PEC Update 6

PEC Update 6

Dit seizoen publiceren we als club regelmatig een update, waarin we onze achterban op de hoogte willen brengen van de recente ontwikkelingen binnen PEC Zwolle. We hechten er als club veel waarde aan om supporters, sponsoren en andere betrokkenen regelmatig te informeren over de voortgang en veranderingen die plaatsvinden. Aan het woord algemeen directeur Xander Czaikowski.

Winst op Woudestein

Vanavond beginnen we aan speelronde 10, met de uitwedstrijd tegen Vitesse. De afgelopen weken kenden we een pittig programma met onder meer thuiswedstrijden tegen AZ en landskampioen Feyenoord. Tussendoor speelden we de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo. Zeker die wedstrijd zorgde na afloop voor een wrang gevoel, aangezien de nederlaag onnodig voelde. Gelukkig konden we hier afgelopen zondag tegen Excelsior een mooie en verdiende overwinning tegenover zetten. Dit was overigens zeker geen eenvoudige wedstrijd, uit op kunstgras tegen een team dat dit seizoen in eigen huis nog niet verloren had. Na een moeizame eerste helft kwam het er, na een donderspeech in de rust, in de tweede helft wél uit. Ook de effectiviteit was groot, waardoor we onszelf eindelijk eens konden belonen. Zo was ons de afgelopen periode opgevallen dat we meer op doel moesten schieten. Het doelpunt van Namli is een mooi bewijs dat de spelersgroep zich door ontwikkelt, oog heeft voor de data (details) en iedere week weer een stap vooruit zet en iedere speler zich ontwikkelt en verbetert tot een steeds waardevollere speler. Zolang dat gebeurt, komen de resultaten vanzelf.

De zege op Woudestein wordt gevierd voor het uitvak.
De zege op Woudestein wordt gevierd voor het uitvak.

Ryan Thomas

Excelsior-uit was een belangrijke eerste wedstrijd in een serie wedstrijden waarin we concurrenten zullen treffen én ook onze opwachting gaan maken in het bekertoernooi tegen AFC volgende week woensdag. Op Woudestein maakte bovendien Ryan Thomas zijn rentree. Onze middenvelder speelde voor het laatst in de slotwedstrijd van vorig seizoen. Als het aan Ryan zelf had gelegen was hij al eerder te zien geweest binnen de lijnen, maar de medische en technische staf zijn zuinig op hem, waardoor zijn rentree wat langer op zich liet wachten. We hebben goede hoop dat Ryan de komende periode weer van waarde kan zijn op ons middenveld. Ook Lennart Czyborra is weer op de weg terug en gelukkig valt de blessure van Ferdy Druijf mee. Hij heeft een lichte verrekking aan zijn hamstring opgelopen en hopelijk kunnen we hem snel weer in actie zien. Hoe lang de spits precies niet meedoet, zal de tijd uit moeten wijzen.

Ryan Thomas maakte tegen Excelsior zijn eerste minuten van het seizoen.
Ryan Thomas maakte tegen Excelsior zijn eerste minuten van het seizoen.

PEC Zwolle Vrouwen

Niet alleen het eerste elftal bij de mannen beleefde een goed weekend. Ook PEC Zwolle Vrouwen heeft de smaak goed te pakken. Na een lastige start werden de drie daaropvolgende wedstrijden gewonnen, van respectievelijk ADO Den Haag, PSV en AZ. Die laatste wedstrijd vond afgelopen vrijdag plaats in het MAC3PARK stadion. Het was mooi om te zien dat, ondanks het slechte weer, er toch zo’n 2.000 mensen naar het stadion waren gekomen. De hele hoofdtribune zat afgeladen vol en ook vanuit ons zakelijke netwerk groeit de animo voor het sponsoren van PEC Zwolle Vrouwen en/of het bezoeken van wedstrijden. De afgelopen periode is er dan ook hard gewerkt aan het uitbreiden van de missie, visie en strategie van PEC Zwolle met een onderdeel speciaal voor de vrouwen. Momenteel zetten we de laatste puntjes op de i en zullen we onze visie voor de komende jaren breder gaan delen, onder ouders, maar ook onder mogelijk nieuwe sponsoren.


