Afscheidsfeest Slot valt ADO vies tegen

Afscheidsfeest Slot valt ADO vies tegen

Voormalig clubwatcher van de Zwolse Courant en later de Stentor, Herman Nijman, duikt voor iedere thuiswedstrijd van PEC Zwolle in zijn rijke archief om de lezer mee te nemen naar een bijzondere of spraakmakende eerdere editie. Vandaag gaat Nijman terug naar 2013.

De balans van PEC Zwolle in thuisduels tegen ADO Den Haag is er eentje om te zoenen. Tien zeges in vijftien eredivisiewedstrijden sinds 1979. Met twee droompartijen van 2013 als hoogtepunt.


PEC Zwolle speelt de Hagenaars in het najaar van 2013 helemaal aan gruzelementen: 6-1, met twee treffers van Mustafa Saymak en Fred Benson. Zelfs Bram van Polen en Giovanni Hiwat vinden het doel. Maar de wedstrijd van vijf maanden eerder is toch nog iets mooier. Vanwege een wisselspeler.


Op de laatste speeldag van het seizoen 2012-2013 is het feest. PEC Zwolle neemt afscheid van de trainers Art Langeler en Jaap Stam, die verantwoordelijk zijn geweest voor het kampioenschap in de eerste divisie en handhaving in het eerste jaar na de terugkeer op topniveau. Nog indrukwekkender is het einde van de loopbaan van Arne Slot na elf jaar bij de club, verdeeld over twee periodes.


Fit is Slot dan al maanden niet meer, hij heeft sinds begin maart niet kunnen spelen. Als je 34 jaar bent voel je de benen wel, vooral de knieën zorgen voor problemen. Maar met een goede nachtrust en een sportmaaltijdje vooraf denkt Slot nog wel wat te kunnen betekenen in de finale van de competitie. ,,Een paar minuten, dat moet lukken.’’


Slot, die in 1998 zijn debuut heeft gemaakt naast Henk Timmer, Ignacio Tuhuteru en Claus Boekweg, mag afscheid nemen in een team met Diederik Boer, Mateusz Klich en Joost Broerse. Als hij vlak voor tijd gaat warmlopen klatert het ‘Arne bedankt’ van de tribunes. Als Slot invalt - met het publiek staand op de banken - is de wedstrijd net beslist door een treffer van Youness Mokhtar. Het is de 4-2 waardoor PEC in een klap nog stijgt naar de elfde plaats - heel goed voor de tv-gelden kassa - en ADO weet dat het de play-offs voor Europees voetbal definitief heeft gemist.


Slot stopt in stijl, misschien wel zoals hij het had gedroomd. Met vier balcontacten in een paar minuten tijd, die perfect bij hem passen. Hij kaatst de bal eerst in de voeten van Wiljan Pluim. Want waarom twee keer de bal raken, als het ook in een keer kan, een stuk sneller? Hij stuurt Mokhtar daarna twee keer de diepte in. 


De afsluiter is helemaal typerend voor de man uit Bergentheim, als hij Tommy Beugelsdijk door de stokken speelt. Misschien helpt de Haagse verdediger er voor de bühne ook een beetje bij, maar voor het verhaal is het schitterend. Bij de 11.000 toeschouwers langs de kant staat het kippenvel op de armen, ze weten dat een van de meest gracieuze spelers ooit in de historie van de club van het toneel verdwijnt.


Het is een schitterend slot voor Slot en een mooie afsluiting voor PEC Zwolle, dat na acht jaar afwezigheid een verpletterende indruk heeft gemaakt bij de rentree in de Eredivisie. Met verrassende spelers als Joey van den Berg en Denni Avdic, met doorgebroken talenten als Mustafa Saymak en Jesper Drost. ,,Het is allemaal fantastisch. Je wint, je klimt nog naar de elfde plaats. Het is leuk dat alles zo op zijn plaats is gevallen", zegt Langeler na de wedstrijd. 


Als Slot door Van Polen en Drost op de schouders is gehesen en is uitgezwaaid laat publieksspeler Klich zijn shirt - nummer 43, dat heeft hij nu nog bij Leeds United - achter bij de fanatieke aanhang op de Marten Eibrink-tribune. Veel mooier kan een seizoen niet worden besloten.

Eredivisie partners