Matchfacts Feyenoord - PEC Zwolle

Matchfacts Feyenoord - PEC Zwolle

Woensdagavond om 21.00 uur speelt PEC Zwolle de uitwedstrijd tegen Feyenoord. In een lege Kuip treft het team van trainer/coach John Stegeman de manschappen van Dick Advocaat. Onderstaand de matchfacts voor dit duel.

Onderlinge balans

PEC Zwolle speelde in de Eredivisie twintig keer eerder de uitwedstrijd tegen Feyenoord. Hiervan werden er vier wedstrijden gelijkgespeeld en werd er slechts één gewonnen. Deze overwinning werd behaald in het seizoen 1987-1988. Door een doelpunt van Peter van der Waart eindigde de wedstrijd in 0-1.


Grootste nederlaag

De laatste wedstrijd van het seizoen 2003-2004 speelden de Blauwvingers tegen Feyenoord in De Kuip. Het zou een memorabele wedstrijd worden, waarin een negatief clubrecord werd verbroken. Door onder andere twee hattricks van Danko Lazovic en Dirk Kuyt werd de wedstrijd met 7-1 verloren. Hierdoor was de grootste nederlaag in de Eredivisie een feit. 


Doelpuntrijk

Naast de grootste nederlaag is er nog een doelpuntenrecord gevestigd in een uitwedstrijd tegen Feyenoord. Zo eindigde de editie van het seizoen 1981-1982 in 5-5. Op dat moment vestigde de ploeg van Fritz Korbach een record met de meest doelpuntrijke wedstrijd. De jaren hierna volgden nog een aantal wedstrijden met in totaal tien doelpunten. Dit waren de uitwedstrijden tegen Roda JC (7-3, 1983-1984), NAC Breda (7-3, 1984-1985) en Ajax (6-4, 1987-1988).


Cruijff

Op 13 mei 1984 speelde Nederlands beste voetballer aller tijden zijn laatste wedstrijd als betaald voetballer tegen PEC Zwolle ‘82. De ploeg van Cor Brom kwam na vier minuten nog op voorsprong door een doelpunt van Alex Booy, maar het was uitgerekend Johan Cruijff die voor de gelijkmaker zorgde. Door een doelpunt van Peter Houtman wist Feyenoord uiteindelijk de wedstrijd en het kampioensjaar van de club winnend af te sluiten. 


Botteghin

Feyenoord-verdediger Eric Bottghin speelde tussen 2007 en 2011 maar liefst 156 wedstrijden voor het toenmalige FC Zwolle. Na achtereenvolgens bij NAC Breda en FC Groningen gespeeld te hebben, is de Braziliaan momenteel bezig met zijn zesde seizoen bij de Rotterdammers. 


Berghuis

In het seizoen 1988-1989 speelde Frank Berghuis vijftien wedstrijden voor PEC Zwolle ’82, waarin hij drie keer wist te scoren. Zijn zoon Steven is momenteel aanvoerder van Feyenoord en is bezig aan een ijzersterk seizoen. Zo wist hij in dertien wedstrijden al tien keer het net te vinden.


Doelpuntendroogte

Sinds de terugkeer in de Eredivisie wist PEC Zwolle in de acht daaropvolgende uitwedstrijden tegen Feyenoord niet te scoren. Daarnaast werd ook de bekerwedstrijd tegen Feyenoord in het seizoen 2015-2016 met 3-0 verloren. PEC Zwolle kende de afgelopen jaren geen andere tegenstander waar het zo weinig tegen scoorde in uitwedstrijden.


Van Hamer tot Timmer

Verschillende spelers hebben in het verleden zowel voor PEC Zwolle als Feyenoord gespeeld. Dit waren naast Eric Botteghin onder meer Guyon Fernandez, Gustavo Hamer, Rick Dekker, Anass Achahbar, Warner Hahn, Kamohelo Mokotjo, Bart Schenkeveld, Calvin Verdonk, John van Beukering, Bert Konterman en Henk Timmer.

Eredivisie partners