Nederlaag tegen de koploper

PEC Zwolle heeft de uitwedstrijd bij de lijstaanvoerder zaterdagavond met 3-0 verloren. Waar PEC Zwolle slordig met de kansen die het zowel voor als na rust echt wel kreeg omging, wist Ajax driemaal het net te vinden, waarbij vooral de eerste en derde goal op veel goedkeuring kon rekenen van het thuispubliek.

Bij PEC Zwolle één wijziging in de basis ten opzichte van vorige week in Waalwijk. Chardi Landu verving in de voorste linie de geblesseerde Oussama Darfalou. Op de bank had trainer/coach Dick Schreuder een plekje voor linksbuiten Tristan van Gilst, die voor het eerst bij de wedstrijdselectie zat en twintig minuten voor tijd zelfs mocht debuteren.

Zondagsschot Tadic

De klok moest minuut één nog aantikken of PEC Zwolle kreeg al een kans om op voorsprong te komen. Vanaf de achterlijn slingerde Thomas van den Belt de bal voor, waarna Landu zijn hoofd tegen de bal zette maar over kopte. Daarna moest Kostas Lamprou tweemaal handelend optreden, maar in de fase daarna gebeurde vrij weinig. Ajax had veelvuldig balbezit, maar tot echte kansen kwam het niet tot minuut dertig. Dusan Tadic kreeg de bal in de diepte aangespeeld, liet deze eenmaal stuiteren en haalde schitterend uit. De bal verdween in de bovenhoek en de voorsprong voor de thuisploeg was een feit. Toch had ook PEC Zwolle zomaar kunnen scoren. De enige hoekschop die het kreeg voor rust, werd door Gervane Kastaneer voorbij de tweede paal terug gekopt op Daishawn Redan. Laatstgenoemde kreeg de bal net wat achter zich, waardoor lekker uithalen niet lukte. De bal verdween over het doel van Maarten Stekelenburg.

Effectiever

Ook de eerste kans in de tweede helft was voor PEC Zwolle. Kastaneer zette met zijn sterke lichaam twee tegenstanders aan de kant en besloot op een meter of 25 recht voor het doel maar eens uit te halen. De bal scheerde rakelings over de lat. Een minuut later bleek Ajax effectiever en was het voor de tweede maal trefzeker. Daarmee deelde het PEC Zwolle vooral een mentale tik uit, na het verzuimen van het scoren van de gelijkmaker. Jurriën Timber schoot de bal op de paal, waarna Davy Klaassen op de juiste plek stond en de bal voor het intikken had: 2-0. Kastaneer kreeg na een uur spelen nog een flinke kans op de aansluitingstreffer, maar raakte vanaf de kop van het strafschopgebied de bal maar half. Dat deed Sébastien Haller aan de andere kant niet, maar toch joeg de aanvaller de bal voor een leeg doel huizenhoog over, waardoor Zwolle een derde vooralsnog tegentreffer bespaard bleef. Die viel nog wel, toen Klaassen tien minuten voor tijd de winkelhaak vond.

Volgende week zaterdag, 7 mei, speelt PEC Zwolle de belangrijke thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. De aftrap in het MAC3PARK stadion is om 20.00 uur. Klik hier om erbij te zijn.

Ajax – PEC Zwolle: (1-0).

Toeschouwers: 54.120

Scheidsrechter: Dieperink

Gele kaarten: -

Opstelling Ajax: Stekelenburg, Timber, Klaassen, Gravenberch, Tadic, Blind, Kudus (57’ Berghuis), Haller (81’ Brobbey), Taylor (81’ Alvarez), Tagliafico en Regeer (67’ Rensch).

Opstelling PEC Zwolle: Lamprou, Van Polen, Nakayama, Paal (86’ Strieder), Kastaneer (69’ Van den Berg), Clement (86’ Beelen), Redan, Van den Belt, Anderson, De Wit en Landu (69’ Van Gilst).