Out of the Box: Clubhuis Regio Zwolle

Out of the Box: Clubhuis Regio Zwolle

In het zakelijke item ‘Out of the Box’ stappen we iedere maand binnen bij één van de skyboxen in het MAC3PARK stadion. Ditmaal bij de skybox van het Clubhuis Regio Zwolle, het kantoor van ons maatschappelijk hart Regio Zwolle United. Hier zijn Suzan Ingelse en Jan-Ernst van Driel namens maatschappelijk partner Deltion College geregeld te vinden. Wat is er zo bijzonder aan het Clubhuis en wat levert het hen of hun collega’s op om hier rondom thuiswedstrijden aanwezig te zijn?

Wie zijn jullie en wat doen jullie binnen het Deltion College?

Suzan Ingelse: ,,Ik ben directeur van het college Mobiliteit, Logistiek en Veiligheid. Dat betekent dat ik verantwoordelijk ben voor een aantal opleidingen in die sector. Daarnaast heb ik ook Deltion brede portefeuilles. Voor ons is het als MBO heel belangrijk om in samenspraak met het bedrijfsleven en andere onderwijsorganisaties samen te werken. Zo maken we de aansluiting tussen onderwijs en de arbeidsmarkt interessant voor onze studenten, waardoor ze goed voorbereid de arbeidsmarkt opgaan.”


Jan-Ernst van Driel: ,,Sinds 2008 ben ik verantwoordelijk directeur voor marketing/communicatie en Deltion Business. Samen met Suzan deel ik de pijler ‘innovatieve omgeving’. Dat is één van de drie pijlers van onze nieuwe strategie. De andere twee zijn student en onderwijs. Ik leg daarnaast veel externe contacten en ik heb ook af en toe portefeuilles die ik samen met collega directeuren oppak, omdat die contacten bijvoorbeeld via mij lopen. Wat mij betreft is er binnen het Deltion College ‘never a dull moment’. Alles wat in de snel veranderende maatschappij plaatsvindt heeft hier zijn weerslag en dat maakt deze omgeving reuze interessant om in te werken."


Wat is er zoal veranderd in de voorbije jaren?

Jan-Ernst: ,,Ik werk hier sinds 2008 en Suzan vanaf 2005. Wat je ziet is dat ons studentenaantal enorm gegroeid is van 10.000 naar 17.000. Niet alleen zijn we gegroeid in het aantal studenten, maar ook in de regio Zwolle zijn we ons sterk gaan positioneren.”


Suzan: ,,Ook in het land, want we worden echt gezien als een innovatief ROC. We lopen voorop met betekenisvol en generiek onderwijs in de context van het beroep, ook in digitalisering. Als je zo’n bekendheid geniet in het land word je ook gevonden door bedrijven, instellingen of andere ROC’s. In de crisistijd moesten in no-time mensen opgeleid worden voor de zorg. Daar deden we dan aan mee. We hebben zelfs een teststraat opgezet, omdat docenten van ons aan het begin van de coronacrisis geen toegang kregen tot de reguliere teststraten.”


Wat is jullie verbinding met PEC Zwolle en Regio Zwolle United?

Suzan: ,,We werken al diverse jaren samen. Ik heb hiervoor bij de opleiding sport gezeten en toen werkten we ook al samen met PEC Zwolle en Regio Zwolle United. Onze studenten beveiliging zijn bij de thuiswedstrijden werkzaam. Ook een groep studenten van horeca die als gastheer of gastvrouw werkzaam zijn op wedstrijddagen, komen van het Deltion College. Daarnaast werken we ook samen aan het project Maatschappelijk Diensttijd (MDT) en doen studenten werkervaring op via stageplekken binnen verschillende afdelingen van de club en de stichting. Als ik interessante mensen spreek voor Regio Zwolle United, dan probeer ik die te verbinden aan de club en andersom gebeurt dit ook. Wat ik heel mooi vind is het maatschappelijke. Iets kunnen betekenen voor de maatschappij en regio Zwolle, daar word ik blij van.”


Jan-Ernst: ,,Waar Regio Zwolle United ook mede door het clubhuis aan bijdraagt, is een nauwe verbinding met bedrijven, instellingen en andere partners uit de regio Zwolle. Bijna ieder bedrijf is op wat voor wijze dan ook wel verbonden aan Deltion. Samenwerken met PEC Zwolle/Regio Zwolle United is voor ons echt 1+1=3. Vorig jaar kwamen we samen met 120 IT-bedrijven. Je hebt dan én een netwerk bij elkaar, én je doet iets leuks met elkaar én je verbindt dat weer aan een bredere regiocontext. Kortom, dat zijn hele waardevolle verbindingen.”


Wat voor organisaties ontmoeten jullie in Clubhuis Regio Zwolle?

Jan-Ernst: ,,Dat is heel divers. Het helpt dan wel mee als het Clubhuis ervoor zorgt dat de thematiek verspreid is door het jaar heen. De ene keer op IT, de andere keer meer op logistiek of het sociaal domein.”


