PEC Zwolle Vrouwen pakt eerste punt in extremis

In het Cars Jeans stadion heeft PEC Zwolle Vrouwen vrijdagavond haar tweede competitiewedstrijd gespeeld. Tegen ADO Den Haag Vrouwen, dat in de eerste speelronde niet in actie kwam, leek de avond lange tijd in mineur te eindigen. Toch werd een 2-0 achterstand nog goedgemaakt. Met een gelijkmaker in de slotseconde van het duel, stapten de Zwolse vrouwen met een punt meer dan content van het veld.

PEC Zwolle Vrouwen begon heel aardig aan het duel. Na een heerlijke steekpass van Babiche Roof stichtte Esmee de Graaf het eerste gevaar, maar haar voorzet werd ternauwernood tot hoekschop verwerkt. Met een schot van Marthe van Erk, waarop Nadja Olthuis een prima redding in huis had, was ook ADO Den Haag Vrouwen wakker. Dit resulteerde luttele minuten later zelfs in de openingstreffer, al had de ploeg van Arend Regeer dat volledig aan de Zwolse keepster te danken. Nadat Olthuis heel koeltjes een speelster van ADO uitkapte, verspeelde de keepster zeer knullig de bal aan Suzanne Admiraal, die haar de bal ontfutselde en simpel afrondde: 1-0. Het was vervolgens wel Olthuis die haar ploeg met twee prima reddingen door een moeilijke fase heen sleepte. In de 32ste minuut werd het spel even stilgelegd ter nagedachtenis aan voormalig ADO Den Haag Vrouwen-speelster Sylvia Nooij (32), die deze zomer overleed. In het restant van de eerste helft bleef de thuisploeg de bovenliggende partij. Nadine Noordam kreeg nog een enorme kans, maar vond Olthuis op haar weg.

Aan het begin van de tweede helft twee nieuwe gezichten aan Zwolse zijde. Abby Holmes, afkomstig uit het Engelse Sunderland, maakte haar debuut en verving Jeslin Niens. Ook Lotte Morsink verscheen binnen de lijnen voor Pascalle Tang, die weer een helft kon spelen. Voor Holmes bleek het een zuur debuut, want nog geen kwartier binnen de lijnen beging de Engelse een overtreding in het eigen strafschopgebied. Dat de duwfout op de doorgebroken Carmen Simonis slechts met geel werd bestraft was een geluk bij een ongeluk. Diezelfde Simonis schoot de toegekende strafschop hard en hoog tegen de touwen.

Daarmee leek de wedstrijd gespeeld, maar niets was minder waar. Uit het niets wist Babiche Roof de eerste treffer van het seizoen te maken en zorgde zo twintig minuten voor tijd dat de spanning weer terug was. Zwolle leek herboren, het vertrouwen was terug en met man en macht werd de jacht op de gelijkmaker ingezet. Deze leek niet meer te vallen, maar viel toch. Buiten de vier toegevoegde minuten extra tijd, versierde de ploeg van Wim van der Wal nog een hoekschop. In een tjokvol strafschopgebied wist Shanel Smid de bal nog achter keepster Barbara Lorsheyd te frommelen: 2-2. Direct volgde het eindsignaal, waardoor de Zwolse dames met een vrolijk gezicht het doorweekte veld konden verlaten.

ADO Den Haag Vrouwen - PEC Zwolle Vrouwen: 2-2 (1-0).