PEC Update 7

PEC Update 7

Dit seizoen publiceren we als club regelmatig een update, waarin we onze achterban op de hoogte willen brengen van de recente ontwikkelingen binnen PEC Zwolle. We hechten er als club veel waarde aan om supporters, sponsoren en andere betrokkenen regelmatig te informeren over de voortgang en veranderingen die plaatsvinden. Aan het woord algemeen directeur Xander Czaikowski.

Sportief

Zaterdagavond speelden we de uitwedstrijd tegen FC Volendam. Na de nederlaag van vorige week tegen RKC Waalwijk was ons er alles aan gelegen de drie punten dit keer wél te pakken. In de tweede helft werd het krachtsverschil op het veld in de score uitgedrukt, met een prachtige 0-5 overwinning als resultaat. Voor Ferdy Druijf bovendien een heerlijke wedstrijd. Onze aanvaller maakte een hattrick en dat kon hij goed gebruiken na een mindere periode waarin hij moest herstellen van een blessure. Aankomende zaterdag spelen we onze laatste thuiswedstrijd van het jaar. Deze wedstrijd tegen N.E.C. Nijmegen is de zogeheten 'Memorial Match', waarbij we onze overleden supporters zullen herdenken. Tegen Ajax sluiten we volgende week zondag het kalenderjaar af. Na dit blok kan dan de balans worden opgemaakt van de (bijna) eerste seizoenshelft en weten we waar we staan ten opzichte van onze concurrenten in de strijd om lijfsbehoud. Spannende en tegelijkertijd ook mooie weken voor de boeg dus.


Dat geldt ook voor PEC Zwolle O21. Het team zit in een heerlijke flow en bewerkstelligde afgelopen zaterdag promotie na een zege op de leeftijdsgenoten van FC Emmen. Onlangs werd er ook al gewonnen van directe concurrenten sc Heerenveen en N.E.C. Nijmegen. Promotie was voor deze groep ook ontzettend belangrijk. Immers, dit is belangrijk voor onze jonge talenten om voldoende weerstand te hebben om volgend jaar mogelijk bij de eerste selectie te kunnen aansluiten. Zaterdag kan thuis tegen NAC Breda O21 de titel worden gepakt.


Ook zijn de prestaties van PEC Zwolle Vrouwen meer dan de moeite waard om te noemen. Vorige week zondag werd al de vijfde overwinning van het seizoen geboekt. Tegen Feyenoord Vrouwen werd thuis met 2-0 gewonnen. Niet alleen de resultaten zijn meer dan goed, ook het spel is prachtig om te zien; aantrekkelijk en aanvallend.

Feest in de kleedkamer bij PEC Zwolle O21 na de behaalde promotie.
Feest in de kleedkamer bij PEC Zwolle O21 na de behaalde promotie.

Uitspraak tuchtcommissie 

Vorige week communiceerden wij de uitspraak van de tuchtcommissie n.a.v. de wanordelijkheden rondom PEC Zwolle – Sparta Rotterdam. Ruim twee weken geleden stond ik met onze veiligheidsorganisatie namens de club tegenover de tuchtcommissie in Zeist. Daar diende het beroep die wij hadden aangespannen na een uitspraak van de aanklager betaald voetbal, die voor de wedstrijd tegen N.E.C. Nijmegen had geëist dat de stavakken op Noord leeg moesten blijven. Daar waren wij het niet mee eens. We zijn blij dat de tuchtcommissie heeft ingezien dat het straffen van supporters op de stavakken voor wanordelijkheden tijdens een wedstrijd waar zij niet eens bij aanwezig waren, onacceptabel is. Wel betreuren wij het ten zeerste dat bij een volgend incident door de KNVB alsnog gekozen wordt voor collectief straffen. Want bij een nieuw incident van vergelijkbare aard en ernst moet het hele stadion leeg blijven tijdens een thuiswedstrijd. Op die manier wordt er nog steeds collectief gestraft en daar zijn wij fel tegenstander van.

Op dit moment loopt er nog één vooronderzoek naar wanordelijkheden rondom de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles, waarbij het tot de mogelijkheid behoort dat hiervoor alsnog (delen van) tribunes moeten worden leeg gehouden. De eventuele straffen die hieruit kunnen worden opgelegd vallen niet onder de bovengenoemde voorwaardelijke straf. Uiteraard houden we je daarvan op de hoogte. Het vooronderzoek van de aanklager betaald voetbal naar wanordelijkheden na Heracles Almelo – PEC Zwolle is na schriftelijk verweer vanuit ons gelukkig geseponeerd.

PEC Zwolle kreeg gelijk bij de tuchtcommissie van de KNVB en hoeft de stavakken op Noord tegen N.E.C. Nijmegen niet nog eens leeg te houden.
PEC Zwolle kreeg gelijk bij de tuchtcommissie van de KNVB en hoeft de stavakken op Noord tegen N.E.C. Nijmegen niet nog eens leeg te houden.