Suzan: ,,Voor ons is het handig dat we aan de voorkant weten wanneer welk onderwerp in de spotlights staat. Dan kunnen wij gericht mensen uitnodigen. Een nog strakkere agendering met thematieken of meedenken over onderwerpen, helpt ons ook.”


Welke verbindingen worden er gelegd in Clubhuis Regio Zwolle?

Jan-Ernst: ,,Ik zie twee lijnen daarin. Enerzijds is het de regionale economische agenda die je daar regelmatig laat terugkomen en anderzijds is het de verbinding met de bezoekende partij en het programma wat je daaromheen kunt maken. Denk natuurlijk aan de usual suspects als Brainport Eindhoven rondom de maakindustrie en Rotterdam en Amsterdam als het gaat om havens en logistiek. Dan verbind je echt de regio’s aan elkaar.”


Suzan: ,,Ook ontwikkelingen die er zijn. Voor ons is het belangrijk om in te springen op landelijke maar ook regionale ontwikkelingen. In de portefeuille ‘innovatie omgeving’ hebben we bijvoorbeeld als doel om de kracht en het plezier van innovatie en ontwikkeling aan iedere student van het Deltion mee te geven. De twee lijnen die Jan-Ernst aangeeft zijn voor onze studenten en collega’s ook van meerwaarde.”


Welke termen passen in jullie ogen het best bij het Clubhuis?

Suzan en Jan-Ernst: ,,Verbindend, regionaal en plezierig. Sport verbroedert natuurlijk ook. Alleen het verschil tussen skybox en Clubhuis in bewoording is al enorm. Bij een skybox denk je sneller aan business en champagne, terwijl het clubhuis veel meer staat voor samen, verbinding en kom maar binnenlopen staat. De inrichting past ook heel goed bij een clubhuis, vinden wij.”


Wat is jullie leukste en beste herinnering aan het Clubhuis?

Suzan: ,,Vooral de nieuwe ideeën en contacten die ik er op doe. Van iedere bijeenkomst neem ik wel weer iets mee. Van een concreet contact tot visitekaartjes uitwisselen, of een opdracht. Het is ook niet iets wat je van tevoren bedenkt, het gaat heel natuurlijk.”


Jan-Ernst: ,,De laatste keer dat ik er was dacht ik echt: ‘wauw, wat goed dat ik er geweest ben’. Ik sprak toen net even de mensen met wie ik betrokken was bij een aantal projecten. Tegen PSV sprak ik een man die ik weer kon verbinden met een andere persoon. Het mooie is ook dat je daar niet zit met de geachte ‘wat kan ik aan jou hebben?’. Het is niet zo dat je pas wat voor een ander gaat doen als die ook wat voor jou doet."


Wie zouden jullie eens willen uitnodigen in het Clubhuis?

Suzan: ,,Ik denk dat het krachtig is om mensen uit de regio uit te nodigen bijvoorbeeld Jacco Vonhof (voorzitter MKB-Nederland red.) of bijvoorbeeld Jos de Blok (Buurtzorg red.). Ik heb hen gesproken en vond dat inspirerende mensen met een visie."


Jan-Ernst: ,,Wat je ook zou kunnen doen is dat je een ‘tapas’ neemt van branches uit de regio en die kort laat vooruitblikken op 2025. Als je mij blij zou willen maken, dan zou ik Jan Rotmans eens uitnodigen in het kader van transitie denken. Ik denk dat dat een spreker zou zijn die heel goed de huidige omgeving kan duiden met alle transities die we doormaken.”


Tot slot: als je je zou moeten vergelijken met een speler uit het veld, wie zou je dan zijn?

Suzan: ,,Ik heb niet zoveel verstand van voetbal, maar heb wel altijd hockey gespeeld en was daarin meer een speler die anderen faciliteerde om te kunnen scoren. Een soort aangever/ verbinder. Dus die rol past me wel.”


Jan-Ernst: ,,Aan de ene kant wil je de achterkant veilig houden en zorgen dat de organisatie geen tegendoelpunt incasseert. Aan de andere kant wil je de spelverdeler zijn om de mensen in positie te zetten om vanuit hun vakgebied te kunnen scoren. Maar soms moet je zelf je hoofd erachter zetten om de bal erin te koppen. Je moet je handen vuil durven maken voor de organisatie. Zoek daar maar eens een speler bij. Dan kom je toch gauw bij onze aanvoerder uit die nu helaas gestopt is met voetballen.”


Meer Out of the Box

Skybox Oosterenk

Skybox Daltons

Het Blauw-Witte Hart

038NXT


Op de foto (vlnr): Suzan Ingelse (directeur Deltion), Jan-Ernst van Driel (directeur Deltion) en Jaap Beernink (College van Bestuur Deltion) op de tribune voor het Clubhuis Regio Zwolle.
Op de foto (vlnr): Suzan Ingelse (directeur Deltion), Jan-Ernst van Driel (directeur Deltion) en Jaap Beernink (College van Bestuur Deltion) op de tribune voor het Clubhuis Regio Zwolle.