Henk Heideveld, kunstenaar van de Zwolse eregalerij

Henk Heideveld, kunstenaar van de Zwolse eregalerij

Stap het MAC3PARK stadion van PEC Zwolle binnen en er is geen ontkomen aan; de eregalerij. Dertig kleurrijke portretten van Zwolse clubiconen uit de rijke geschiedenis van de club. Stuk voor stuk door kunstenaar, voormalig speler van de club en supporter Henk Heideveld geschilderd.

Kauwgomplaatjes

Wie goed naar de portretten kijkt, ziet verschillende stijlen en invalshoeken de revue passeren. Het toont de veelzijdigheid van de kunstenaar die juist bewust voor diversiteit heeft gekozen. ,,De clubiconen zijn geportretteerd in de sfeer die overeenkomt met het tijdsbeeld dat ze bij PEC Zwolle op het veld stonden. Zo is Gerrit Voges in zogenaamde kauwgomplaatjes jaren vijftig stijl te zien en Jan de Vries in een Elvis Presley achtige jaren zestig stijl. Ook zitten er details in de portretten verwerkt, zo heeft bijna iedereen die voor het Nederlands (militair) elftal uitkwam een oranje shirt aan. Leuk om nog even te vertellen; samen met PEC Zwolle hebben we de galerij onlangs nog wat verder kunnen uitbreiden”, verwijst Heideveld naar het portret van Diederik Boer, die onlangs een punt achter zijn imposante loopbaan zette.


Totale vrijheid

Naast de Zwolse eregalerij schildert Heideveld al ruim 40 jaar ook in opdracht voor het Zwolse bedrijfsleven. Naar schatting hangen er een kleine 600 van zijn werken bij zowel de overheidskantoren als bedrijven in de Hanzestad. ,,De schoorsteen moet roken en ik doe het graag. Ik schilder nog steeds 40 uur per week in mijn atelier. Ik heb nooit voor een pensioen kunnen sparen, waardoor ik continue op zoek ben naar opdrachten. Onlangs kreeg ik van Brouwers Accountants een grote opdracht voor hun nieuwe kantoor in Apeldoorn. Meer dan een half jaar werk. Gelukkig werkt dit keer mijn vrouw mee, dat hebben we de afgelopen 25 jaar nog nooit eerder gedaan. Zij is ook kunstschilder en in kunstkringen veel bekender dan ik. Naast een serie schilderijen mag ik voor de conferentiezaal van Brouwers Accountants een schilderij maken dat bijna zo groot is als de Nachtwacht en word ik tamelijk vrij gelaten in de uitvoering. In zo’n opdracht kan ik dan mijn hele ziel en zaligheid gooien” zegt de energieke Heideveld. De tijd die vervolgens nog overblijft gebruikt de hedendaagse kunstenaar voor vrij werk. ,,Naast de commerciële opdrachten, vind ik dat het prettigst. Het is waar je als schilder voor leeft, totale vrijheid in onderwerp en uitvoering waardoor ik heerlijk in mijn eigen coconnetje verzeild raak. Vaak komt mijn werk dan op zwaardere thema’s uit zoals God of de Holocaust. Twee onvoorstelbare fenomenen waar ik voorzichtig mee omga. Stukken die je niet één, twee, drie verkoopt maar die juist wel een bepaalde culturele waarde vertegenwoordigen.” 


Hennie Spijkerman

Terug naar de eregalerij in het stadion. Heeft de kunstenaar zelf een favoriet schilderij? ,,Ja, dan kom ik bij het portret van Hennie Spijkerman uit. Ik zat in de jaren vijftig bij hem in de klas op de Hogenkampschool in Dieze Oost en we hebben samen gespeeld in de jeugd.” Het warme contact tussen de twee is altijd gebleven. Ondanks dat Heideveld zijn carrière bij PEC Zwolle in het tweede elftal strandde, kijkt hij met een fijn gevoel terug. ,,Dat ik, op een paar oefenduels met het eerste na, voornamelijk wedstrijden speelde in het tweede doet daar niets aan af. Leuk dat ik nog met Ben Spanhaak, Arno van den Bosch, Ben Hendriks, Puck van der Horst en Martin Haar heb gevoetbald. Het was een bijzondere en mooie tijd.” Des te specialer dat Heideveld medio 2007 bij veel van zijn PEC-idolen op de stoep stond om in de plakboeken een mooie foto te zoeken, die hij vervolgens in zijn eigen atelier prachtig wist te schilderen. ,,Voor mij was de voorbereiding op de eregalerij een ware rondgang langs mijn helden” sluit Heideveld enthousiast af. Meer informatie over Henk Heideveld en wat hij voor u kan betekenen? Neem een kijkje op zijn website.


Droom in vervulling

Volgend jaar gaat de droom van elke kunstenaar voor Henk Heideveld in vervulling. Hij krijgt een overzicht expositie met zijn belangrijkste werken. Niet in zijn geliefde Zwolle, maar in Ierland. Het land dat voor Heideveld een tweede thuis is geworden en waar hij maar wat graag komt. Toch steekt het de getogen Zwollenaar dat er in zijn Hanzestad momenteel geen mogelijkheden zijn voor een overzichtsexpositie. ,,Een maandje in de Grote Kerk kost me € 6000,-. Daar heb ik dus nogal wat hulp bij nodig. Al geef ik de hoop nog niet op, wellicht valt er met het Zwolse bedrijfsleven een één-tweetje te maken, om mooi in voetbaljargon te spreken…”