Out of the Box: 038NXT

Out of the Box: 038NXT

In het nieuwe zakelijke item ‘Out of the Box’ stappen we iedere maand binnen bij één van de Skyboxen in het MAC3PARK stadion. Wat drijft de ondernemers die hier tweewekelijks komen en wat maakt hun box en groep zo uniek? De aftrap wordt gedaan door Gert Jan Stevens en Lars van den Ham, die samen met Niek Visser het bestuur vormen van de nieuwste en qua leden ook jongste skybox van PEC Zwolle: 038NXT. Een elftal vragen, een dilemma en het antwoord op de favoriete ‘rustsnack’ om meer te weten te komen over de skybox en deze jonge, bevlogen ondernemers.

Wie zijn jullie?

Gert Jan: ,,Ik ben Gert Jan Stevens, 32 jaar, afkomstig uit Hoogeveen, eigenaar en oprichter van GerichtR en sinds 2019 sponsor bij PEC Zwolle. Ik zit in de sport en marketing. Toen ik bij PEC Zwolle betrokken raakte als businessclublid begon ik in het startersvak, daarna kwam ik in de Sports Lounge terecht. Door veel wisselingen in de skybox, heb ik daarna de keuze gemaakt voor de businessclub op de eerste verdieping. Drie maanden later was ik alweer ‘boven’ en nu hebben we de wind in de zeilen met onze nieuwe skybox 038NXT.”


Lars: ,,Mijn naam is Lars van den Ham. Ik ben 34 jaar, woon in Kampen en werk bij Baker Tilly als director audit, waar ik vorig jaar ben begonnen. Baker Tilly is natuurlijk al jaren een bekende partner van PEC Zwolle en toen ik vorig jaar voor het eerst in de Baker Tilly Loge kwam, voelde ik een andere behoefte qua netwerk en de leeftijd die ik had. Het voelde voor mij als een het ‘oude-jongens-krentenbrood-netwerk’. Ik kaartte mijn idee en wens over een ‘nieuw’ en ‘jong’ netwerk aan bij accountmanager Floor Schoonbeek, die aangaf dat er met Gert Jan en Niek nog twee ondernemers waren die dezelfde behoefte hadden geuit. Vorig jaar probeerden we al een aantal bijeenkomsten te organiseren vanuit de Sports Lounge en dit jaar hebben we 038NXT gelanceerd.”


Niek: ,,Ik ben Niek Visser, 37 jaar en woon sinds 2005 in Zwolle. In 2017, na al enige tijd in de woningontruiming branche te hebben gewerkt, heb ik samen met mijn vrouw 038Woningontruiming opgericht en gelanceerd in Zwolle en omgeving. Zwolle is onze thuisbasis en vandaaruit werken we tegenwoordig in heel Noord-Oost Nederland. In 2021 ben ik aangesloten bij de Businessclub van PEC Zwolle, met in eerste instantie alleen mijn reclamebord aan de rand van het veld. Tuurlijk wil je ook je eigen bord bekijken tijdens wedstrijden, dus ook ik ben in het startersvak begonnen het eerste seizoen. Het seizoen daarop wilde ik al graag iets naar boven, dat was eigenlijk maar één wedstrijd en ik heb toen heel snel de keuze gemaakt voor de Daltons Skybox. Vrij snel daarna volgde een interessant gesprek met accountmanager Floor Schoonbeek, met betrekking tot een jonge ondernemers box. Destijds nog de Sports Lounge. En nu natuurlijk 038NXT.”


Is één van jullie dan ook de bedenker van de skybox, of hoe is dit zo ontstaan?

Gert Jan: ,,Wij hadden eigenlijk alle drie dit idee. In eerste instantie zaten Dennis Eggen, Niek en ik in het bestuur van de box. Toen zijn er een aantal afzonderlijke gesprekken geweest met Floor over welke kant we op wilden met elkaar en is Lars ook aangehaakt. Eigenlijk hadden we afzonderlijk van elkaar hetzelfde idee, dezelfde wens. Ik heb vanaf het begin het idee gehad om een thema aan deze groep te verbinden, zodat we echt een verhaal zouden hebben om te vertellen. De grap was dat Lars precies hetzelfde voorstelde aan Floor. Sindsdien is het steeds meer gaan leven en is het concept ontstaan.”

