Out of the Box: Skybox Oosterenk

Out of the Box: Skybox Oosterenk

In het zakelijke item ‘Out of the Box’ stappen we iedere maand binnen bij één van de skyboxen in het MAC3PARK stadion. Skybox Oosterenk is een half jaar oud en staat nog aan het begin van een rijke geschiedenis. Er zijn voldoende ideeën om in het restant van dit en komend seizoen één van de leukste skyboxen van het MAC3PARK stadion te worden, want die potentie is er wel. Aan het woord Cees de Bruin, Ronald Knoll en Martijn Roosien.

Wie zijn jullie en wat is jullie link met PEC Zwolle?

Cees: ,,Ik ben Cees de Bruin en heb een architectenbureau in Zwolle. Inmiddels doe ik dat al 31 jaar. Als kind ging ik al met mijn vader naar PEC Zwolle. Hij zat bij het zogeheten seniorenconvent. Op de jongensrang stond ik dan naar boven te kijken en dacht ik ‘daar wil ik later ook zitten’. Toen heeft PEC Zwolle al mijn hart gestolen.”


Ronald: ,,Mijn naam is Ronald Knoll, ik ben partner bij Raeth en penningmeester in het bestuur van Skybox Oosterenk. Mijn familie komt hier van oudsher vandaan, zelf ben ik in 2010 in deze regio komen wonen en heb ik jarenlang voor diverse banken in de regio gewerkt. Nu dus partner bij Raeth. Aan de ene kant begeleiden wij bedrijven naar financiering en aan de andere kant bij fusie en overnames. Ik zit ook in het bestuur van MKB Nederland Regio Zwolle, en ben één van de mede-oprichters van het Regio Zwolle Congres. Ik ben een echte ‘regiofiel’ en vind PEC Zwolle en haar stadion het clubhuis van de regio. Maar niet alleen van de regio, ook tijdens inspiratiereizen die we vanuit de Rabobank naar het buitenland maakten, merkten we dat zelfs tot in Vietnam men PEC Zwolle kende, wat toen te maken had met de gewonnen bekerfinale tegen Ajax. Dus ook internationaal verbindt voetbal de regio. De regio heeft in de afgelopen vijftien jaar een enorme groei doorgemaakt. Los van het voetbal, mogen we ontzettend trots zijn hoe we er in onze regio voorstaan.”


Martijn: ,,En ik ben Martijn Roosien. Ik woon nu elf jaar in Zwolle, maar ben van origine een trotse Tukker. Vanwege de liefde ben ik naar het mooie Zwolle verhuisd. Aangezien Zwolle middenin mijn werkregio lag, was dit natuurlijk ook een fijne bijkomstigheid. Sinds 2020 ben ik werkzaam bij Mateboer dat bestaat uit drie BV’s: projectontwikkeling, bouw en milieutechniek. Hier ben ik commercieel manager en in die hoedanigheid lid van het managementteam. In die rol ben ik ‘het gezicht’ naar buiten en voer ik veelal gesprekken met o.a. gemeentes, woningcorporaties en projectontwikkelaars. Daarnaast begeef ik me veel in de diverse regionale netwerken, zoals bijvoorbeeld de Bouwsociëteit Zwolle waar ik tevens voorzitter van ben. Voor mijn tijd zijn we al eens sponsor geweest van PEC Zwolle, afgehaakt en nu sinds een jaar of vier weer sponsor. Eerst in de Baker Tilly Loge en nu, sinds dit seizoen, in Skybox Oosterenk. We wilden daar een vastgoedgerelateerde box van maken. Er waren namelijk wel meer mensen zoekende die bij gelijkgestemden wilden zitten en zo ontstond deze skybox. Als ik kijk naar de netwerken waar ik in loop, zie je gewoon heel veel herkenbaarheid en dezelfde mensen. Het is hier gewoon een bolwerk van Zwollenaren en regionale partijen die je op een informele wijze kunt treffen en aan kunt schieten.”

 

Hoe en wanneer is Skybox Oosterenk ontstaan?

