Sebastiaan Borgardijn vertrekt bij PEC Zwolle Vrouwen

Sebastiaan Borgardijn vertrekt bij PEC Zwolle Vrouwen

Sebastiaan Borgardijn vertrekt per 1 augustus na elf jaar bij PEC Zwolle Vrouwen. De technisch manager, die in 2010 het MAC3PARK stadion als assistent-trainer binnenstapte en vanaf dag één op allerlei fronten een groot aandeel had in de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal in Zwolle, gaat op zoek naar een nieuwe uitdaging.

De start

In 2010 sloegen PEC Zwolle en onderwijsinstelling Landstede de handen ineen voor meiden met een voetbaldroom. PEC Zwolle Vrouwen werd opgericht. ,,Een bijzondere start", blikt Borgardijn terug. ,,Om een partijvorm 8 tegen 8 te doen op de training moesten toenmalig trainer Bert Zuurman en ik meedoen, anders waren er niet genoeg speelsters. Be Quick ’28 fungeerde destijds als satellietclub, wat inhield dat PEC Zwolle en Be Quick ’28 speelsters konden uitwisselen. Iedere wedstrijd gingen speelsters van Be Quick ’28 mee. En niet alleen als wisselspeelsters, maar dikwijls ook als basisspeelster. Zo werd het eerste officiële doelpunt van PEC Zwolle Vrouwen gescoord door Suzanne Herpel, speelster van Be Quick ’28.”

Op het Centre for Sports and Education werd gelijktijdig de jeugdopleiding gestart in de vorm van een trainingsgroep waar Borgardijn ook trainer van was. ,,De trainingsgroep bestond uit nog geen 20 speelsters variërend in leeftijd tussen 12 en 18 jaar. Dat vond ik vanwege de leeftijds- en niveauverschillen een erg moeilijk jaar als trainer.”


Anno 2021

Hoe anders is het nu. Door de jaren heen groeide het meiden- en vrouwenvoetbal in Zwolle. De trainingsgroepen op het CSE bestaan nu uit een team van meiden O14 en O16. Naast het vrouwenteam heeft PEC Zwolle ook een beloftenteam. ,,Van nog geen 35 speelsters in het eerste jaar naar 90 speelsters in het huidige jaar.” Ook het aantal jeugdinternationals groeide. ,,In Sylvia Smit hadden we destijds wel een speelster van het grote Oranje, maar ik kan me niet herinneren dat we in het eerste jaar een jeugdinternational hadden. In de periode voorafgaand aan de coronacrisis hadden we in alle lichtingen jeugdinternationals en bij de laatste selectie van Oranje O17 waren we zelfs hofleverancier met zes speelsters. Deze activiteit ging door COVID-19 uiteindelijk niet door, maar het was voor ons wel weer een bevestiging dat we op de goede weg waren.”


Nieuwe uitdaging

,,Ik ben jarenlang vanuit Landstede gedetacheerd geweest bij PEC Zwolle en combineerde dit met mijn functie als trainer en sportmanager van het meidenvoetbal op het Centre for Sports and Education en heb dus deze hele ontwikkeling meegemaakt. Na jarenlang pionieren is het nu tijd voor iets nieuws. De afgelopen jaren heb ik meerdere keren een nieuwe baan gehad binnen deze organisatie, maar ik ben nooit bezig geweest met het zoeken van een baan buiten PEC Zwolle. Van assistent- werd ik hoofdtrainer van PEC Zwolle Vrouwen om vervolgens hoofdtrainer van het beloftenteam te worden. Voor veel mensen een vreemde stap, maar voor mij een juiste. Doorbouwen aan de ontwikkeling van het meiden- en vrouwenvoetbal. Vanuit de MO16 van het CSE kwam er namelijk een zeer talentvolle groep meiden naar het beloftenteam en we kregen de mogelijkheid om de dagelijkse praktijk te verbeteren door vaker te gaan trainen, fysiek trainingen in het programma op te nemen en bijvoorbeeld het ontwikkelen van mentale vaardigheden een plek in de opleiding te geven. Dit innoveren heeft me altijd enorm aangetrokken. Door de jaren heen kwam daar langzaamaan de rol van technisch manager bij. Die rol werd echter zo groot dat ik er uiteindelijk geen eigen team of groep meer bij kon hebben. Nu de wegen van mij en PEC Zwolle zich scheiden, is de tijd gekomen om om me heen te kijken. Ik wil me vanuit mijn drijfveren oriënteren op een nieuwe job. Dat dit deels of volledig binnen Landstede zal zijn sluit ik niet uit, maar ik sta open voor een nieuwe omgeving. Er valt immers een groot gedeelte van mijn werkzaamheden weg. Ik zal mensen opzoeken om een kop koffie te drinken, uitzoeken waar ik weer vanuit passie kan werken en zal ook rustig op me af laten komen wat er zoal op mijn pad komt. Ik kijk in ieder geval met veel plezier terug op elf jaar PEC Zwolle en wens iedereen binnen de club alle succes. Ik hoop hier nog eens in een vol stadion te zitten om naar een wedstrijd van PEC Zwolle Vrouwen te kijken. Dat gun ik iedereen die zich inzet voor de ontwikkeling van het meiden- en vrouwenvoetbal.”


Technisch manager van PEC Zwolle, Mike Willems, is Borgardijn dankbaar voor de bijdrage die hij in al die jaren geleverd heeft om het meiden- en damesvoetbal in Zwolle op de kaart te zetten. ,,Zoals Sebastiaan zelf ook al vertelde, is het hier echt vanaf nul begonnen. Dat je dan ruim tien seizoenen later met ontzettend veel eigen opgeleide spelers in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen speelt is uiterst knap en iets waar we als club trots op mogen zijn, net als de succesvolle samenwerking met het CSE. Ik wil Sebastiaan bedanken voor de verschillende rollen die hij in elf jaar tijd vervuld heeft en hem veel succes wensen bij zijn toekomst."