Frivool PEC Zwolle komt net tekort tegen AZ

Prima spel, een meer dan uitstekende sfeer, maar toch geen resultaat: dat is de verkorte samenvatting van een meeslepende vrijdagavondwedstrijd tussen PEC Zwolle en AZ (1-2). De Zwollenaren komen een vroege tegenslag te boven, maar slagen er net niet in om de bezoekers uit Alkmaar meer dan eens pijn te doen. Met het nipte verlies als blijvende herinnering.

PEC Zwolle begon zonder de met een getrokken verstandskies kampende Ody Velanas, maar met Dylan Mbayo, enthousiast aan het thuisduel met AZ. Toch waren het de Alkmaarders die in de openingsfase direct dreigend waren. Bij de eerste de betse kans was het direct raak. Ruben van Bommel werd de diepte ingestuurd en vond de vrijstaande Sadiq: 0-1.

Mbayo jut de boel op

Wie dacht dat PEC daarna een verloren avond kende, kwam bedrogen uit. De mannen van Johnny Jansen zochten de aanval en dat leverde vooral veel vrije trappen en hoekschoppen op. Dylan Mbayo jutte daarbij de fanatieke aanhang flink op. Uit die momenten kwam behoorlijk wat dreiging, maar pogingen van onder meer Anouar El Azzouzi leverden niets op. Steeds weer zat er een AZ’er tussen om het schot te blokken.

De bezoekers hadden af en toe nog een gevaarlijk moment. Troy Parrot vond Jasper Schendelaar op zijn weg, toen de spits oog in oog met de Zwolse goalie stond. De spits raakte ook nog vlak voor rust de paal, terwijl de doelman zijn mannetje stond op een schot van Sadiq in de korte hoek.

Lob Sadiq

Begin tweede helft wilde PEC, gesteund door een volgepakt MAC3PARK stadion, jagen op de gelijkmaker. Maar daar stak Sadiq met een wonderschone lob een stokje voor: 0-2. Met verse krachten Thierry Lutonda en Younes Namli had PEC opnieuw een fase met een serie hoekschoppen. Maar ook dat leverde in eerste instantie niet de gewenste treffer op.

Scoren lukte Dylan Vente wel halverwege de tweede helft. Wie anders dan Namli stuurde de spits weg. Met een bekeken bal passeerde hij Owusu-Oduro: 1-2. Vlak daarna ging de keeper van AZ de mist in bij een hoge bal en kwam ie voor de voeten van Lutonda. De invaller leek binnen te kunnen schieten, maar zag zijn poging geblokt worden.

Pijp leeg

In de absolute slotfase probeerde PEC nog wel te zoeken naar die 2-2 en die enorme kans kwam nog voor Vente in de zesde minuut van de blessuretijd. Hij kwam alleen voor keeper Owusu-Oduro, maar de goalie trok voor AZ de drie punten over de streep.

Volgende week zondag komt Almere City FC naar het MAC3PARK stadion. De aftrap van het duel op zondag 29 september is om 12.15 uur.

PEC Zwolle – AZ 1-2 (0-1).

Toeschouwers: 13.801

Scheidsrechter: Oostrom

Gele kaarten: Van den Berg, Namli (PEC Zwolle), Maikuma, Møller Wolfe, Mijnans, Meerdink (AZ)

Opstellingen:

PEC Zwolle: Schendelaar, Floranus, Graves, Mac Nulty, Van der Haar (57. Lutonda), El Azzouzi, Van den Berg (57. Namli), Monteiro, Mbayo (77. De Rooij), Vente, Krastev (85. Buitink)

AZ: Owusu-Odurp, Goes, Penetra, Koopmeiners (76. Belic), Van Bommel (85. Buurmeester), Clasie, Parrott (76. Meerdink), Mijnans, Sadiq (85. Lahdo), Maikuma, Møller Wolfe