Het vrouwenvoetbal zit overigens enorm in de lift en binnen PEC Zwolle loopt ook het nodige talent rond. Zo stonden er zes speelsters uit het beloftenteam van PEC Zwolle in de basis bij Oranje O17 dat zich vervolgens plaatste voor de tussenronde voor het EK! Met de juiste aandacht voor het vrouwenvoetbal kunnen we hier de komende jaren als club heel veel plezier aan gaan beleven. Danique Noordman, die afgelopen zomer voor een mooie transfersom naar AFC Ajax verkaste, is inmiddels geselecteerd voor de Oranje Leeuwinnen. Iets waar wij als opleidingsclub ook ontzettend trots op mogen zijn! Het toont maar weer dat PEC Zwolle een mooie opstap is naar de top van het Nederlandse voetbal.


Op vrijdag 10 november staat de volgende thuiswedstrijd tegen Ajax op het programma, de kampioen van afgelopen seizoen, en ik kan het echt aanraden om onze vrouwen eens aan te moedigen.

De winst van PEC Zwolle Vrouwen op AZ Vrouwen wordt gevierd met het aanwezige publiek.
De winst van PEC Zwolle Vrouwen op AZ Vrouwen wordt gevierd met het aanwezige publiek.

Ontwikkelingen binnen de Voetbalacademie

Graag vertel ik in deze update ook iets over de recente ontwikkelingen binnen onze jeugdopleiding. De komende periode gaan we met een aantal collega’s en medewerkers van het CSE ook hier aan de slag met een nieuw hoofdstuk voor de Voetbalacademie binnen de missie, visie en strategie van PEC Zwolle. PEC Zwolle is een opleidingsclub en om te zorgen voor een goede doorstroming van onze jeugd naar uiteindelijk het eerste elftal, is het aanscherpen en opfrissen van ons beleid een eerste stap richting een nog betere toekomst. We hebben bovendien gezien hoeveel het de club aan transferinkomsten kan opleveren. Het doel is om dit jaarlijks structureel te realiseren.


Als PEC Zwolle zijn we niet alleen in sportief, maar ook in financieel opzicht afhankelijk van eigen opgeleide spelers. Met jongens als Kingsley Ehizibue, Tijjani Reijnders, Sepp en Rav van den Berg, Thomas van den Belt en Thomas Beelen hebben we de afgelopen jaren zelfopgeleide spelers afgeleverd aan grotere clubs uit binnen- en buitenland. Ons doel is tevens om structureel meer jeugd sneller te laten doorstromen naar het eerste elftal.


We hebben daarom Jurgen Seegers toegevoegd aan het managementteam van de Voetbalacademie. Afgelopen seizoen bestond het team al uit Dennis Rosink als hoofd jeugdopleiding en Jacques Storm als operationeel manager. Jurgen Seegers zal, naast hoofdtrainer van de Onder 21, ook de rol ‘hoofd ontwikkeling & prestatie’ gaan vervullen.


De nadrukkelijke wens van de club is om meer focus te leggen op de voetbalontwikkeling van onze spelers in de jeugdopleiding en dat gebeurt voornamelijk via de individuele begeleiding van de spelers, maar ook van trainers en coaches. Iets wat ook specifiek terugkomt in de missie (DNA) van PEC Zwolle, het ontwikkelen van talent. Maar ook de speelwijze krijgt dit seizoen meer aandacht. Al vanuit de jeugd moeten spelers weten welke spelprincipes er gehanteerd worden in het eerste elftal, zodat de stap van de O18 naar de O21 en uiteindelijk het eerste steeds kleiner wordt. Iets wat ook weer terugkomt in onze nieuwe voetbalvisie, die ook in ontwikkeling is maar wat betekent dat er een meerjarenbeleid komt waarin vastgelegd ligt hoe wij als PEC Zwolle willen spelen: aantrekkelijk en aanvallend voetbal. De manier van spelen is namelijk één-op-één gerelateerd aan de commerciële omzet. Goed en aantrekkelijk voetbal levert langere samenvattingen en dus meer exposure op voor onze sponsoren, die vervolgens weer bereid zijn meer te betalen indien hierdoor de mediawaarde ook omhoog gaat. Uiteraard komt daar meer bij kijken, zoals welke type spelers hier het best in passen, hoe we komen tot een ideale samenstelling van de technische staf, etc. maar dat leggen we dus allemaal op papier vast in onze voetbalvisie.


