Matchfacts FC Groningen - PEC Zwolle

Matchfacts FC Groningen - PEC Zwolle

Zaterdagavond gaat PEC Zwolle, dat voor de derde wedstrijd op rij drie punten hoopt te pakken, op bezoek bij FC Groningen. Dit zijn de matchfacts in aanloop naar die wedstrijd in het Hitachi Capital Mobility stadion.

Bel Hassani, Bruns en Reijnen

In de huidige selectie van PEC Zwolle spelen drie spelers met een verleden in het shirt van FC Groningen. Iliass Bel Hassani en Thomas Bruns speelden de tweede seizoenshelft van het afgelopen seizoen op huurbasis bij FC Groningen. Het duo kwam bij de noorderlingen tot respectievelijk veertien en achttien wedstrijden. Ook Etiënne Reijnen heeft een verleden bij FC Groningen. De verdediger, die deze zomer terugkeerde bij PEC Zwolle, stond tussen 2015 en 2018 onder contract bij de groen-witte formatie. In die periode speelde Reijnen 81 wedstrijden voor de club. Voormalig Zwolle-keeper Kevin Begois speelde de afgelopen seizoenen ook voor de FC, maar zette na het afgelopen seizoen een punt achter zijn loopbaan.


Van Hintum en Warmerdam

Bij FC Groningen staan twee spelers onder contract met een verleden bij PEC Zwolle. Dit zijn Bart van Hintum en Django Warmerdam. Laatstgenoemde speelde één seizoen in Zwolle, op huurbasis van Ajax. Voor de Blauwvingers speelde hij 29 wedstrijden en scoorde hierin vier keer. Na een goed seizoen in het blauw-wit van PEC Zwolle verkaste de back naar FC Groningen. Van Hintum speelt sinds de afgelopen transferperiode voor FC Groningen. Voor PEC Zwolle kwam de 32-jarige verdediger, tussen 2011 en 2016, tot 152 wedstrijden, waarin hij elf keer doel wist te treffen. Ook speelde Van Hintum in 2014 en 2015 in het basiselftal tijdens de bekerfinales van PEC Zwolle tegen Ajax en FC Groningen.


Bekerfinale

In 2015 was de wedstrijd tussen PEC Zwolle en FC Groningen het duel in de eindstrijd om de KNVB Beker. In 2014 wist PEC Zwolle de KNVB Beker te winnen, maar het lukte de ploeg van Ron Jans niet om de titel een jaar later te prolongeren. In een bomvolle Kuip wist FC Groningen er door twee doelpunten van Albert Rusnák, nu spelend voor het Amerikaanse Real Salt Lake City, met de beker vandoor te gaan. Een week na de bekerfinale, troffen de ploegen elkaar overigens opnieuw in Eredivisie-verband. In Groningen trok PEC Zwolle toen wel aan het langste eind: 0-1 door een treffer van Tomáš Necid.


Scoren tegen Groningen

In het seizoen 2011/2012 maakte Mike van Duinen, op bezoek bij FC Groningen, zijn eerste doelpunt in het betaalde voetbal. Ook Reza Ghoochannejhad wist in zijn loopbaan al tweemaal doel te treffen tegen FC Groningen. Vito van Crooij scoorde in het shirt van zowel VVV-Venlo als PEC Zwolle tegen de Trots van het Noorden. Iliass Bel Hassani scoorde ook tweemaal tegen FC Groningen, maar deed dit in het shirt van Heracles Almelo.


Oude bekenden

PEC Zwolle-trainer John Stegeman komt bij FC Groningen enkele oude bekenden tegen. Zo was Stegeman in dienst van Heracles Almelo jarenlang trainer van Mike te Wierik en Bart van Hintum, die op dit moment bij FC Groningen onder contract staan. Zowel Van Hintum als Te Wierik begonnen in de afgelopen wedstrijd van FC Groningen tegen VVV-Venlo in de basis.


Japanners

Ook PEC Zwolle-verdediger Yuta Nakayama komt een bekend gezicht tegen bij FC Groningen. Ko Itakura, die door FC Groningen wordt gehuurd van Manchester City, is net als Nakayama international van Japan. Het tweetal werd opgeroepen voor de Japanse selectie dat afgelopen zomer meedeed aan de Copa America. In de groepsfase werden de Japanners uitgeschakeld in een groep met Uruguay, Ecuador en Chili.


Meer informatie over de wedstrijd FC Groningen - PEC Zwolle? Klik hier voor de voorbeschouwing met daarin onder anderen Sai van Wermeskerken en Kenneth Paal aan het woord.

Vorig seizoen speelde Thomas Bruns op huurbasis voor FC Groningen.
Vorig seizoen speelde Thomas Bruns op huurbasis voor FC Groningen.
Bart van Hintum (r) als Zwolle-speler op bezoek in Groningen.
Bart van Hintum (r) als Zwolle-speler op bezoek in Groningen.
Inmiddels is hij gestopt, maar Kevin Begois kwam ook uit voor beide clubs.
Inmiddels is hij gestopt, maar Kevin Begois kwam ook uit voor beide clubs.
Etiënne Reijnen in het shirt van FC Groningen.
Etiënne Reijnen in het shirt van FC Groningen.

Eredivisie partners