PEC Zwolle wint verdiend van Vitesse

PEC Zwolle heeft zaterdagavond voor een verrassing gezorgd door Vitesse, dat de koppositie virtueel in handen had, te verslaan. Na een uitstekende eerste helft waarin het alleen naliet om zelf tot scoren te komen, werd na rust door Jesper Drost en Mike van Duinen tweemaal het net gevonden. Dat was precies voldoende voor de tweede zege van het seizoen, na de voor rust opgelopen achterstand: 2-1.

Vitesse slaat vroeg toe

Dean Huiberts was met een gekraakt schot in de zesde minuut pardoes in de buurt van de openingstreffer, waarna Sai van Wermeskerken vanuit de tweede lijn Remko Pasveer vond. In de daaropvolgende aanval van Vitesse kwamen de bezoekers via Oussama Darfalou tot scoren: 0-1. Van slag was PEC Zwolle niet en het zocht dan ook moedig de aanval. Dit leidde na twintig minuten in een mooie kans na een al even zo mooie aanval waarin Mustafa Saymak en Jesper Drost elkaar wisten te vinden. Laatstgenoemde zag zijn schot echter net over het doel verdwijnen. In een fase waarin Zwolle Vitesse zijn wil oplegde, kreeg Eliano Reijnders een vrije schietkans recht voor het doel. De bal op aangeven van Kenneth Paal vloog over in plaats van binnen. Ook Mike van Duinen kon het aanvallende spel minuten later tot twee keer toe niet bekronen met een doelpunt. De allergrootste kans vlak voor rust was eveneens voor Van Duinen. Zijn intikker werd van dichtbij zeer knap gered door Pasveer waardoor PEC Zwolle tegen de verhouding in met 0-1 ging rusten.

Kanteling

Met een hakje op de paal, begon Vitesse gevaarlijk aan de tweede helft, al stichtte PEC Zwolle ook gevaar uit de tegenstoot. Meer dan een hoekschop leverde de poging van Reijnders echter niet op. De Arnhemmers, die door het puntenverlies van Ajax de koppositie over konden nemen van de Amsterdammers, wisten de Blauwvingers meer onder druk te zetten maar tot een tweede treffer kwam het niet. Na een uur kantelde de wedstrijd ineens. Na een flinke overtreding van Idrissa Touré, greep VAR Siemen Mulder in. Scheidsrechter Dennis Higler werd naar de kant geroepen en besloot zijn eerder gegeven gele kaart te veranderen in een rode. Direct profiteerde PEC Zwolle van de overtal situatie. De vrije trap werd listig kort genomen, voor het doel gebracht en door Jesper Drost van dichtbij over de doellijn geduwd. Weer nam de VAR lang de tijd om de beelden te controleren, maar van buitenspel bleek geen sprake. Zo kon Drost, nadat in de vorige thuiswedstrijd tegen FC Utrecht zijn treffer nog werd afgekeurd vanwege nipt buitenspel, eindelijk juichen.

Terugkeer Van Polen en Clement

Zwolle schakelde direct door en mocht een kwartier voor tijd zelfs aanleggen voor 2-1. Mike van Duinen ging onderuit in de vijandelijke zestien en ging zelf achter de bal staan. Hoewel Pasveer de juiste hoek koos was er geen houden aan: 2-1. Met Bram van Polen en Pelle Clement in de ploeg, die na een lange afwezigheid terugkeerden binnen de lijnen, trachtte PEC Zwolle de overwinning over de streep te trekken. Huiberts had op aangeven van Clement de 3-1 op de schoen maar schoot over, terwijl Zetterer aan de andere kant minuten eerder zijn doel goed verkleinde bij een gevaarlijke en snelle Arnhemse uitbraak. PEC Zwolle moest nog wel zeven minuten blessuretijd doorstaan, maar de ploeg van trainer/coach John Stegeman bleef fier overeind. Het bij vlagen geïrriteerde Vitesse, dat van geluk mocht spreken dat Higler mild was voor de tot tweemaal toe protesterende Riechedly Bazoer, wist de bal niet meer te veroveren, waardoor na 97 minuten de tweede zege van het seizoen voor Zwolle een feit was.

PEC Zwolle - Vitesse: 2-1 (0-1).

Toeschouwers: 0

Scheidsrechter: Higler

Gele kaarten: Reijnders, Drost, (PEC Zwolle) Bero en Bazoer (Vitesse)

Rode kaart: 64’ Touré (Vitesse)

Opstelling PEC Zwolle: Zetterer, Nakayama, Paal, Saymak (83’ Clement), Van Duinen, Drost, Strieder (77’ Van Polen), Kersten, Reijnders, Huiberts en Van Wermeskerken.

Opstelling Vitesse: Pasveer, Doekhi, Rasmussen, Darfalou (70’ Tronstad), Bazoer, Broja, Tannane (71’ Manhoef), Bruns (46’ Openda), Bero, Touré en Wittek.

7’ Darfalou 0-1

65’ Drost 1-1

76’ Van Duinen pen. 2-1

‘Jumbo Van Andel, Epe Man of the Match’: Sam Kersten