Comité van aanbeveling

De voorbije maanden heeft een comité van aanbeveling, op initiatief van het Zwolsch Supporterscollectief, onderzoek gedaan naar de club. Naar aanleiding van zorgen over de (financiële) continuïteit en zeggenschap binnen de club, het bestuur en de directie, is het comité dit voorjaar van start gegaan en zijn er met gesprekken gevoerd met o.a. bestuur, medewerkers, supporters en sponsoren. Het comité heeft volledige openheid van zaken en vertrouwen van de club gekregen bij het opstellen van de aanbevelingen.

Het belangrijkste doel van het comité van aanbeveling is om aanbevelingen te doen die eraan bijdragen dat PEC Zwolle een gezonde club wordt. Het uitgangspunt is dat de club dusdanig gestructureerd is en geleid wordt, dat het niet (of in ieder geval minder) afhankelijk is van omstandigheden waar weinig grip op is, zoals de sportieve prestaties of transfers van spelers. Het realiseren van een duurzame (lees: sluitende) begroting is ook één van de belangrijkste doelstellingen binnen de missie, visie en strategie van de club. Hier lees je er alles over, inclusief onze reactie.

Jaarcijfers

Vandaag hebben wij onze jaarcijfers gepubliceerd op onze website. Het betreft de jaarcijfers van het seizoen 2022-2023. Oftewel, het seizoen waarin wij als club na de degradatie uit de Eredivisie weer terugkeerden op het hoogste niveau. Op dinsdag 21 november is de jaarrekening van PEC Zwolle B.V. over boekjaar 2022/2023 door de aandeelhouders vastgesteld in de algemene vergadering. Ook is decharge verleend aan de directie en de Raad van Commissarissen.


Het belangrijkste doel vorig seizoen was promotie en dat is gerealiseerd. Het voorbije seizoen heeft er een wijziging in de governance structuur plaatsgevonden, waarbij de RvC is opgeheven en er in de directie wijzigingen hebben plaatsgevonden. De omzet daalde met zo’n 20% ten opzichte van het laatste jaar Eredivisie (2021-2022) naar 10,7 miljoen euro. Dit vanwege de afname van o.a. mediagelden en sponsorinkomsten. De kosten stegen daarentegen licht met zo’n 2% naar 14, 6 miljoen euro ten opzichte van seizoen 2021-2022. Dit was het gevolg van met name de inflatie. Ook werden er investeringen gedaan. Zo werden de lichtmasten in het MAC3PARK stadion voorzien van LED-verlichting en werden er hekwerken op de staantribune op Noord geplaatst, wat een verplichting was op basis van de reglementen van de KNVB. Daarnaast is aan het einde van het seizoen geïnvesteerd in nieuwe business seats op de hoofdtribune. In totaal is er voor circa 0,45 miljoen euro geïnvesteerd. Door transferinkomsten (Younes Taha naar FC Twente en Thomas van den Belt naar Feyenoord) ontving PEC Zwolle 2,3 miljoen euro, waardoor uitgekomen werd op een beperkt negatief resultaat na belastingen van 1,8 miljoen euro.


Doel nu is om de komende twee jaren voor eredivisiebehoud te gaan. Dit moet zorgen voor een gezonde(re) financiële huishouding. Dit boekjaar verwachten we bovendien een minder negatief operationeel resultaat en positief nettoresultaat door gerealiseerde transferinkomsten. Wel zijn we als club verplicht om de KNVB een plan van aanpak te overleggen (inclusief daaraan voorafgaand een ‘clubontwikkelingsscan’ te ondergaan). Dit vanwege het feit dat PEC Zwolle helaas maar acht punten heeft behaald aan de hand van het financieel rating systeem (FRS). Bij vijftien of minder punten is dat een verplichting vanuit de voetbalbond. Het volledige jaarverslag lees je hier.

Maandagochtend presenteerde PEC Zwolle de jaarcijfers over het voorbije seizoen.
Maandagochtend presenteerde PEC Zwolle de jaarcijfers over het voorbije seizoen.

Veldkeuring

Dan heb ik ook nog een mooi nieuwtje over ons stadionveld. Onlangs heeft de eerste graskeuring van het seizoen 2023-2024 plaatsgevonden. Deze keuring werd uitgevoerd door Sportslabs. En zo’n keuring is al een hele klus op zich, want werkelijk alles wordt onder de loep genomen. Niet alleen de gras- en wortellengte, grasbezetting en stroef- en hardheid werden getest, ook onder meer de manier van rollen en stuiten van de bal, de energie restitutie en infiltratiesnelheid werden gemeten. Ons hybride grasveld kreeg meer dan de benodigde punten, sterker nog: op dit moment hebben we dankzij Alfred Meiberg en zijn team het beste veld van Nederland. Iets waar we als club natuurlijk hartstikke trots op zijn. De voorbije weken, waarin het praktisch elke dag (flink) regende, heeft het veld zich ook goed gehouden. Een bevestiging van de beoordeling vanuit Sportslabs.

Het veld in het MAC3PARK stadion ligt er prachtig bij en doorstond de keuring dan ook met verve.
Het veld in het MAC3PARK stadion ligt er prachtig bij en doorstond de keuring dan ook met verve.

Tot zover deze update.

Graag tot aanstaande zaterdag bij onze laatste thuiswedstrijd van 2023!


Groeten,

Xander Czaikowski