PEC Zwolle heeft eerste punt binnen

PEC Zwolle heeft eerste punt binnen

In Alkmaar heeft PEC Zwolle zaterdagavond het eerste punt van de competitie genoteerd. In de traditioneel lastige uitwedstrijd met de Noord-Hollanders speelde het een duel met twee gezichten. Na bijna honderd minuten, zes gele en twee rode kaarten stond er een 1-1 eindstand op het scorebord.

VAR grijpt twee keer in

De eerste helft was er één die bol stond van de gebeurtenissen. Allereerst was daar de toegekende strafschop voor PEC Zwolle, toen na zeven minuten Dean Huiberts naar het gras werd gewerkt. Terwijl Reza Ghoochannejhad al klaar stond om de trekker over te halen, werd Serdar Gözübüyük door VAR Edgar Bijl gecorrigeerd. De overtreding zou buiten het strafschopgebied zijn gemaakt en dus werd de strafschop in een vrije trap veranderd. Thomas Lam raakte slechts de muur. Nog geen vijf minuten later meldde de VAR zich opnieuw op de lijn. Waar het voor de televisiekijker ongetwijfeld kraakhelder was waarom, kreeg men op het veld en op de tribunes niet door wat zich had afgespeeld. Toen Gözübüyük na kort de beelden te hebben bekeken de rode kaart voorhield aan Calvin Stengs, kon AZ met tien man verder. De AZ'er had even daarvoor Kenneth Paal met een gestrekt been van achteren geraakt. 


Rode muur

PEC Zwolle probeerde met een man meer de score te openen, maar AZ wierp een flinke rode muur op, die moeilijk te slechten bleek. Alleen Ghoochannejhad (hoogstandje naast) en Leemans (kopbal) roken aan de openingstreffer. Die viel vervolgens bijna aan de andere kant, toen IJslander Albert Gudmundsson alert was bij een snel genomen vrije trap en de bal via de paal naast krulde. Een minuut later was het dan toch raak voor Zwolle, toen Leemans zijn handelsmerk toonde. Met een heerlijke afstandspoeier zette hij de 0-1 op het scorebord.


Rollen omgedraaid

Aan het begin van de tweede helft leek het alsof niet AZ maar PEC Zwolle in ondertal speelde. Door een tactische omzetting aan Alkmaarse zijde hadden de Zwollenaren het zwaar. Van voetballen kwam maar weinig, waardoor de ballen vrijwel direct bij AZ werden ingeleverd. Een slippertje van Sam Kersten werd door Gudmundsson niet afgestraft, terwijl de spits een paar minuten later op de voet van Michael Zetterer stuitte. Na bijna een uur spelen greep John Stegeman in en bracht Eliano Reijnders en Mustafa Saymak voor Leemans en Ghoochannejhad. Echter veranderde er weinig aan het spelbeeld al kreeg Reijnders nog wel een goede kans op de 0-2, nadat zijn broer Tijjani er bij AZ was ingebracht. Ruim twintig minuten voor tijd viel dan toch de 1-1. Bram van Polen leidde onbedoeld de gelijkmaker in met halfbakken wegwerken. Zetterer kon eerst nog met de voet redden, maar stond vervolgens op het verkeerde been bij het rollertje van Myron Boadu: 1-1.


Rood Lam

Daarna sloeg de vlam in de pan en had Gözübüyük het druk met het uitdelen van kaarten aan beide kanten. Zo verdwenen onder anderen Van Polen en de al gewisselde Gudmundsson in het boekje van de leidsman. Een kwartier voor tijd mocht Immanuel Pherai zijn opwachting maken. De huurling die deze week vanuit Dortmund overkwam verving Jesper Drost en kreeg direct een mooie kans. Een behendige dribbel eindigde met een van richting veranderd schot naast. De slotfase was net zo hectisch als het begin van het duel. Thomas Lam werd zeven minuten voor tijd met rood weggestuurd, nadat de verdediger na een duel met invaller Ferdy Druijff kortsluiting kreeg en de speler een tik na gaf. Daardoor was het weer tien tegen tien en ramde AZ nog meer op de deur.


Punt voor beide

De blessuretijd duurde maar liefst zes minuten en bij het ingaan daarvan was het een schiettent achterin bij PEC Zwolle. AZ reeg de corners aaneen, maar de achterhoede zakte niet door de hoeven, wat de thuisploeg ook probeerde. De Blauwvingers hielden zodoende stand, waardoor het eerste punt van het seizoen kon worden bijgeschreven. 


Volgende week zaterdag, 26 september, speelt PEC Zwolle opnieuw om 16.30 uur. Dan is thuis Sparta Rotterdam de tegenstander.


AZ - PEC Zwolle: 1-1 (0-1)

Toeschouwers: 3.500

Scheidsrechter: Gözübüyük

Rode kaarten: Stengs (17' AZ) en Lam (83' PEC Zwolle)

Gele kaarten: Gudmundsson en Svensson (AZ), Van Duinen, Huiberts, Van Polen en Nakayama (PEC Zwolle)


Opstelling AZ: Bizot, Svensson, Hatzidiakos (69' Druijf), Midtsjø, Stengs, Koopmeiners, Boadu, De Wit, Wijndal, Letschert en Gudmundsson (63' Reijnders).


Opstelling PEC Zwolle: Zetterer, Van Polen, Lam, Paal, Ghoochannejhad (59' Saymak), Van Duinen, Leemans (58' Reijnders), Drost (76' Pherai), Kersten, Huiberts (76' Nakayama) en Van Wermeskerken.


Scoreverloop:

38. Leemans 0-1

68. Boadu 1-1

Eredivisie partners