Matchfacts PEC Zwolle - Sparta

Matchfacts PEC Zwolle - Sparta

Voor iedere wedstrijd duiken we de boeken in op zoek naar interessante statistieken of bijzondere wetenswaardigheden. Lees hier de matchfacts van PEC Zwolle – Sparta Rotterdam en kom goed voorbereid aan de aftrap.

Balans

PEC Zwolle en Sparta Rotterdam zijn bijna in balans als het gaat om eredivisiewedstrijden in Zwolle. De Blauwvingers zijn net in het voordeel. Vier keer zegevierde Zwolle, drie keer Sparta en zeven keer eindigde het duel zonder winnaar. Ook het doelsaldo (18 om 16) is nipt in het voordeel van PEC Zwolle.


Assistent-bondscoach

Henk Fraser combineert sinds deze zomer zijn hoofdtrainerschap van Sparta met die van assistent-bondscoach bij Oranje. Waar Fraser samenwerkt met Louis van Gaal deed ex-assistent-bondscoach Dwight Lodeweges dat de voorbije jaren met Frank de Boer en Ronald Koeman.


Vier om twaalf

Art Langeler stond als trainer pas vier keer tegenover Sparta Rotterdam. Al die keren was dat in de toenmalige Jupiler League. Drie van die vier ontmoetingen werden gewonnen. Fraser stond op zijn beurt al twaalf keer tegenover PEC Zwolle, maar deed dat als trainer van drie clubs. Naast Sparta Rotterdam waren dat Vitesse en ADO Den Haag.


Over en weer

De voorbije seizoenen gingen er geregeld spelers van PEC Zwolle naar Sparta Rotterdam. Lennart Thy is de meest recente. De transfervrije aanvaller verkaste na het onafgemaakte coronaseizoen in 2020 naar Het Kasteel. Eerder gingen Denis Mahmudov (2014), Giovanni Hiwat (2014) en Ruud Kras (2011) de Duitser voor. De laatste speler die van Sparta naar de hoofdselectie van Zwolle overstapte is niemand minder dan Arne Slot. In de zomer van 2010 kwam Slot transfervrij naar Zwolle, met wie hij twee seizoenen later zou promoveren naar de Eredivisie.


Gregg Berhalter

Andere spelers die in het verleden de overstap maakten van Sparta naar PEC Zwolle zijn Dolf Kerklaan, John den Dunnen en Arjan Bosschaart. Spelers die juist van Zwolle naar Rotterdam vertrokken waren Sieme Zijm (1999) en de Amerikaan Gregg Berhalter (1996). Dat was destijds een stap hogerop, aangezien Zwolle in die periode nog in de Eerste Divisie acteerde.


Lennart Thy

Lennart Thy is ‘topscorer’ als het gaat om ontmoetingen tussen beide clubs. Thy scoorde twee keer voor PEC Zwolle en eenmaal voor Sparta. Die ‘titel’ deelt hij met René van der Gijp, die weliswaar alle goals tegen Zwolle scoorde. Mathias Pogba en Loris Brogno scoorden beiden twee keer tegen Zwolle, andersom deed Reza Ghoochannejhad dat.

Eredivisie partners