Ronald: ,,De skybox bestaat nu een half jaar. Hierin zitten regionaal betrokken aannemers, bankiers, projectontwikkelaars, notarissen en advocaten. We krijgen ook regelmatig appjes van mensen die graag willen aansluiten. We zijn nu wel zoekende naar de juiste sfeer en toon. Het had wat tijd en energie nodig om aan te starten en we zijn doorlopend aan het kijken waar we kunnen verbeteren. In potentie hebben we echt een leuke box en dat kan alleen nog maar beter worden de komende periode.”


De naam Oosterenk is er één met een historie. Wat is jullie herinnering aan het Oosterenkstadion?

Cees: ,,Qua sfeer is het nu niet meer te vergelijken met hoe het toen was. Dat niet alleen, ook de commerciële verbindingen tussen de bedrijven uit Zwolle en omstreken onderling zijn nu veel meer uitgebuit dan toen. In het oude Oosterenkstadion had je volgens mij ‘De club van 100’. Mijn vader had altijd twee kaarten, dan ging hij met mijn moeder en als zij niet kon mocht ik mee. Er hing altijd een bepaalde geur als je daar binnenkwam. Natuurlijk rookte destijds ook iedereen sigaren en sigaretten, dat hoorde er een beetje bij. Het was echt het ouderwetse gevoel. Als jochie stond je toen op de jongerenrang voor een rijksdaalder, daar spaarde ik ook echt voor. Toen waren er ook veel meer staanplaatsen en bijna alles was van hout. De hoofdtribune was echt prachtig. Een hoofdtribune zoals een hoofdtribune hoorde te zijn, heel jammer dat die toen is afgebrand.”

 

Wat is vandaag de dag het unieke aan jullie skybox?

Ronald: ,,Als je bijvoorbeeld de Daltons Skybox en Blauw-Witte Hart vergelijkt met ons, dan zie je dat dat boxen zijn waarin ondernemers actief zijn die elkaar al jarenlang kennen en elkaar ook in de privésfeer ontmoeten. Die binding is dus van nature al veel sterker. Wij hebben een andere start en andere binding en zijn meer vanuit dezelfde sector gestart en zo bij elkaar gekomen. Wat ons wel kenmerkt is dat er in onze box allemaal mensen zitten, los van het deels sectorspecifieke, die bekend zijn in en met de regio. En mensen die ook op een andere manier in de regio actief zijn.”

 

Martijn: ,,Dat inderdaad, maar we zijn ook nog wel aan het ontdekken wat ons zo uniek maakt. We maken ons eerste seizoen mee, alles is nog niet gekaderd. Hoe kunnen we ons merkprofiel Oosterenk neerzetten? We zijn geen concurrentie aan het voeren, maar je kiest wel een bepaalde box vanwege een bepaalde motivatie.”


Ronald: ,,Je moet zoiets een jaar geven. We denken na het eerste jaar al wat meer karakter en uitstraling aan de box te hebben gegeven. Nu zijn we nog echt aan het onderzoeken hoe we de groep ondernemers voor langere tijd aan ons kunnen binden a la Blauw-Witte Hart of Daltons.”

 

Martijn: ,,We zullen straks ook ons programma meer moeten aanjagen en bekendmaken onder onze leden. Dat vind ik zo goed aan 038NXT. Zij zijn nog kleiner dan dat wij zijn, maar zijn heel actief en doen dat echt heel leuk. Die hebben heel veel jonge gasten die ook goed zijn in het profileren. Wij zijn daar nog wat minder ver in.”


Ronald: ,,Je loopt het risico dat wanneer je twee boxen hebt waarvan de mensen elkaar al heel lang kennen, dat er een beetje business as usual is. 038NXT vindt het leuk om te mixen en ik vind het leuk om een event aan te jagen om mensen uit andere boxen bij aan te laten sluiten zodat je kruisbestuiving krijgt tussen de leden van de boxen onderling. De besturen van de andere boxen staan daar ook voor open. De boel een beetje opentrekken en mixen met elkaar.”

 

Klopt het dat jullie skybox het best gepositioneerd is van alle skyboxen?

