Strategisch partnerverhalen | Willem van der Linde - Hegeman

Strategisch partnerverhalen | Willem van der Linde - Hegeman

Hegeman Bouw & Infra is dit seizoen één van de twee rugsponsoren van PEC Zwolle. Het bedrijf, onderdeel van DELOS Bouwgroep waar voormalig PEC Zwolle-voorzitter Adriaan Visser directeur-grootaandeelhouder van is, opereert landelijk vanuit Nijverdal en Amersfoort en werkt bovendien samen met hoofdsponsor VDK Groep. Algemeen directeur Willem van der Linde, wil met Hegeman meer zichtbaar worden in de regio Zwolle. ,,Het gaat niet alleen om bouwen ín Zwolle, maar ook om bouwen met partners uít Zwolle.”

Hegeman bouwt volop in de Randstad, maar komt van origine uit Nijverdal. ,,In de Randstad wordt gewoon het meest gebouwd”, begint Van der Linde zijn verhaal. ,,Toch zijn we in veel meer regio’s actief, net als dat wij ook medewerkers uit het hele land hebben. Niet alleen uit Nijverdal en omgeving, maar ook veel vanuit het midden van het land. Daarom zijn we ook in Amersfoort gevestigd.” Binnen Hegeman zijn er vier pijlers waarin zij gespecialiseerd zijn. ,,Infra, het civiele gedeelte zoals bruggen en tunnels is één van die pijlers, maar we hebben ook een grote utiliteitstak. Hierin zijn wij zowel actief in de particuliere als publieke sector. Transformaties en Services zijn de derde en vierde pijler.”


Integrale aanpak

,,Vijf jaar geleden hebben we besloten om onze civiele tak samen te voegen met onze bouwtak tot Hegeman Bouw & Infra. Wij zijn namelijk van mening dat het product en de kennis hiervan belangrijk zijn, maar het proces moet hetzelfde zijn. De kennis van mensen met een civiele en bouwkundige achtergrond samenvoegen is dan ook de kracht van Hegeman Bouw & Infra. Wij zijn goed in unieke projecten, vaak trouwens in een complexe of beter gezegd uitdagende omgeving. Al onze projecten pakken we integraal aan. Zo hebben we mensen in dienst die ontwerptechnisch onderlegd zijn, maar ook die gevoel hebben voor omgevingsmanagement of goed zijn in contractmanagement. Wij zijn dus echt een aannemer die een project integraal aanneemt en zowel aan de voorkant, tijdens de realisatie, als aan de achterkant een klant kan dienen. De klant centraal is voor ons dan ook een heel belangrijk thema, want die bepaalt uiteindelijk alles.”


Zichtbaar in Zwolle

Vanwege een concurrentiebeding was Hegeman in Zwolle lange tijd niet zichtbaar, maar daar is na vijf jaar verandering in gekomen. Van der Linde: ,,De Randstad is bijna vol en dan zie je dat andere regio’s zoals Amersfoort, Arnhem, Apeldoorn en dus ook Zwolle interessant worden. Wij zien Zwolle echt als een groeiregio en daar wilden we graag voet aan de grond zetten.” Het shirtsponsorschap past volgens Van der Linde dan ook perfect in dat plaatje. ,,Wij mogen best gepaste trots tonen - daar zijn we namelijk niet zo goed in - in wat we doen. We willen ons laten zien. Met Hegeman zijn we al wel langer sponsor in de voetballerij, maar het shirtsponsorschap bij PEC Zwolle was de eerste keer dat we ook echt enorm zichtbaar werden. In de huidige tijd, met een krappe arbeidsmarkt, moeten we natuurlijk ook werken aan zichtbaarheid. Wij hebben veel vacatures uitstaan en moeten voor potentiële nieuwe collega’s een onderscheidend vermogen hebben.”


Tekst gaat verder onder de foto.

Willem van der Linde
Willem van der Linde

Driven by Challenge

Inmiddels is Hegeman dan ook meer en meer in het Zwolse te vinden. ,,Voor totaalBED zijn wij nu een logistiek centrum aan het bouwen in Hattemerbroek en in Zwolle zelf zijn we bezig met de renovatie van de rechtbank”, vertelt Van der Linde. ,,Wij gaan geen uitdaging uit de weg. Onze slogan is immers niet voor niets, ‘Driven by Challenge’, maar je moet wel kijken naar de competenties van je bedrijf. Voordat we een project aangaan doen we altijd een zogeheten risicoscan om te kijken of het bij onze organisatie past.” Wat zeker past bij Hegeman is de samenwerking met ProRail, een belangrijke opdrachtgever. ,,De economie rondom een station vinden wij reuze interessant. Te denken valt aan Spoorzone Zwolle. Wij hebben in de voorbije jaren Station Zwolle gebouwd, maar ook dat van Assen.” Dat laatste project bleek echt een architectonisch hoogstandje. ,,Het stationsgebouw van Assen is nagenoeg volledig uit hout opgetrokken, want ook in houtbouw zijn wij gespecialiseerd.” Het resultaat werd in 2021 door het publiek verkozen tot beste gebouw van het jaar. Een prijs dat jaarlijks wordt uitgereikt door Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA). En nog steeds is Hegeman op stations te vinden. ,,We zijn nu bezig met de renovatie van Station Almere Centrum. Onlangs hebben we Station Dordrecht-Zuid aangenomen, daar gaan we het komende jaar mee aan de slag.


Duurzaam en toekomstgericht

,,Daarnaast zijn wij private supplier bij de Vrije Universiteit in Amsterdam, maar ook voor de Gemeente Amsterdam. Eveneens belangrijke opdrachtgevers. Voor ons ligt er een uitdaging om ook binnen de regio Zwolle een mooi netwerk op te bouwen. Wij willen ‘Construct as a Service’ werken. Waar we in het verleden de bouw afrondden en vervolgens 'wegliepen', blijven we nu betrokken voor beheer en onderhoud. Als aannemer ben je immers de kennisdrager van het gebouw, dan kun je als geen ander de service bieden die nodig is. Dat willen we op een duurzame manier doen. Zo hebben wij de visie om de meest duurzame bouwer van Nederland te worden. ”


Jong Hegeman

Ook zet Hegeman in op de toekomst. Met ‘Jong Hegeman’ worden jonge professionals binnen het bedrijf opgeleid. Jong Hegeman is dan ook hét innovatieplatform van Hegeman. ,,Jongeren hebben veel goede ideeën, maar vinden het vaak lastig deze kwijt te kunnen. Daarbij bieden jongeren kennis, bovenal ook op het gebied van vernieuwing en innovatie. Dit biedt veel perspectieven om de organisatie en elkaar op een hoger plan te brengen! Maar ook het samen plezier hebben en elkaar beter leren kennen is een belangrijk doel van Jong Hegeman. Van leerling-timmerman tot projectmanager, alle geledingen zijn vertegenwoordigd voor collega’s onder de 30!”Meer strategisch partnerverhalen

Frans Falize - Wehkamp

Laurens Stigter - Wensink Automotive

De directie van Hegeman Bouw & Infra met in het midden Willem van der Linde, links Bart Schröder en rechts Kees Takkebos.
De directie van Hegeman Bouw & Infra met in het midden Willem van der Linde, links Bart Schröder en rechts Kees Takkebos.

Divisiepartners