PEC Zwolle pakt punt bij AZ na late domper

PEC Zwolle lijkt dicht bij een enorme stunt, als het vijf minuten voor tijd op een 1-2 voorsprong komt bij AZ. De doelpunten van Lennart Thy en Ody Velanas blijken uiteindelijk in blessuretijd niet voldoende, als de thuisploeg alsnog op 2-2 komt. Een punt resteert.

Lat

Met basisdebutant Nick Fichtinger en Eliano Reijnders in de basis begon PEC Zwolle sterk aan het uitduel in Alkmaar. Ody Velanas had de Zwollenaren al binnen drie minuten op voorsprong kunnen schieten. Hij werd diepgestuurd en schoot de bal in kansrijke positie op de lat. In die eerste helft waren er voor PEC voldoende mogelijkheden om onder de druk van AZ uit te voetballen. Dat leverde onder meer Reijnders nog een aardige schietkans op, die door Rome-Jayden Owusu-Oduro gekeerd kon worden. Aan de andere kant was AZ ook regelmatig dreigend via hoekschoppen. Onder meer Vangelis Pavlidis en Kritijan Belić waren dreigend. In alle gevallen wist Jasper Schendelaar zijn doel schoon te houden. Op een inzet van Pavlidis had de doelman geen antwoord, maar de Griekse spits raakte de kruising, waarna de bal buiten de lijnen verdween.

Thy breekt de ban

Begin tweede helft was de thuisploeg opnieuw erg gevaarlijk uit een corner. De bal werd op de paal gekopt, waarna de bal voor het hoofd van Pavlidis kwam. Die kopte richting doel, maar dankzij een katachtige reflex van de uitstormende Schendelaar werd naderend onheil voorkomen. Daarna was het PEC dat steeds dreigender en dreigender werd. Net voor het uur spelen leidde dat tot de openingstreffer. Eliano Reijnders zette voor en via een AZ’er kwam de bal voor de voeten van Lennart Thy. Hij aarzelde geen moment en schoof de bal binnen: 0-1. Lang leek er weinig aan de hand, totdat er een kwartier voor tijd hands werd gemaakt in het Zwolse strafschopgebied. Thomas Lam kopte de bal op de arm van Davy van den Berg. Scheidsrechter Lindhout liet doorspelen, maar na tussenkomst van de VAR werd een strafschop toegekend. Pavlidis schoot de penalty snoeihard in de kruising: 1-1.

Voorsprong uit handen

Daarna begon AZ aan een slotoffensief, in de hoop dat ze alsnog een overwinning uit het vuur konden slepen onder de nieuwe hoofdtrainer Maarten Martens. Hij is de opvolger van de deze week ontslagen Pascal Jansen. Maar het was juist PEC dat weer toesloeg. Younes Namli schoot vanaf een meter of twintig op het doel van Owusu-Oduro. Hij bokste de bal voor de voeten van Ody Velanas, die daar wel raad mee wist: 1-2. In de blessuretijd ging het echter toch nog mis, toen invaller Sven Mijnans uit een hoekschop raak schoot en daarmee voor de 2-2 eindstand zorgde. Een knap punt, maar gezien het late moment van de tegentreffer een zuur gelijkspel.

Vrijdag speelt PEC Zwolle in het MAC3PARK stadion een thuiswedstrijd tegen Vitesse. De aftrap is om 20:00 uur.

AZ - PEC Zwolle 2-2 (0-0)

Toeschouwers: 17.782

Scheidsrechter: Lindhout

Gele kaarten: Clasie en Belić

Opstelling AZ: Owusu-Oduro, Penetra (77. Moller Wolfe), Bazoer, Martins Indi, Kasius, Clasie, D.de Wit (65. Mijnans), Belić (65. Dantas), Lahdo (65. Addai), Pavlidis, Van Brederode (77. Odgaard)

Opstelling PEC Zwolle: Schendelaar, Van Polen, Kersten, Lam, Mac Nulty (82. Van der Haar), Fichtinger, Van den Berg, Velanas, Thy, Namli, Reijnders (71. Huiberts)