Verdienstelijk punt voor PEC Zwolle tegen AZ

Met een gelijkspel tegen AZ is PEC Zwolle het nieuwe kalenderjaar voortvarend begonnen. Net als in Alkmaar eindigde het duel in 1-1. Pelle Clement zorgde voor de Zwolse treffer tegen de subtopper uit Noord-Holland.

Gelegenheidsspits

PEC Zwolle was gretig, dat bleek wel uit de manier waarop de Blauwvingers aan de wedstrijd en daarmee de tweede seizoenshelft begonnen. De eerste kans diende zich in de achtste minuut aan toen Mike van Duinen op randje buitenspel vrij baan kreeg richting het doel, maar Marco Bizot op de kop van het strafschopgebied attent keeperswerk verrichtte. Nog geen zestig tellen later lag de bal prompt wél achter de Alkmaarse sluitpost toen gelegenheidsspits Pelle Clement een voorzet vanaf rechts van Eliano Reijnders met veel gevoel in de verre hoek prikte: 1-0. Een enorme opsteker voor PEC Zwolle, dat vervolgens AZ langzaam maar zeker het heft in handen zag nemen.

Hachelijk

Toch hoefde de Zwolse defensie niet te bibberen, want tot echte kansen kwam het veldspel niet. Na twintig minuten viel toch bijna de 1-1, toen een voorzet van Myron Boadu op het hoofd van Bram van Polen belandde. Met meer geluk dan wijsheid suisde de bal langs de paal naast. De grootste mogelijkheid was voor AZ-aanvoerder Teun Koopmeiners toen de speler bij een hoekschop vrij kon koppen. Hoeveel vrijheid Koopmeiners ook genoot, de bal ging toch nog riant naast. Op wat hachelijke momenten na waarin Zwolle de bal net op tijd wist weg te werken, kwam AZ de eerste helft niet meer tot grote kansen.

Verdedigen

Dat AZ de tweede helft uit een ander vaatje zou tappen was te verwachten. Trainer/coach John Stegeman bracht na een kwartier dan ook al Thomas Lam voor Mustafa Saymak. In de rust was Yuta Nakayama Rico Strieder al komen te vervangen. AZ pinde Zwolle direct vast op de eigen helft. Dit resulteerde in een enorme schietkans voor Tijjani Reijnders. Zijn inzet vond wonder boven wonder geen doel. Ook Boadu leek niet veel later de trekker over te halen, maar een magnifieke harde maar faire tackle op de bal van Bram van Polen voorkwam dat. Tussendoor testte Nakayama uit een hoekschop Bizot nog eens. Het was een spaarzame Zwolse mogelijkheid. Halverwege het tweede bedrijf viel de gelijkmaker dan toch toen Fredrik Midtsjø een gaatje vond om uit te halen. De Noor deed dat met uiterste precisie en tekende zo voor de 1-1.

Tegenhouden

Het restant van de wedstrijd was voor AZ, dat zichtbaar niet content leek met het punt. Tien minuten voor tijd kregen de Alkmaarders de grootste kans om er met de volle buit vandoor te gaan. Een harde maar nuttige overtreding van Sam Kersten leverde de verdediger een gele prent op en AZ een vrije trap op een meter of twintig voor het Zwolse doel. Een prima plek voor specialist Koopmeiners en dat de aanvoerder van AZ over een fijne traptechniek beschikt bleek wel. De bal eindigde met een harde dreun boven Zetterer op de lat. In de extra speeltijd die slechts twee minuten duurde, kreeg AZ nog een flinke mogelijkheid, maar Zetterer wist een tweede tegentreffer te voorkomen waarna Kersten en Van Polen konden wegwerken. Zo behaalde PEC Zwolle alweer het achtste gelijke spel van het seizoen en begon het 2021 met een verdienstelijk punt.

Komende week staat er een midweeks programma op het menu. PEC Zwolle speelt woensdag 13 januari om 21.00 uur dan een uitwedstrijd bij Feyenoord.

PEC Zwolle – AZ: 1-1 (1-0).