Cees: ,,Wij hebben, in vergelijking met de andere boxen, één van de mooiste posities in het stadion, ja. Iedereen die weggaat bij 038NXT, Daltons of Blauw-Witte Hart zou moeten denken ‘ik ga hier nog even kijken’. En daar hebben we bijvoorbeeld een muzikant voor nodig om mensen te trekken. We hebben best budget in kas, dus dat moeten we gaan oppakken.”


Ronald: ,,Je ziet ook al wel dat mensen dat doen. Maar dan staan er nog acht man in onze box en lopen ze door. We moeten zorgen dat de volgende keer als mensen van andere boxen hier langslopen denken ‘wauw, daar hangen de slingers nog, daar moet ik naar binnen’. Mike Appelhof en Blinde Ed traden onlangs in de andere boxen op, dat was hartstikke gezellig.”

 

Over 038NXT gesproken, hebben jullie net zo’n levendige groepsapp als de mannen van 038NXT?

Martijn: ,,Die is nog vrij tam momenteel. Dat ligt in het verlengde van de reuring en interactie. Er wordt nog weinig in gezegd, behalve over eventuele kaarten die over zijn. Er is weinig interactie, maar ook dat moet dus nog komen. Als er leuke mededelingen zijn dan gaat het leven. Dat is ook een taak voor ons, om de leden erbij te betrekken.”


Ronald: ,,Als je al twaalf jaar bij elkaar in een box zit en elkaar ook privé kent, dan zit er veel meer leven in zo’n groepsapp. Wij moeten eigenlijk een keer een avond organiseren met onze leden, voor een wedstrijd bijvoorbeeld. Want heel veel mensen kennen elkaar nog niet goed, waardoor je ook minder snel wat in de app zet. Daar zit voor ons echt nog wel werk in.”


Dan even over voetbal. De VAR: voor of tegen?

Cees: ,,Voor.”


Ronald: ,,Voor.”


Marijn: ,,Ik ook. Er is teveel misgegaan in het verleden, met discutabele doelpunten, of buitenspelgevallen omdat er geen VAR was. Het maakt het wel eerlijker. En natuurlijk is er nu nog wel discussie, maar per saldo is er veel vaker een VAR-beslissing die wel klopt dan dat-ie niet klopt.”


Nog een dilemma dan. Een dag in het pak van Zwolfje naar het werk of na een wedstrijd alle shirts en broekjes met de hand wassen?

Cees: ,,Voor mij dat laatste hoor. Ik ga niet als Zwolfje naar het werk toe.”


Ronald: ,,Wij wassen dan wel samen, Cees.”


Martijn: ,,Dan ga ik wel in het Zwolfje-pak naar het werk toe. Maar dit wil toch niet zeggen dat ik later een keer echt in dat pak moet?”


Ronald: ,,Ja, je hebt het nu gezegd. Zaterdag 6 april ga jij in dat Zwolfje-pak.


Wie zouden jullie graag eens uitnodigen in deze skybox?

Cees: ,,Arne Slot zou ik wel leuk vinden. Hij woont immers in Zwolle. Dat zou toch hartstikke leuk zijn?”


Ronald: ,,Aansprekende ondernemers die motiveren. Dat vinden die jonge gasten in 038NXT leuk, maar de gearriveerde mannen en vrouwen in de andere boxen ook. De CEO van Corendon zou ik ook interessant vinden, oud-staatssecretaris Gunay Uslu. Zij heeft in de politiek gezeten en is teruggeroepen naar het familiebedrijf. In die sector gebeurt heel veel, dat lijkt me heel fascinerend.”


Martijn: Ik zou Pieter Zwart (‘beginbaas’ van CoolBlue) wel eens in de box willen uitnodigen. Hoe zij de markt hebben aangevlogen en veroverd met een heel sterk marketingapparaat vind ik heel fascinerend. Ik ben wel benieuwd naar zijn verhaal.”


Meer Out of the Box

Skybox Daltons

Het Blauw-Witte Hart

038NXT

 

Cees de Bruin, Ronald Knoll en Martijn Roosien (vlnr) in 'hun' Skybox Oosterenk.
Cees de Bruin, Ronald Knoll en Martijn Roosien (vlnr) in 'hun' Skybox Oosterenk.