Matchfacts PEC Zwolle - De Graafschap

Matchfacts PEC Zwolle - De Graafschap

PEC Zwolle ontvangt dinsdagavond De Graafschap in het MAC3PARK stadion. Het betreft een ontmoeting in de eerste ronde van de TOTO KNVB Beker. Onderstaand de matchfacts voor dit duel met oude bekenden.

Rick Dekker

De naam die veel Zwollenaren direct zullen herkennen in de formatie van de Doetinchemmers is die van Rick Dekker. De middenvelder van 26 uit Lekkerkerk speelde tussen 2014 en 2020 voor PEC Zwolle. Ook Ted van de Pavert, momenteel herstellende van een blessure, heeft in het MAC3PARK stadion gespeeld tussen 2016 en 2018.


Niet de enige

Dekker en Van de Pavert (die in een eerder stadium ook al voor De Graafschap speelde) zijn niet de enige spelers die vanuit Zwolle op De Vijverberg terecht kwamen. In de voorbije jaren maakten ook Stef Nijland en Erik Bakker de rechtstreekse overstap. Furdjel Narsingh speelde ook voor beide clubs maar kwam tussendoor nog uit voor SC Cambuur, terwijl Clint Leemans op huurbasis uitkwam voor de Superboeren. Andersom haalde PEC Zwolle in 2017 Piotr Parzyszek op bij De Graafschap.


De avond van Flemming

In het seizoen 2018/2019 stonden beide ploegen voor het laatst tegenover elkaar in het bekertoernooi. Toen een ronde later en in Doetinchem. Nadat PEC Zwolle eerst van Staphorst had gewonnen zegevierde het met maar liefst 2-5. Het was de avond van Zian Flemming die nog voor rust een loepzuivere hattrick produceerde en uiteindelijk vier keer zou scoren. Erik Bakker scoorde nog voor de thuisploeg. Een ronde later ging PEC Zwolle onderuit bij AZ. In de jaren daarna speelde PEC Zwolle nog bekerduels tegen HSV Hoek en Fortuna Sittard (2019/2020) en Excelsior (2020/2021) nadat het duel met Staphorst vanwege corona was komen te vervallen en de amateurclub automatisch uit het toernooi werd geschrapt.


Misstap

De laatste keer dat beide ploegen in Zwolle tegenover elkaar stonden was op 23 februari 2019. Toen beging PEC Zwolle een flinke misstap door tegen de toenmalige degradatiekandidaat kansloos met 0-3 te verliezen. Thomas Lam leidde onbedoeld deze avond in met een eigen doelpunt waarna Charlison Benschop de score verdubbelde. Een kwartier voor tijd kreeg Fabian Serrarens de rode kaart voorgehouden en leek PEC Zwolle met een mannetje meer nog te geloven in een comeback, maar het waren de bezoekers die nog eens scoorden via Delano Burgzorg. Dat seizoen wist De Graafschap alleen NAC Breda onder zich te houden, maar ging het in de nacompetitie alsnog kopje onder.


Promotie

Vorig seizoen zag De Graafschap promotie naar de Eredivisie in rook opgaan, ondanks dat het daarvoor in meerdere wedstrijden de kans voor kreeg. Dit seizoen strijdt de huidige nummer 3 van de ranglijst weer mee bovenin. Met 27 punten heeft FC Volendam op dit moment de beste papieren. De Graafschap heeft vier punten minder, maar staat slechts twee punten achter een rechtstreekse promotieplaats. De Graafschap en FC Volendam zijn bovendien de ploegen die het vaakst promoveerden naar de Eredivisie, namelijk negen keer. Even vaak degradeerden deze clubs ook weer.


Stunten

Rick Dekker weet als geen ander hoe een bekertoernooi kan verlopen. Toen Dekker naar Overijssel kwam had PEC Zwolle net de beker van Ajax gewonnen en in zijn eerste jaar in Zwolle behaalde PEC Zwolle opnieuw de finale. Een stunt tegen PEC Zwolle zou De Graafschap een enorme boost kunnen geven voor de rest van het toernooi. De ploeg van Reinier Robbemond, waar voormalig FC Zwolle-spits Richard Roelofsen assistent is, is nagenoeg compleet. Jasper van Heertum ontbreekt in ieder geval vanwege een vorig seizoen in de beker opgelopen schorsing.


Doorstoten

Voor beide ploegen is het al wel weer even geleden dat er succes werd geboekt in de beker. PEC Zwolle strandde de afgelopen twee seizoenen al in ronde twee en ook De Graafschap kwam tegen respectievelijk Kozakken Boys, PEC Zwolle, Vitesse en PSV niet verder dan maximaal de tweede ronde.


Kaarten vanaf €5,- euro

De bekerwedstrijd PEC Zwolle - De Graafschap begint dinsdagavond om 20.00 uur. Kaarten zijn nog altijd aan te schaffen en al vanaf €5,-. Klik hier om jezelf te verzekeren van een toegangsbewijs. Ben je seizoenkaarthouder van PEC Zwolle? Dan kun je op vertoon van jouw kaart gratis naar binnen.

Eredivisie partners