderen.

 

Vonhof onderstreepte dat leesproblemen vaak de wortel zijn van tal van andere problemen. Daarna gaven Asia Golunska (Provincie Overijssel), Anneloes Zomerdijk (Stadkamer) en Tomas Toma (PEC Zwolle / Regio Zwolle United) een toelichting op het project en tekenden symbolisch de samenwerking. 

 

Doelgroep

Leesfit richt zich op kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 10 jaar (groep 5 en 6) en start met maximaal vijf scholen in Zwolle. Daarbij ligt de focus op scholen met een verhoogd risico op onderwijsachterstand. Deze doelgroep helpen is cruciaal. Al langer blijkt dat het leesplezier afneemt en ook voorlezen gebeurt steeds minder. Terwijl ze allebei juist erg belangrijk zijn in deze fase van de ontwikkeling. Leesfit heeft als doel minimaal 125 kinderen actief te stimuleren om meer te lezen.

 

Het Leesfit-magazine

Hoe gaan die voetballers de kinderen dan motiveren meer te lezen? Een belangrijk onderdeel van het project is het speciaal ontwikkelde Leesfit-magazine. In het magazine staan thema's als boeken, lezen, voetbal en vitaliteit centraal. Spelers en speelsters van PEC Zwolle spelen hierin een prominente rol, waarbij de 'Magie van PEC Zwolle' wordt ingezet om kinderen te motiveren om te lezen. Elke deelnemende groep ontvangt naast het magazine een elftal boeken, zodat het leesplezier verder vergroot kan worden.

 

Achtergrond

In Overijssel hebben de vier betaalde voetbalorganisaties PEC Zwolle, Go Ahead Eagles, Heracles Almelo en FC Twente de krachten gebundeld om de sociaal-maatschappelijke impact van sport te vergroten. Dat gebeurt in samenwerking met Sportnetwerk Overijssel en de ondersteuning van de provincie Overijssel. Een van de thema's is leesvaardigheid. Met Leesfit willen Stadkamer en PEC Zwolle / Regio Zwolle United, samen met alle betrokken partijen, kinderen in Zwolle inspireren en enthousiasmeren voor lezen, vooral diegenen die daar thuis minder mee in aanraking komen.

 

Samenwerking en toekomst

De lancering van Leesfit markeert een belangrijke stap in de samenwerking tussen PEC Zwolle, Regio Zwolle United, Stadkamer en provincie Overijssel. Het traject van Leesfit duurt ongeveer zes maanden, met de intentie om het project verder uit te breiden. Afhankelijk van het succes wordt Leesfit geïntegreerd met bestaande initiatieven zoals Alle Zwolse Kinderen Lezen. Dit is het leesbevorderingsprogramma van Stadkamer voor het Zwolse onderwijs.


Fotografie: Marco Slot (Regio Zwolle United)

Asia Golunska (provincie Overijssel), Anneloes Zomerdijk (Stadkamer) en Tomas Toma (Regio Zwolle United)
Asia Golunska (provincie Overijssel), Anneloes Zomerdijk (Stadkamer) en Tomas Toma (Regio Zwolle United)