Door de ogen van de Veurzitter

Door de ogen van de Veurzitter

Voorzitter Adriaan Visser schrijft regelmatig een column voor de achterban van de club. Zijn editie van deze maand gaat onder meer over een voetbalverzekering voor de achterban, nieuwe trainers en het hoofdsponsorschap.

Nieuwe hoofdtrainer

Met Art Langeler hebben we onlangs onze nieuwe hoofdtrainer voor de komende twee seizoenen gepresenteerd. Hij heeft wat ons betreft alles in huis om voetbaltechnisch onze club verder door te ontwikkelen en daarbij invulling te geven aan onze beleidsmatige uitgangspunten, met in die periode de volgende prioriteiten:

·        Spelen van herkenbaar, aanvallend voetbal;

·        Door ontwikkelen naar een stabiele middenmoter in de Eredivisie (ergens tussen positie 8 en 12), als tussenstap op weg naar een stabiele linkerrijtje positionering;

·        Verdere ontwikkeling van een topsportcultuur;

·        Jonge spelers (bij voorkeur via de eigen voetbalacademie) inpassen.

Ik ken Art al van zijn eerste periode bij de club en heb in die tijd genoten van zijn vakmanschap. Dat resulteerde uiteindelijk in ons kampioenschap van de (toentertijd) Jupiler League op vrijdag 13 april 2012 en het zette de reïncarnatie van PEC Zwolle in volle gang. ‘PEC is Back’ werd gelanceerd tijdens de huldiging op het Rode Torenplein in het centrum van onze mooie, historische stad. PEC Zwolle als serieuze eredivisieclub, niemand van ons had in die tijd gedacht dat deze promotie de basis was van een nog steeds durend 10-jarig verblijf op het hoogste voetbalniveau van Nederland. PEC Zwolle groeide in die periode uit van een club van de stad naar een club van de Regio Zwolle. En de man die de technische basis onder die ontwikkeling heeft gelegd, met hulp van velen, is nu weer terug. Hij kent de club als geen ander en beschikt over alle kwaliteiten om na acht jaar een succesvolle rentree te maken. Art, namens ons allen heel veel succes!


Technische staf

Vrijdag is bekendgemaakt dat onze assistent-trainer Gert Peter de Gunst de club na maar liefst dertien jaar komende zomer verlaat en voor een nieuwe stap gaat in zijn tot dusver indrukwekkende carrière. Naast zijn werkzaamheden voor de eerste selectie en voetbalacademie, stond hij in die tijd ook 72 wedstrijden aan het roer van Jong PEC Zwolle en slaagde hij voor de cursus Coach Betaald Voetbal (UEFA Pro). Met Gert Peter vertrekt er komende zomer dan ook een assistent-trainer met een grote staat van dienst bij de club. We zijn hem dankbaar voor alle inzet en betrokkenheid. Gert Peter, namens de gehele club heel veel succes in het verdere verloop van jouw trainerscarrière gewenst. In overleg met onze nieuwe hoofdtrainer zullen wij de komende weken benutten om te bepalen op welke wijze we de (samenstelling van de) technische staf voor het komende seizoen gaan invullen.

 

Tijdelijke hoofdtrainer

Nadat we van John Stegeman afscheid hadden genomen, zijn we er gelukkig vrij snel in geslaagd de ontstane vacature in te vullen door het aanstellen van Bert Konterman als hoofdtrainer tot en met het einde van het huidige seizoen. Net als Art, kent ook Bert de club ontzettend goed. Dit heeft een belangrijke rol gespeeld in zijn aanstelling, want vanwege de timing was er weinig tot geen tijd om aan elkaar te wennen. Er moest meteen geleverd worden. Inmiddels hebben we uit de laatste vier wedstrijden zes punten vergaard en lijkt het erop dat we in wat rustiger vaarwater terecht zijn gekomen. Wel is het van cruciaal belang, en ik kan dat niet vaak genoeg benadrukken, dat we nog minimaal vijf punten uit het resterende programma moeten behalen.

 