 

Hoe zijn jullie dan bij de naam 038 NXT uitgekomen?

Lars: ,,Niek is van 038Woningontruiming. Hij had een keer een aanvoerdersband gewonnen en die wilde hij schenken aan de box en toen zeiden wij: dan vernoemen we de box ook naar jou. Zo is dat 038 een beetje bedacht.”


Gert Jan: ,,In de groepsapp zijn vervolgens wat jolige en meer serieuze namen gedropt en toen kwamen we tot dit. We hebben ook wel een beetje bij andere clubs gekeken en daar zag je toch wel vaak de term ‘Young Businessclub’ en dat wilden we ook niet. 038NXT klinkt wat dat betreft wel hip.”


Wat is het DNA van 038NXT?

Lars: ,,Zonder ook maar iemand tekort te doen: we zijn jong, enthousiast en gedreven. De drive in 038NXT zit ‘m in het feit dat wij net zijn begonnen, graag willen groeien, ontwikkelen en ooit die gevestigde ondernemer (die in de andere Skyboxen zitten) moeten gaan worden. We willen bovendien niet alleen de voetbalwedstrijd bezoeken. We willen meer: meer dan voetbal kijken en met elkaar een speciaal programma volgen door het seizoen heen, waarin we extra activiteiten organiseren buiten de reguliere activiteitenkalender om. Denk aan inspiratiesessies, zodat we kunnen groeien en leren van elkaar. Ook doen we samen sportieve activiteiten gericht op plezier. Kennis en fun zijn belangrijk voor 038NXT. Zo waren we onlangs te gast bij Landstede Hammers voor een clinic en hebben we daarna samen de Europese wedstrijd gekeken. We willen onderscheid en impact maken.”


Gert Jan: ,,Omdat iedereen in deze box praktisch dezelfde leeftijd heeft, heb je ook heel veel raakvlakken op sportgebied. Een groot aantal van onze leden voetbalt bijvoorbeeld op zaterdag. Als je dan hier op zondag de wedstrijden bekijkt, kun je daar ook over praten met elkaar. We zitten in dezelfde levensfase.”

 

Zit er ook een leeftijdsgrens aan jullie box en wat is precies ‘jong’?

Lars: ,,Daar hebben we wel discussies over gehad. Moeten we er een leeftijdsgrens en maximaal aantal lidmaatschapsjaren aan plakken? Dat hebben we bewust nog niet gedaan, omdat we eerst de box tot leven willen brengen en in een ontwikkelfase zijn. Nu een leeftijd erop plakken past nog niet bij de formule. Wellicht als we groter worden, kunnen we kijken hoe je kunt doorgroeien naar bijvoorbeeld een andere skybox of ander segment binnen de businessclub van PEC Zwolle.”


Gert Jan: ,,Je kunt natuurlijk ook op je veertigste starten als ondernemer. Dan ben je ook een jonge ondernemer. Maar de kans dat iemand van die leeftijd bij ons wil aansluiten is wellicht wat kleiner. Anderzijds, begin dertig of veertig is ook weer geen wereld van verschil.”


Lars: ,,En ook dat kan prima klikken. Iemand met een goede persoonlijkheid, waar je van kunt leren en die wat meegemaakt heeft vinden we net zo plezierig. En het maakt ook niet uit of je een jonge ondernemer bent of een young professional die bij een groot bedrijf werkt. Het gaat ons meer om jonge ondernemende mensen, dan om jonge ondernemers.”


Even een dilemma tussendoor: één keer winnen en twee keer verliezen, of drie keer gelijkspelen?

