Matchfacts PEC Zwolle - FC Twente

Matchfacts PEC Zwolle - FC Twente

Zaterdagavond 21.00 uur is het MAC3PARK stadion het decor van de wedstrijd tussen PEC Zwolle en FC Twente. De Blauwvingers treffen met de Tukkers de nummer acht van de competitie. De ploeg van trainer/coach Bert Konterman is gebrand op een revanche na de nederlaag eerder dit seizoen. Onderstaand de feitjes en andere wetenswaardigheden over dit duel.

Ongelukkig na dag van de liefde

Het was Valentijnsdag toen FC Twente haar laatste overwinning boekte op bezoek bij Vitesse. Doelpunten werden gemaakt door Thijs van Leeuwen en oud-PEC Zwolle aanvaller Queensy Menig. Na deze overwinning volgden vier gelijke spelen en twee nederlagen. Wat betekent dat er vier punten werden gehaald in de laatste zes wedstrijden. PEC Zwolle deed het wat dat betreft beter. In de laatste zes wedstrijden werd weliswaar vier keer verloren, maar door de overwinningen op sc Heerenveen en VVV-Venlo verschafte de ploeg zich wat meer lucht.


Long time no see

De laatste keer dat FC Twente op bezoek kwam in het MAC3PARK stadion is alweer drie seizoenen geleden. Destijds won PEC Zwolle met 2-0 van de Tukkers door doelpunten van Youness Mokhtar en Bram van Polen. Een half jaar daarvoor won de Enschedese formatie in Zwolle met 1-2. Het doelpunt aan de zijde van de Blauwvingers werd gemaakt door Queensy Menig. De vleugelaanvaller is momenteel actief bij FC Twente. In die wedstrijd stond Ron Jans aan het roer bij PEC Zwolle. De 62-jarige oefenmeester is momenteel de hoofdtrainer van de Tukkers.


Scorende Mokhtar en Brama

Een aantal spelers hebben in de hoofdmacht van beide ploegen gespeeld. Youness Mokhtar is zo’n speler. De aanvaller was twee periodes actief bij PEC Zwolle. In 2012 tekende de Marokkaanse Nederlander voor het eerst een contract bij de Blauwvingers. Na een jaar te hebben gespeeld bij de Zwollenaren vertrok Mokhtar naar FC Twente. In zijn periode in Enschede speelde hij twee seizoenen waar hij 64 wedstrijden speelden, tien goals maakten en dertien keer aangever was. Mokhtar scoorde onder meer tegen PEC Zwolle in de halve finale van de KNVB Beker, afgelopen woensdag alweer zes jaar geleden. In datzelfde duel scoorde Wout Brama, inmiddels weer terug in de Grolsch Veste nog voor PEC tegen Twente. Mokhtar keerde uiteindelijk voor een tweede periode terug bij PEC Zwolle waar hij uiteindelijk de mijlpaal van 100 wedstrijden haalde. Gezien over twee periodes stond de teller uiteindelijk op 102 wedstrijden waarin hij 25 keer scoorde en zeventien keer een assist leverde. Na zijn tweede avontuur bij de Blauwvingers speelde de vleugelspits bij Columbus Crew SC, MKE Ankaragucu en Al-Nasr Riad. Afgelopen winter keerde Mokhtar terug in de Eredivisie bij ADO Den Haag.


Oosterwolde en Bajselmani

Spelen voor de club uit je stad, dat is iets wat Jayden Oosterwolde en Destan Bajselmani nou net niet doen. Oosterwolde (19) komt uit Zwolle, speelde in de jeugd van ZAC maar voetbalt nu voor FC Twente. Dit seizoen maakte de opkomende back zijn debuut en heeft hij een vaste plek veroverd in het elftal van Jans. Bajselmani komt juist uit Enschede en speelde ook in de jeugd van FC Twente. De speler met zowel een Nederlands als Kosovaars paspoort debuteerde in oktober 2019 op bezoek bij Heerenveen voor de toen geblessseerd uitgevallen Gustavo Hamer. Naast Bajselmani hebben ook Thomas Lam, Eliano Reijnders en Dean Huiberts een verleden in Enschede.