Out of the Box: Het Blauw-Witte Hart

Out of the Box: Het Blauw-Witte Hart

In het zakelijke item ‘Out of the Box’ stappen we iedere maand binnen bij één van de Skyboxen in het MAC3PARK stadion. Wat drijft de ondernemers die hier tweewekelijks komen, wat maakt hun box en groep zo hecht en wat is toch SOTM? Aan het woord Hans Paul Visscher en Jelle Paauw.

Hoe en wanneer Skybox Het Blauw-Witte Hart ontstaan?

Voor deze eerste vraag schakelen Hans Paul en Jelle een hulplijn in om er zeker van te zijn het goede antwoord te geven. Willem Jan Hekkers wordt gebeld en de telefoon gaat op de luidspreker. ,,Samen met Dick Timmerman en Henk van Steeg vormden wij het eerste bestuur van de box”, klinkt het door de telefoon. ,,In eerste instantie was er vanuit Lighthouse* een groep in de Skybox. Toen het iets stiller werd, hebben Dick en ik de handschoen opgepakt. Ik denk dat dit ongeveer in 2009 is geweest. Toen werd het Skybox Het Blauw-Witte Hart.”

*Lighthouse club is een netwerk voor de bouw- en vastgoedsector


Wat kenmerkt jullie Skybox?

Hans Paul: ,,We hebben een hele vaste kern van leden waar nauwelijks verloop in zit. Het is een beetje ‘ons kent ons’ met veel gezelligheid. Je ziet twee verschillende vriendengroepen in de box, die zich in de rust en na de wedstrijd wel mixt. Tijdens de wedstrijd heeft iedereen zijn ritueel. Sommigen van ons zijn erg gehecht aan hun vaste plekkie. Dat is wel mooi om te zien.

Onze box kenmerkt zich door gezelligheid en vormt op sommige avonden ook het hart der skyboxen voor leden uit andere boxen die ‘over komen’ om bij ons nog een ‘laatste’ borrel te drinken.


Jelle: ,,De binding tussen de mensen in deze box is heel sterk. Ik had hiervoor helemaal geen netwerk in Zwolle. Ik woonde al een tijdje in deze mooie stad, maar werkte bijna negentien jaar in Assen. Zakelijk had ik nog helemaal geen binding, maar binnen no-time, mede dankzij Het Blauw-Witte Hart, heb ik een enorm netwerk kunnen opbouwen. We zijn een toegankelijke groep en wat Hans Paul ook zegt: vooral heel hecht. Dat zegt dus wel iets dat men hier graag bij wil horen en elk jaar wil verlengen.”


Wat voor type ondernemer zit er in jullie box?

Hans Paul: ,,Grotendeels is dat de Zwolse MKB-ondernemer.”

Jelle vult aan: ,,Ja, veelal ondernemers met Zwolse roots: Allemaal mannen en vrouwen die op meerdere plekken in de stad samenkomen bij bijvoorbeeld de hockey- en golfclub en in het spelersfonds hebben geïnvesteerd in eerder stadium. Stuk voor stuk toont deze groep hun betrokkenheid richting de stad Zwolle, ook in financieel opzicht. Ook medebestuurslid Bjarne Pechler, van Villa Heidebad uit Epe, waar PEC Zwolle jaarlijks in de zomer op trainingskamp is, maakt deel uit van onze Skybox (Bjarne ontbreekt op de foto red.).”

Hans Paul vult aan: ,,Veel leden van de skybox zijn ook lid bij de hockeyclub of hebben zonen en dochters die daar spelen. Wat mensen hier bindt, bindt ze ook op andere plekken in de stad.’’


Even een dilemma tussendoor. Wat doe je liever: terecht met 2-1 winnen, of in de laatste minuut onterecht de winnende scoren?

Hans Paul: ,,Ik kies voor de 2-1 overwinning. Je wilt toch de beste zijn en mooi voetballen? Als je in de laatste minuut onterecht de winnende scoort heb je gewoon mazzel.”