Lars: ,,Eén keer winnen en twee keer verliezen. Je moet risico’s durven nemen om te spelen voor de winst.”


Gert Jan: ,,Je moet altijd spelen voor de winst, dan maar geen ongeslagen status.”


Niek: ,,Drie keer gelijk! Verliezen is geen optie!’’


Wat zijn reacties vanuit andere sponsoren op jullie skybox?

Lars: ,,Eerst zaten we in de skybox aan het begin van de gang. Toen waren we nog met een heel klein groepje. Dan kwam je echt een lege hal binnen. Als je dan door de deur keek zag je daar maar een paar man zitten. Nu hoor ik veel positieve geluiden en is er leven in de box. We hebben ook deelgenomen aan het skyboxoverleg en dan vind je die verbinding ook wel.”


Gert Jan: ,,Persoonlijk krijg ik veel reacties van mensen die misschien niet eens bij PEC Zwolle zijn aangesloten. Vragen als hoe het gaat en of de skybox al vol zit. Je merkt ook wel echt door de berichten op LinkedIn dat 038NXT onder de aandacht is bij mensen.”


Lars beaamt dat: ,,Binnen Baker Tilly merk ik ook dat collega’s weten dat er wat gebeurt in een skybox waar ik bij betrokken ben. Ik krijg ook wel eens berichten van: als we iets kunnen doen, bijvoorbeeld het regelen van een zanger, dan moet je even bellen. Ze merken dus echt dat er een hele goede ’vibe’ om onze skybox hangt.”


Niek: ,,De reacties zijn echt heel leuk. Ik heb buiten onze box om ook veel contact met andere sponsoren en ik hoor alleen maar goede reacties. Deze sponsoren lopen al heel wat jaren mee en ze vinden het initiatief geweldig. Want iets voor de jongere ondernemers, was er in principe niet. Ook zie ik meer interesse. We groeien steeds een beetje meer en mensen valt dat op.”


Buurten jullie ook bij andere BVO’s met vergelijkbare skyboxen?

Lars: ,,Ik heb contact gehad met FC Twente. Die hebben de Talent Group Twente. We hebben nog niet echt een intensieve samenwerking met andere clubs, maar gaan met sc Heerenveen een uitwisseling doen bij de thuis- en uitwedstrijd: De Fean Talent Club komt met een aantal jonge ondernemers naar ons toe en als we tegen hen spelen dan reizen we met onze groep naar Friesland. Een uitwisseling vind ik echt waardevol, daar zit wat mij betreft wel muziek in, maar je moet het wel gericht doen.”


Gert Jan is het daarmee eens: ,,Hetgeen wát we doen moeten we goed doen. Je kunt ook weer niet teveel met andere clubs uitwisselen, want dan heb je straks niet zeventien maar 34 wedstrijden. Je moet het niet teveel versnipperen, want dan kunnen mensen afhaken bij andere evenementen die georganiseerd worden.”


Is het moeilijk om elkaar erbij te houden, als je niet wekelijks een thuiswedstrijd hebt?

Gert Jan Stevens: ,,Nou, de groepsapp wordt door onze Niek wel goed op gang gehouden hoor. Daar zorgt hij wel voor. Digitaal is er voldoende verkeer. We noemen hem ook wel onze vlogger van de box. Een aantal ondernemers van 038NXT traint ook nog eens met het businessclubvoetbalteam. Dus wij zien elkaar misschien wel iets téveel. Maar zoals gezegd hebben we voldoende activiteiten buiten de wedstrijden om. En natuurlijk heeft PEC Zwolle ook nog een eigen eventkalender, genoeg te doen dus.”


Zijn de meeste leden van 038NXT nieuw binnen de club?

