De definitie van cultheld? Marino Promes!

De definitie van cultheld? Marino Promes!

Vraag het aan mensen die hem hebben zien voetballen en ze zeggen bijna allemaal hetzelfde. Marino Promes is een cultheld. Waarom? Gewoon omdat het zo is. Een cultheld wordt niet opgeleid of uitgekozen. Hij ontstaat gewoon.

De definitie van cultheld is een hele lastige. Wie het opzoekt krijgt geen eenduidig antwoord. Google je op het woord, dan kom je wel veel voetballers tegen die zich een cultheld mogen noemen. Van Tijani Babangida tot Will Grigg, van Stijn Vreven tot Melvin Platje en van Stanislav Manolev tot John Guidetti. Het zijn stuk voor stuk spelers die indruk maakten op het publiek. Neem Guidetti. De Zweed kreeg zijn status na zijn hattrick in de met 4-2 gewonnen wedstrijd tegen aartsrivaal Ajax. Manolev werd vooral door voetbalanalist René van der Gijp tot cultheld gebombardeerd. Wonderschone afstandsschoten werden afgelost met mislukte voorzetten achter het standbeen langs. Je hoeft in ieder geval niet per se een wonderschone goal of wereldredding gemaakt te hebben. Ook als er een mooi, uniek verhaal aan je kleeft kun je er één zijn.


Hyun-jun Suk bijvoorbeeld, werd al een cultheld voor hij überhaupt gespeeld had. De Zuid-Koreaanse amateurvoetballer was een groot Ajax-fan, keek geregeld naar de training van zijn voorbeelden en vroeg vervolgens aan trainer Martin Jol of hij niet eens mee mocht trainen. Het was het begin van een profcarrière op de Europese velden.

Gábor Király mocht zich met 40 jaar en 75 dagen de oudste speler ooit op een EK noemen, maar dat was niet eens de reden dat hij het predicaat cultheld kreeg. Hij was gewoon een bijzondere verschijning. De keeper verscheen namelijk altijd in een ietwat te grote grijze joggingbroek aan de aftrap. Onder zijn keepersshirt droeg de bijgelovige Hongaar nog een basketbalhemd met nummer 13 en een t-shirt met een tijger.


Marino Promes, inmiddels 43 jaar, had van alles een beetje. Hij was met zijn kale schedel een bijzondere verschijning op het veld tussen over het algemeen behaarde spelers. Daarnaast produceerde de spits in 2002 een hattrick tegen het AZ van Co Adriaanse. Bij een eindstand van 5-1 dacht tot 20 april 2014 iedere Zwollenaar aan die thuiswedstrijd tegen AZ, waarin Oscar Moens vijf keer de bal uit het net moest vissen. In de tijd van Promes was Albert Yobo er ook eentje, maar daarmee hield het ook wel op in Zwolle. 


Wie vindt Promes zelf een cultheld? ,,Poeh, dat is een lastige. Ik zag laatst een item over Pa-Modou Kah, dat was er volgens mij wel eentje. Die schopte soms spelers bijna doormidden. Maar ikzelf? Nee, ik zie mijzelf niet als een cultheld. Het klopt wel dat iedereen mij herinnert van die hattrick tegen AZ. Dat was ook wel een bijzondere wedstrijd. Het was toch het grote AZ en het leuke was dat Co Adriaanse daar net trainer was. Onder hem voetbalde ik daarvoor nog bij Willem II. En ja, met mijn kale hoofd viel ik ook wel op. Yobo was ook erg geliefd bij het publiek. Ik weet nog dat hij naar Zwolle kwam, toen dachten wij allemaal dat het dé Yobo was, maar dat was zijn broer Joseph.”


Cultheld of niet, een liefhebber is Promes hoe dan ook. Wekelijks is de oud-aanvaller van FC Zwolle nog op het veld te vinden om zijn kennis over te brengen op de jongere generatie. ,,Ik train al een hele tijd talentvolle meiden van het CSE (Centre for Sports & Education red.) die uiteindelijk willen doorstromen naar PEC Zwolle Vrouwen. Daarnaast ben ik trainer van een jeugdteam bij HTC, waarin ook mijn zoontje speelt. Zij kennen mij natuurlijk niet meer als oud-profvoetballer, maar soms vragen ze het me wel, omdat ze het blijkbaar toch kunnen zien dat ik vroeger betaald voetbal heb gespeeld.”
Fotografie: Jan Drost


Onze partners