Marcel Boudesteyn: ,,Doorstroming van talenten is van levensbelang"

Marcel Boudesteyn: ,,Doorstroming van talenten is van levensbelang"

Als pupil begon Marcel Boudesteyn bij vv Dilettant uit Krimpen aan de Lek. Daarna waren Excelsior, FC Groningen en FC Zwolle de clubs waarvoor hij speelde. Een hardnekkige knieblessure betekende het einde van zijn voetbalcarrière. Boudesteyn verruilde het middenveld voor een plaats in de dug-out. Hij werd trainer en richtte zich ook op zijn maatschappelijke carrière. Sinds enige maanden is Boudesteyn terug aan de Ceintuurbaan. Eerst als algemeen en sinds 1 juni als technisch directeur.

Grote namen

,,Op mijn tiende werd ik op een voetbaldag gescout door Excelsior. Daar heb ik de jeugdopleiding doorlopen. Uniek voor Excelsior was dat ik geselecteerd werd voor het Nederlands Elftal O15. Als jochie van een kleine club tussen die gasten van Ajax, Feyenoord en PSV. Het was België uit en thuis. Daar bleef het ook bij. Je kreeg destijds bij een debuut in Oranje je shirt nog niet mee. Jammer, want het had zeker een mooie plekje aan de muur gekregen. Trainer Joop van Daele liet mij op mijn 16de tijdens een nacompetitieduel debuteren. Ik heb goede herinneringen aan Excelsior en heb er gespeeld met o.a. Peter Houtman en Mario Been. In 1994 werd ik vervolgens door trainer Hans Westerhof naar Groningen gehaald. Westerhof was tactisch heel sterk en een geweldig aardige man. Van hem heb ik veel geleerd. Het was een mooie tijd, waarbij ik ook voor het eerst op mezelf ging wonen en mijn ouderlijk huis verliet. Daar heb ik ook Dick Schreuder leren kennen. Voor mij als jonge jongen en onbekende speler was het mooi te spelen met mannen als Erwin Koeman en Harris Huizingh waar je ook veel van opstak.”


Jan Everse

,,Na twee jaar Groningen haalde trainer Jan Everse mij naar FC Zwolle. Het was eigenlijk een vreemde overgang van een gerenommeerde Eredivisieclub naar een Eerste Divisie-club in opbouw en het was in eerste instantie de bedoeling dat ik bij zou tekenen in Groningen. Echter, Jan haalde me over en de plannen van toen FC Zwolle onder leiding van Gaston Sporre trokken me over de streep. Net als Westerhof en Dwight Lodeweges hield Everse van verzorgd positiespel. Zowel van hem als van Dwight heb ik met name veel geleerd wat me later als trainer van pas kwam. In die periode bij FC Zwolle heb ik het prima naar mijn zin gehad en mooie tijden gekend met als hoogtepunt natuurlijk het kampioenschap. Ik heb daarnaast hier mijn vrouw ontmoet en ben goede vrienden geworden met Arjan Bosschaart. Helaas heb ik ook mindere tijden gekend als het gaat om blessures, waardoor ik na rond de tien operaties een punt heb moeten zetten achter mijn carrière.”


Talenten uit de jeugdopleiding

,,Mijn vader was bouwvakker. Van hem heb ik geleerd dat je hard moet werken. Bij Excelsior was ik semi-prof. Na de trainingen ging ik aan het werk. In Groningen en Zwolle was ik full-prof, maar heb ik naast het voetballen diverse cursussen afgerond. Gerry Hamstra (technisch manager bij Ajax red.) was in die tijd trainer bij Genemuiden. Ik werd daar zijn assistent. Daarna was ik trainer bij Dieze West, Olde Veste en Nunspeet. Om mij daarna vier jaar op mijn bedrijf te focussen. Na verkoop van mijn bedrijf ben ik door de inbreng van Gerard van Moorst nog trainer bij Be Quick ‘28 geworden. Ook omdat mijn zoon daar speelt. Dit was een mooi jaar maar die job viel uiteindelijk niet te combineren. Op 1 november 2021 werd ik aangesteld als algemeen directeur bij PEC Zwolle Nu ben ik sinds 1 juni de technisch directeur bij de club. Mijn eerste taak was het op orde brengen van de staf en de selectie. Met Dick als trainer was onze deadline voor het formeren van het grootste gedeelte van de selectie 25 juni. Op die dag begonnen namelijk de trainingen. De spelers die later zouden aansluiten zouden het moeilijk krijgen om in te stromen. De intensiteit waarmee Dick Schreuder traint is namelijk zoals bekend hoog. Met Dick en de overige mensen van de technische staf is het gelukt een goede uitgebalanceerde selectie samen te stellen welke uit een goede mix van spelers die er al waren, nieuw aangetrokken spelers en nieuwe doorgestroomde talenten uit de opleiding bestaan. Het doorstromen van talenten uit de jeugdopleiding is van levensbelang voor een club als PEC Zwolle. Daar zal ik mij dan ook, naast het op peil houden en verbeteren van de selectie, mee bezighouden. Dat doe ik uiteraard niet alleen. Wij doen het als PEC Zwolle samen.”


,,Met ADO Den Haag treffen we vanavond een getergde tegenstander die door een moeilijke start te laag staat. De competitie is nog lang en ik verwacht dat ADO Den Haag zich nog wel gaat herstellen. Het wordt voor ons dan ook een lastige wedstrijd schat ik in. Echter, als wij ons niveau halen dan moeten we de 3 punten in Zwolle kunnen houden, waarmee we om onze ambitie levend houden om tot het einde om de prijzen mee te doen.”