Algemeen directeur

Zoals jullie weten vertrek ik na ruim twaalf jaar werkzaam te zijn geweest uiterlijk 1 oktober bij PEC Zwolle. De laatste jaren was ik eerst als voorzitter en uiteindelijk als (enig) directeur actief voor de club. Dit alles als vrijwilliger en op parttimebasis, alhoewel corona de oorzaak is dat mijn betrokkenheid het laatste jaar vrijwel een fulltimebaan betekende. De aandeelhouders van de club (Stichting “aandelenbezit PEC Zwolle” & Participatiefonds “PEC Zwolle”) hebben in overleg met de Raad van Commissarissen besloten in mijn ontstane vacature te voorzien door een fulltime beschikbare en betaalde algemeen directeur aan te trekken. Zij hebben de RvC (onder leiding van voorzitter Han Brouwers) gevraagd één of meerdere kandidaten te selecteren. Deze zoektocht vordert gestaag en de verwachting is dat zij in de komende periode de uiteindelijke kandidaat gaan presenteren. Zoals eerder gecommuniceerd blijf ik op verzoek van de RvC mede hierdoor de komende periode beschikbaar, ook gelet op de zomermaanden die voor onze club van cruciaal belang zijn. Juist die maanden maken of breken het volgende seizoen 2021-2022. We zitten dan namelijk midden in een voor de club drukke transferperiode; de begroting moet worden opgesteld, de organisatie ingericht en dat allemaal in deze zo bijzondere coronatijd. Daarnaast moet mijn opvolger ook de ruimte krijgen om zich minimaal een paar maanden lang te kunnen inwerken.


Communicatie

De afgelopen weken heeft PEC Zwolle in diverse gesprekken met betrokkenen nog eens een aanvullende duidelijkheid van zaken gegeven over onder andere het financiële reilen en zeilen van de club. Zo is er een constant lijntje met het Zwolsch Supporters Collectief en heeft er een online-sessie plaatsgevonden met geïnteresseerde sponsoren en supporters, waarin we een toelichting op de jaarcijfers hebben gegeven. Tijdens deze presentaties hebben we aangegeven dat het huidige seizoen 2020-2021 in financiële zin en ondanks corona, wat ons betreft onder controle is. Sterker nog, de halfjaarcijfers laten een beter resultaat zien dan verwacht. Voor het komende seizoen maken we ons meer zorgen, aangezien het nog onduidelijk is wat de impact van corona is voor de publieke- en sponsorbelangstelling.


Voetbalverzekering

Met de zomer op komst, is de club achter de schermen druk in de weer met zowel de publieke als zakelijke seizoenkaartverkoop. In tegenstelling tot enkele andere clubs gaat PEC Zwolle deze pakketten pas aanbieden zodra er de komende maanden meer perspectief ontstaat. Daarnaast heb ik een initiatief gelanceerd om seizoenkaarten te verkopen met een overheidsgarantie voor compensatie. Dit plan is inmiddels goed geland en geadopteerd door de ECV/KNVB en lijkt ook in Den Haag aan te slaan. Als je het mij vraagt is het een ontzettend logisch initiatief. De overheid is uiteindelijk degene die bepaalt of er wel of geen toeschouwers in de stadions worden toegelaten. Als de overheid het risico draagt, kunnen de clubs supporters en sponsoren garanderen dat ze een deel van het geld van de seizoenkaart terugkrijgen, wanneer er ook in het nieuwe seizoen zonder publiek gespeeld wordt. Een dergelijke garantie zou voor rust zorgen bij alle voetballiefhebbers en clubs in Nederland. Daarnaast is het in mijn ogen beter om als overheid vooraf een garantie af te geven, dan zoals nu achteraf te moeten repareren. Voor de goede orde, het geld is daarbij dus niet voor de clubs, maar gaat naar de achterban die ons betaalt met de verwachting dat men daarvoor voetbalwedstrijden ziet. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

 

Hoofdsponsorschap PEC Zwolle

Molecaten en PEC Zwolle, het is al tijden een meer dan gelukkig huwelijk. De hoofdsponsor staat inmiddels alweer zes seizoenen op onze borst, daarvoor was het familiebedrijf als rug-sponsor aan de club verbonden. Inmiddels zijn we met Molecaten en nog enkele andere partijen in gesprek om op een dynamische manier een vernieuwde overeenkomst op de voorkant van ons shirt aan te gaan. Ook van deze ontwikkelingen houden we jullie op de hoogte.


Terugblik

Ik wil de komende bijdragen wat gaan gebruiken om terug te blikken op mijn afgelopen twaalf jaar bij de club, alles vanuit mijn persoonlijke beleving. Ik kan het mij nog zo goed herinneren dat ik in het voorjaar/zomer van 2009 gevraagd werd om in een commissie van ‘Goede diensten’ te gaan deelnemen, om de club uit een moeilijke periode vooruit te helpen. Het was dezelfde zomer dat ik met mijn vrouw en dochter verhuisde van Zwolle naar Dalfsen en dat ik de directeur was van (het huidige) SUEZ in de Benelux en Duitsland (met een kleine 2 miljard euro jaarlijkse omzet en zo’n 20.000 medewerkers). Voordat ik het in de gaten had was ik voorzitter van de Stichting, niet zoals ik mijn vrouw beloofd had voor een maand of drie …, maar wat uiteindelijk twaalf mooie jaren zijn geworden.


Voor nu een fijn weekend gewenst!


Met sportieve groet,

Adriaan Visser

Veurzitter PEC Zwolle