Jurgen wordt als hoofd ontwikkeling & prestatie dus verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de spelers met een extra groot potentieel. Spelers die nu al op de deur kloppen bij het eerste elftal. Jurgen is nu degene die een brug gaat slaan tussen de O21 en het eerste team. Hij weet als geen ander hoe je jonge spelers moet klaarstomen voor het grote werk. Hij is voor PEC Zwolle dus verantwoordelijk om de transitie van jeugd- naar profspeler te begeleiden. Wekelijks draait Jurgen daarom ook mee met de trainingen van de eerste selectie om de doorstroming van nieuwkomers in de A-selectie te vergemakkelijken en zodat de vaste staf van het eerste optimaal op de hoogte is van wie die meest geschikte nieuwkomers zijn. Ook hier kan ik iedereen overigens aanraden om eens bij de O21 te kijken. Afgelopen weekend wonnen ze bijvoorbeeld van koploper sc Heerenveen met maar liefst 4-0. Een grotere uitslag was overigens helemaal niet gek geweest.

PEC Zwolle O21 boekte zaterdag een 4-0 zege op de koploper.
PEC Zwolle O21 boekte zaterdag een 4-0 zege op de koploper.

Regio Zwolle United

Ook deze maand zijn er volop maatschappelijke activiteiten geweest. Zo ontving Regio Zwolle United (ons maatschappelijk hart) meer dan 150 studenten in het stadion en was er mooi partnernieuws met o.a. de versterking van de samenwerking met de gemeente Meppel. Daarnaast ontvingen we het maatschappelijk platform met afgevaardigden van vijftien clubs uit de Eredivisie en Eerste Divisie. Ook zijn deze maand maar liefst 86 jongeren van start gegaan met hun maatschappelijke diensttijd (MDT). MDT is een programma waarin deze jongeren gedurende tien tot zestien weken werken aan de beste versie van zichzelf. Via workshops, sportactiviteiten, maatschappelijke bijdragen en bedrijfsbezoeken ontdekken en ontwikkelen zij hun talenten.

Jongeren die bij PEC Zwolle van start zijn gegaan met hun maatschappelijke diensttijd.
Jongeren die bij PEC Zwolle van start zijn gegaan met hun maatschappelijke diensttijd.

Supportersavond

Tot slot nog een kleine terugblik op vorige week donderdag. Toen hielden we voor het eerst sinds lange tijd weer een Supportersavond, gepresenteerd door ESPN-presentator Milan van Dongen. De opkomst was groot en er werden inhoudelijke (vele en ook kritische) vragen gesteld gedurende het programma en daarna. Naast de vragen op technisch vlak, ging de meeste aandacht uit naar de veiligheidsorganisatie en de veiligheid in en om het stadion, waarbij we enerzijds kritisch naar ons eigen functioneren kijken en anderzijds ook het aantal incidenten sterk willen terugbrengen. Naast dat het een leuke avond was, was er dus ook ruimte voor een goed gesprek. Dat is uiteindelijk ook ons doel van zulke avonden. Op naar een mooi vervolg van deze interactieve avond in de tweede seizoenshelft.

De Supportersavond was een succes en gaat in het nieuwe jaar een vervolg krijgen.
De Supportersavond was een succes en gaat in het nieuwe jaar een vervolg krijgen.

Nu maken we ons op voor de wedstrijd van vanavond. Op een mooi weekend!


Groeten,


Xander Czaikowski