Interview Benson Manuel

Interview Benson Manuel

Sinds de winterstop heeft PEC Zwolle Benson Manuel gehuurd van het Belgische Royal Antwerp FC. Zijn missie in Overijssel is duidelijk: de Zwolse aanvalslinie een impuls geven en zorgen dat de ploeg makkelijker tot scoren komt. Met drie assists in zijn eerste wedstrijden in het blauw en wit kent hij een sterke start. Een nadere kennismaking met de Vlaming.

Manuel doorliep in zijn vaderland de jeugdopleiding van Lierse SK, waar hij in het seizoen 2013-2014 debuteerde in het eerste elftal. Daarna kwam hij uit voor KRC Genk, Royal Excel Moeskroen en Royal Antwerp FC. Bij die laatste club is hij nog altijd de recordaankoop en had hij, mede door blessureleed, weinig uitzicht op speeltijd. Een tijdelijke overstap naar de Overijsselse hoofdstad, met meer speelminuten in het vooruitzicht, was dus een logische stap. ,,In januari ben ik heel prettig ontvangen door de club”, begint hij zijn verhaal. ,,Ik heb een eigen appartement in het centrum en wandel veel met mijn vriendin om de stad te leren kennen. Zij vindt het hier aangenaam, wat het voor mij natuurlijk ook makkelijker maakt. Per week voel ik mij beter.”


PEC Zwolle is voor Manuel zijn eerste club in het buitenland. Ondanks zijn gebrek aan speelminuten in België deed John Stegeman direct na zijn komst een beroep op hem. Ook onder Bert Konterman kan Manuel op veel speelminuten rekenen. ,,Ik mag niet klagen, het is fijn om gelijk je waarde te kunnen bewijzen. Natuurlijk zijn er nog punten om aan te werken, maar de start is goed.” De 24-jarige aanvaller moet het vooral hebben van zijn techniek, snelheid en voorzetten. Specifieke kwaliteiten waar de technische staf naar op zoek was om de aanvoer naar de spitsen te verbeteren.


,,Ik mis inderdaad nog wat wedstrijdritme, maar het is fijn om weer wekelijks te spelen”, gaat hij verder. ,,Als aanvaller wil je belangrijke acties maken en voor doelpunten zorgen. Vooral in de duels kan ik nog groeien. Ik wil het nog wel eens te mooi doen in plaats van er een fysiek duel van te maken of te kiezen voor een slimme oplossing”, is hij zelfkritisch. ,,Dat wil ik ook de tijd geven. Ik heb de afgelopen maanden goed getraind en hard gewerkt. Ik kan soms merken dat mijn lichaam moe is, maar gelukkig gaat het aanpassen snel.”


Zijn beste periode in België kende Manuel in het seizoen 2016-2017, toen hij onder meer zeven doelpunten maakte in de competitie. Een paar jaar later kende hij ook in Moeskroen een sterke periode. ,,Daar kijk ik met een goed gevoel op terug, omdat ik toen het vertrouwen van de trainer kreeg en veel speelde. Dat gevoel heb ik in Zwolle ook, dus ik denk echt dat ik dicht bij mijn oude vorm zit. Als de trainer in je vertrouwt, groeit je zelfvertrouwen ook vanzelf. Dat is cruciaal voor een voetballer om zich te kunnen ontwikkelen, zowel individueel als in teamverband. De resultaten komen dan vanzelf.”


Nu Manuel een handvol wedstrijden in het shirt van PEC Zwolle gespeeld heeft, kan hij de verschillen tussen de Nederlandse en Belgische competitie goed benoemen. Iets dat ook interessant is met de mogelijke ‘BeNe-League’ in de maak. ,,In de Eredivisie zit er meer filosofie in het spel”, is Manuel duidelijk. ,,Nederlandse clubs willen druk naar voren zetten en goals maken. In België is verdedigen de primaire taak. Omdat ik zelf een aanvaller ben, denk ik dat de Nederlandse competitie mij beter ligt”, lacht hij. ,,Misschien nog wel belangrijker is het verschil in mentaliteit in de aanloop naar een wedstrijd. In België gaat het er dan erg gestrest aan toe, terwijl het hier wat rustiger is. Dat past beter bij mij, minder druk vooraf. Die druk is vaak onnodig en zorgt voor onnodige fouten.”


Manuel wil een succes maken van zijn uitleenbeurt aan PEC Zwolle. ,,Ik wil het team verder helpen en geloof echt dat we als club naar boven kunnen kijken. Zo hoog mogelijk eindigen en zelf zoveel mogelijk speelminuten maken is het doel”, klinkt het vastberaden.


Benieuwd naar meer interviews? Klik dan hier voor het digitale clubmagazine.