Jelle: ,,Ik deel die mening volledig.”


Hebben jullie net zo’n levendige groepsapp als de mannen van 038NXT?

Hans Paul: ,,Rondom de wedstrijden wel. In coronatijd, toen we niet naar het stadion konden, deden we altijd een wedstrijdvoorspelling in de app. Dat was een leuke manier om ons toch verbonden met elkaar en PEC Zwolle te voelen, ondanks de fysieke afstand tot elkaar als gevolg van COVID-19.

En natuurlijk wordt de groepsapp aan geslingerd als er een zanger wordt uitgenodigd en komt optreden in de skybox of als we een extraatje willen verzorgen bij de wedstrijd, zoals een ‘’SOTM’’ (lees: sottem).”


SOTM? Verklaar je nader…

Hans Paul: ,,De snack of the match! Omdat je zeker dit seizoen op verschillende tijdstippen speelt overdag en ‘s avonds, loop je weleens klem met eten. Dan willen we buiten de hapjes die al geserveerd worden nog weleens wat extra’s doen. De bal gehakt, saté en hotdog zijn veruit het populairst. Vorig seizoen hebben we een wijnproeverij georganiseerd in combinatie met tapas. Toen begonnen we al om zes uur en keken we om acht uur naar de wedstrijd. Zo leuk!”


Welke reacties krijgen jullie van leden uit de andere skyboxen?

Hans Paul: ,,Het ontstaat altijd spontaan, als andere boxleden hier binnenlopen. Men blijft hier net even wat langer hangen als de groep kleiner wordt. Tot in de late uurtjes, komt men samen in Blauw-Wit. We zitten vrij voorin de gang, dus als men vanuit de andere boxen naar huis wil vertrekken, kunnen ze soms dat laatste drankje in Blauw Wit niet negeren.’’

Jelle: ,,Men weet in ieder geval dat het hier gezellig is. Niet alleen vanuit andere skyboxen overigens. Ook vanuit de Baker Tilly Loge Plus en de Scheffer Groep Loge weten leden de weg naar ons te vinden.”


Hans Paul, jij bent toch al wel een hele tijd lid van de box. Wat heb jij zien veranderen?

Hans Paul: ,,Het is eigenlijk heel mooi om te zien dat we nauwelijks iets veranderd hebben: niet in samenstelling, niet in sfeer. Het is gewoon een fijne plek en met het bestuur doen we ons uiterste best om hier extra aan bij de dragen door ‘onze leden’ goed te verzorgen en af en toe iets leuks te organiseren.’’


Wie zouden jullie graag eens uitnodigen in deze skybox?

Jelle: ,,Ik zou het wel mooi vinden om Bas Nijhuis eens naar boven te halen. Dat hij na een wedstrijd een keer langskomt.” Hans Paul: ,,Of René van der Gijp. Dat is echt lachen, gieren, brullen. Maar een Bas Nijhuis, als hij hier een keer heeft gefloten, lijkt me ook hartstikke leuk.”


Tot slot nog een trainersvraag. Als jullie trainer zouden zijn, welke speler zetten jullie dan als eerste op het opstellingenformulier:

Hans Paul: ,,Ik zou zeggen Younes Namli. Hij is wel heel bepalend en het meest zichtbaar dit seizoen. Bram is natuurlijk ook een speler die je altijd zou opschrijven, maar dat is misschien wat voor de hand liggend. Nee, ik kies voor Namli.”


Jelle: ,,Als hij topfit is, ben ik ook wel gecharmeerd van Ryan Thomas.”

Jelle Paauw (l) en Hans Paul Visscher in Skybox Het Blauw Witte Hart, de skybox met naar eigen zeggen de meeste reuring.
Jelle Paauw (l) en Hans Paul Visscher in Skybox Het Blauw Witte Hart, de skybox met naar eigen zeggen de meeste reuring.