FlashPEC | Die ene goal van Jeroen Ketting

FlashPEC | Die ene goal van Jeroen Ketting

Herman Nijman was jarenlang de vaste clubwatcher namens de Zwolse Courant en later de Stentor. De verrichtingen van FC en later PEC Zwolle werden door Nijman op de voet gevolgd. Overal reisde hij de club achterna, van Veendam tot het trainingskamp in het Portugese Vilamoura en van De Kuip tot diep in Praag. Voor iedere thuiswedstrijd duikt de journalist in het archief van een eerdere editie. Vandaag FC Zwolle – Sparta Rotterdam uit het seizoen 2011-2012.

,,Staat de keeper net iets te ver voor zijn doel? Dan moet de bal er overheen. Het instinct van de afmaker laat Jeroen Ketting niet in de steek als hij de wedstrijd tussen FC Zwolle en Sparta Rotterdam openbreekt met een heerlijk lobje. Een paar weken later raakt Ketting geblesseerd, het is een voorbode van de vergetelheid. In de zomer van 2011 zit FC Zwolle met twee enorme katers. Het kampioenschap in de eerste divisie is - na een enorme voorsprong - verspeeld aan RKC Waalwijk (lees: Derk Boerrigter). En doelpuntenmaker bij uitstek Sjoerd Ars is voor een aantrekkelijk bedrag getransfereerd naar Levski Sofia in Bulgarije. De hele zomer blijft de vraag hangen wie de topscorer kan opvolgen. De Italiaan Carlo Ferrario - geweldige naam - komt op proef, maar bevalt niet. Hij is volgens de technische staf niet beter dan Pepijn Kluin, die net heeft moeten vertrekken, naar SC Veendam. In een oefenwedstrijd bij Charleroi in Wallonië komt de ploeg van trainer Art Langeler nauwelijks in de buurt van het vijandelijke doel. De zorgen worden alleen maar groter."


,,FC Zwolle begint aan het seizoen met Norair Mamedov in de spits. Dat gaat tegen AGOVV niet eens zo heel verkeerd, Mamedov maakt drie doelpunten. Maar Jeroen Ketting, dát moet de oplossing zijn voor het probleem. Ketting, een Haarlemmer, is een echte schutter, hij scoort drie jaar lang bijna wekelijks voor Lommel United in de Belgische eerste divisie. Technisch manager Bert Konterman is dan ook dolblij dat de Belgen de spits, die zwaar op de loonlijst drukt, van de hand willen doen. Balend moet Ketting drie weken wachten, voordat een boekhouder van Lommel een handtekening heeft gezet onder het ontbindingscontract. Maar dan, eind augustus, mag hij eindelijk los.” Ketting is bikkelhard nodig als FC Zwolle tegenstander Sparta helemaal zoek speelt, maar niet scoort. Nassir Maachi heeft zelfs al een penalty gemist. De invaller krijgt 25 minuten de tijd, maar binnen twaalf minuten is het bingo. Bij een Zwolse counter na een Spartaanse corner zorgt Furdjel Narsingh voor de snelheid, Joey van den Berg voor de fijngevoelige pass op maat - precies in de loop - en Ketting voor het smaakvolle lepelballetje over Nico Pellatz. Dat krijg je ervan als je als keeper te ver voor je doel staat. Ketting kopt ook nog een balletje door bij de beslissende treffer van Alexander Bannink (2-0). Hij is de man van de avond. 'Daar is-ie voor gehaald', klinkt het enthousiast in alle hoeken en gaten.”


,,Voor de pinchhitter moet het doelpunt het begin zijn van veel meer moois. Maar het loopt even anders. Ketting wordt in de volgende wedstrijd, bij Helmond Sport, na een half uur (tactisch) gewisseld als Rochdi Achenteh een onnozele rode kaart heeft geïncasseerd. Een week later raakt hij tijdens een training zwaar geblesseerd, een gescheurde kruisband. Het is het begin van het einde. Ketting, een dertiger, haalt na zijn revalidatie nooit meer zijn oude niveau. In het najaar van 2012 wordt zijn doorlopende contract ontbonden. Want ja, FC Zwolle is onderhand kampioen geworden met Ruud ter Heide in de spits - Ketting is er vast bij geweest tijdens de rondtocht door de grachten en op het Rode Torenplein - en in de Eredivisie worden spitsen van meer kaliber gevraagd. Jeroen Ketting (nu 39) voetbalt nog in het fraaie shirt van Quick Boys en keert daarna bij EDO terug op de basis, in Haarlem. Hij blijft voor altijd de man met een bijzondere loopbaan in Zwolle. Twee wedstrijden, een uurtje speeltijd, dat ene belangrijke doelpunt. En toch een beetje kampioen.”

Jeroen Ketting (r) en Joey van den Berg in actie tijdens een luchtduel.
Jeroen Ketting (r) en Joey van den Berg in actie tijdens een luchtduel.
Assistent-trainer Claus Boekweg geeft Jeroen Ketting de laatste aanwijzingen voor diens invalbeurt.
Assistent-trainer Claus Boekweg geeft Jeroen Ketting de laatste aanwijzingen voor diens invalbeurt.
Jeroen Ketting in het midden achter aanvoerder Arne Slot, viert de titel met zijn teamgenoten.
Jeroen Ketting in het midden achter aanvoerder Arne Slot, viert de titel met zijn teamgenoten.

Eredivisie partners