Gert Jan: ,,Het is een beetje 50/50. De bedrijven waren voornamelijk al wel bekend binnen de club, de personen niet allemaal.” Lars: ,,Niek van Dijk van Bévédé is wel een mooi voorbeeld. Zijn vader had altijd al kaarten en dan ging hij vaak samen met zijn vader. Nu heeft hij zijn eigen plek. Niek is dus ‘the next generation’. Zijn vader zat hier natuurlijk al en dan is het extra mooi dat zijn zoon nu bij 038NXT zit. Bovendien komt zijn vader geregeld bij ons buurten. Onlangs was Niek al weg voor een spoedklus en kwam zijn vader nog even kletsen. Dat is toch prachtig?!”


Wat willen jullie in de toekomst nog bewerkstelligen met 038NXT?

Gert Jan: ,,Op één staat voor mij een mooi gevulde box. We hebben nu 28 plaatsen, maar het zou mooi zijn als we richting volgend seizoen kunnen uitbreiden.” Lars: ,,Ja, een mooi gevulde box enerzijds en anderzijds een mooie groep mensen die de oude mannen van de toekomst gaan worden. Het zou mooi zijn als we die basis voor de toekomst nu kunnen leggen met elkaar, waarbij continuïteit heel belangrijk gaat zijn.”


Niek: ,,Ik denk dat we al een heel eind op weg zijn. Maar we willen nog veel verder doorgroeien, met nog meer jonge, enthousiaste ondernemers. Ik ben van mening dat we elkaar op heel veel punten kunnen versterken. We staan allemaal uiteindelijk nog steeds in een beginfase, de één wat verder als de ander. Maar we delen allemaal dezelfde visie. Ik denk dat we dan echt sterk een netwerk kunnen neerzetten, waar we met zijn allen heel veel aan hebben. We zijn al behoorlijk hecht met elkaar. Buiten de box om, hebben we ook contact, zoals Gert Jan en Lars al aangaven. Dat kan alleen maar meer en beter worden!”


Wie zou je graag willen uitnodigen dit seizoen in jullie skybox?

Lars: ,,Ik vind het vooral interessant om te weten hoe je zoveel mogelijk leven in je skybox krijgt. Daltons en het Blauw Witte Hart bijvoorbeeld, die bestaan al heel lang en daar zit heel veel leven in. Hoe bouw je zoiets op en hoe zorg je daarvoor? Daar zitten heel veel ondernemers waar ik van kan leren. Misschien is er ook wel een ondernemer die zijn verhaal bij ons in de box wil vertellen. En dat hoeft absoluut niet een succesverhaal te zijn, misschien wel juist niet. Die oproep wil ik hierbij graag doen. Vorig jaar hadden we Erik Wiese te gast in de box en die vertelde een heel persoonlijk verhaal. Ook over de niet leuke momenten en waar hij tegenaan liep. Hij had natuurlijk ook alleen maar succesverhalen kunnen delen, maar dit verhaal zorgde voor raakvlakken en impact. Ik zou graag een oproep doen aan het netwerk van PEC Zwolle: welke ondernemer wil onze boxleden komen inspireren?”


Gert Jan: ,,Ik ben altijd benieuwd naar antwoorden op hele basale vragen. Hoe komen mensen bijvoorbeeld tot iets? Xander Czaikowski zou ik wel graag eens in onze box willen uitnodigen. Vanuit de mediawereld de voetbalwereld in, de gelijkenissen, de verschillen. Dat verhaal lijkt me reuze interessant. Dus bij deze nodig ik Xander graag uit.”

 

Tot slot de belangrijkste vraag van allemaal: wat is de beste snack voor in de rust?

Gert Jan: ,,Ik ga voor een hele goede gehaktbal met pittige saté.”


Lars: ,,Elke bruine snack is goed, maar ik ga mee met Gert Jan.”


Niek: ,,Geef ik nu weer een ander antwoord? Het lijkt er in elk geval wel op: mijn favoriete snack is zeker de saté.’’

Twee oprichters van de jongste Skybox van PEC Zwolle, 038NXT: Lars van den Ham (l) en Gert Jan Stevens.
Twee oprichters van de jongste Skybox van PEC Zwolle, 038NXT: Lars van den Ham (l) en Gert Jan Stevens.