Prachtgoal Saymak levert Zwolle een punt op

In een ijzig koud MAC3PARK stadion heeft PEC Zwolle zaterdagmiddag voor de elfde keer dit seizoen gelijkgespeeld. Een vroege achterstand kwamen de Zwollenaren pas diep in de tweede helft te boven. Mustafa Saymak tekende voor de treffer van de Blauwvingers.

Niet bij de les

De openingsfase was een repeterend verhaal, want net als de twee voorgaande duels keek PEC Zwolle binnen een mum van tijd tegen een achterstand aan. Ahmed Touba wist met een listig duwtje Sam Kersten opzij te zetten en alleen voor Xavier Mous af te ronden: 0-1. Snel probeerde Zwolle orde op zaken te stellen. Hoewel het aanvallend goed voor de dag kwam vonden Dean Huiberts en Virgil Misidjan doelman Kostas Lamprou op hun pad. Ook een vrije trap van Thomas Lam kon de sluitpost niet in verlegenheid brengen. Benson Manuel, van wie veel dreiging uit ging, kreeg de beste mogelijkheid maar schoot hard in het zijnet. RKC loerde vooral op de omschakeling en wist voor rust de twee gevaarlijkste kansen van de eerste helft te noteren. Allereerst kreeg het hulp van Rico Strieder, die bij een verdedigende actie de bal via de onderkant van de eigen lat uitverdedigde. Mous had een beste reflex in huis op een inzet van Richard van der Venne, die pardoes alleen voor hem opdook. Zo mocht PEC Zwolle ergens ook van geluk spreken dat het met slechts een 1-0 achterstand de kleedkamer opzocht.

Wonderschoon

De tweede helft begon met een wissel aan Zwolse zijde. Mustafa Saymak was de niet okselfrisse Sam Kersten komen te vervangen. Met een kopbal van Yuta Nakayama begon de tweede helft hoopvol. De inzet scheerde maar net over de kruising. Lennerd Daneels kreeg een paar minuten later op aangeven van Thijs Oosting zomaar de kans om de score te verdubbelen, maar vond het zijnet. Daarna gebeurde er lange tijd niets. Pas na het inbrengen van Reza Ghoochannejhad en Immanuel Pherai ging het voorin bij Zwolle vlotter lopen. In de 67e minuut leek Virgil Misidjan de gelijkmaker te produceren, maar een knappe redding van Lamprou voorkwam dat. Voetballend lukte het maar niet en dus bedacht Mustafa Saymak het maar eens van afstand te proberen. Dat bleek een geweldige keus want de bal knalde als een granaat tegen de touwen achter de verbouwereerde Lamprou: 1-1.

Elfde remise

PEC Zwolle ging door voor de drie punten en was via Ghoochannejhad nog dichtbij. De Iraniër kwam echter net een paar centimeter tekort om een hoekschop van rasvoetballer en absolute smaakmaker Manuel te verzilveren. Diezelfde Manuel zag in de voorlaatste minuut Lamprou nog lossen op een inzet, maar nog wel tijdig de rebound van Misidjan verijdelen. Even daarvoor stuitte Pherai nog op de benen van de sluitpost. In de toegevoegde tijd probeerde ook RKC Waalwijk nog met de volle buit naar huis te gaan, maar Saymak voorkwam op rand strafschopgebied dat RKC gevaarlijk kon worden, waardoor het duel in 1-1 eindigde.

PEC Zwolle – RKC Waalwijk: 1-1 (0-1).