Logistiek Netwerk bezoekt Deltion College

Logistiek Netwerk bezoekt Deltion College

Vrijdag 9 november stond de themabijeenkomst ‘human capital & onderwijs’ op het programma van het Logistiek Netwerk Regio Zwolle. De bijeenkomst werd gecombineerd met een bezoek de maritieme en logistieke opleidingen van het Deltion College. Aansluitend bezochten de gasten het duel tussen PEC Zwolle en Willem II, welke in een 2-3 nederlaag eindigde voor de Zwollenaren.


Ongeveer een jaar geleden bracht minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) een bezoek aan het Logistiek Netwerk. Toen werd een logistieke Tafel van de Regio Zwolle geformeerd. Sindsdien is er veel gebeurd; zo hebben de provincie Overijssel en de gemeenten in de Regio Zwolle een regiodeal ingediend met focus op Human Capital, met een gezamenlijke aanpak voor de beschikbaarheid, wendbaarheid (met weerbaarheid) en inclusiviteit van werknemers. De deal van de Regio Zwolle met het Rijk heeft een omvang van 30 miljoen euro (Ontwikkelfonds / Human Capital Agenda Regio Zwolle) voor de komende vijf jaar waarin de regio (provincie en gemeenten) een aandeel heeft van € 15 miljoen.


Nadat de gasten zich hadden verzameld bij het MAC3PARK stadion vertrok de goed gevulde PEC Zwolle-bus naar Deltion College. Na het welkomstwoord van de vertrouwde dagvoorzitter van het Logistiek Netwerk, Danny Pol, was het woord aan Girbien de Bruin (directeur logistiek Tempo Team). Zij gaf de gasten inzicht in de huidige arbeidsmarkt met trends en ontwikkelingen in het land en met name in de Regio Zwolle. Ondanks dat wij op dit moment het laagste werkloosheidspercentage hebben, is er ook nog een werknemers potentieel van meer dan een miljoen (arbeidsgerechtigden, parttimers en werkzoekenden). Een potentieel die ook geldt voor de Regio Zwolle, zolang er maar geïnvesteerd blijft worden in een ‘Leven Lang Ontwikkelen’. Na de ‘facts and insights’ van De Bruin vond een panelgesprek plaats.


Sietse Dijkstra (directeur Windesheim), Jan-Ernst van Driel (directeur Deltion College), Peter Korpershoek (manager sales and business Development Tielbeke) en Gilles Gerth (Tafel van de Regio Zwolle) namen plaats aan tafel, waarbij de Human Capital Agenda en een ‘Leven lang Ontwikkelen’ centraal stond. De boodschap van het gesprek was duidelijk: er een grote behoefte aan arbeidskrachten en anderzijds aan goede opleidingen voor nieuw talent, maar ook voor om- en bijscholing van de huidige arbeidsmarkt. Een mooi voorbeeld zijn de associate degree opleidingen van Hogeschool Windesheim en Deltion College, de zogenaamde MBO-niveau 5 opleidingen. Ook kwam de regiodeal ter sprake; een kans voor ondernemers om opleidingen voor werknemers gedeeltelijk vergoed te krijgen. Daarnaast was het geluid aan tafel en bij meerdere aanwezigen in de zaal dat de verschillende stakeholders uit onze regio zich nog meer moeten verenigen om een sterk front te vormen, maar dat wij daarnaast ook trots moeten zijn op de huidige samenwerking tussen ondernemers, onderwijsinstellingen en de overheid waarbij wij als voorbeeld gelden voor Nederland.


Na het inhoudelijk programma was het tijd voor een rondleiding door de logistieke en maritieme opleidingen van Deltion College, waarbij de straaljagers werden bestudeerd en met de scheepssimulator een stuk gevaren werd door de Rotterdamse haven. Ook waagde een aantal gasten zich aan de trucksimulator. Na het buffet in het schoolrestaurant vertrokken het gezelschap naar het stadion, waar om 20:00 uur de wedstrijd PEC Zwolle - Willem II werd bekeken.


Over het Logistiek Netwerk Regio Zwolle

De themabijeenkomst werd georganiseerd door het Logistiek Netwerk Regio Zwolle: een initiatief van Port of Zwolle, PEC Zwolle, Regio Zwolle United en circa 25 partners. Het is een netwerk waarbij organisaties elkaar kunnen ontmoeten rondom thema’s als arbeid, economie en innovatie. De kracht van sport wordt gebruikt om de Regio Zwolle te positioneren als logistiek knooppunt van het Noordoosten. Dit kan bijvoorbeeld door de logistiek voor bedrijven te optimaliseren, ladingen in de Regio Zwolle op elkaar af te stemmen, krachten te bundelen ten behoeve van lobby, door kenniscirculatie de juiste vakkrachten op te leiden en door evenementen, marketing en promotie de zeehavens en het achterland te verbinden. Lees hier meer.

Divisiepartners