,,Dit zien we als een mooie bevestiging”

,,Dit zien we als een mooie bevestiging”

Er was afgelopen maandag opnieuw taart voor de PEC Zwolle Voetbalacademie. Zeven jeugdelftallen van PEC Zwolle wonnen en twee speelden er gelijk. Dit betekende voor de tweede keer in dit nog prille seizoen een ongeslagen weekend voor de PEC Zwolle Voetbalacademie, wat traditioneel gezien taart betekent. Dit zorgden logischerwijs voor blije gezichten bij de twee hoofd jeugdopleidingen van de club Alexander Palland en Henk Brugge.

Hoofd jeugdopleidingen Henk Brugge (l) en Alexander Palland (r) met management assistente Maike Jansen
Hoofd jeugdopleidingen Henk Brugge (l) en Alexander Palland (r) met management assistente Maike Jansen

,,Het is natuurlijk mooi om te zien, dat je het harde werken van iedereen beloond ziet worden”, zo trapt Palland af. ,,Maar het gaat bij ons niet alleen maar om resultaat en winnen. Het gaat namelijk om bepaalde processen. We zijn aan het opleiden en denken daarbij aan de lange termijn. Uiteindelijk moeten die processen je iets gaan opleveren. Dat je betere spelers krijgt en uiteindelijk zorgen die voetballers ervoor dat je ook meer wedstrijden gaat winnen. Het hangt allemaal met elkaar samen. We zijn natuurlijk heel blij met de resultaten van de afgelopen weken en dat zien we als het gevolg van een bepaalde visie die we hebben. De gewonnen wedstrijden zijn daarvan een bevestiging, maar niet dé bevestiging. Wij kijken niet alleen naar de uitslag.”


Collega en tafelgenoot Brugge deelt de mening van Palland. ,,Wij zijn tevreden met hoe het nu gaat binnen de PEC Zwolle Voetbalacademie. Als je dan ook nog wedstrijden gaat winnen, dan is dat een dubbele bevestiging”, aldus Brugge, die weet dat goede resultaten ook bijdragen aan de ontwikkeling van spelers. ,,Dan blijven onze teams en daarmee de spelers op het hoogste niveau van Nederland spelen. Op dat niveau word je het meeste uitgedaagd en wordt er veel van je gevraagd. Dus soms moet je als team winnen, omdat dat op de langere termijn individuele ontwikkeling oplevert. En dat is voor ons het belangrijkste.”


Sinds de zomer van 2018 is het duo Palland en Brugge hoofd jeugdopleiding bij PEC Zwolle. Het tweetal, dat het stokje overnam van Bert Ebbens, wil met de PEC Zwolle Voetbalacademie een volgende stap omhoog zetten. En dat is de stap richting het hoogste ambitieniveau van de KNVB, namelijk de internationale status van de Voetbalacademie. ,,De basis voor wat we nu aan het doen zijn was al gelegd door Bert. Wij kunnen dit nu verder uitbouwen. Stapsgewijs gaan we naar een hoger niveau. Wij willen graag naar een internationale status toe en denken dat we daar dichtbij zijn. Het is voor ons een stip op de horizon die we proberen te bereiken. Als wij een internationale opleiding zijn hopen wij uiteindelijk nog betere jongere spelers binnen te kunnen halen.”


Sepp van den Berg en Kingsley Ehizibue maakten afgelopen zomer een mooie transfer nadat ze hun jeugdopleiding genoten bij de PEC Zwolle Voetbalacademie. Volgens Brugge en Palland zijn de verdedigers een geweldig voorbeeld voor de huidige talenten van de Blauwvingers. ,,Kingsley heeft de opleiding helemaal gevolgd. Hij was zeer talentvol en is via de O19 en de beloften bij het eerste elftal terechtgekomen. Daar zijn we heel trots op, net als op Sepp. Dat is ook een geweldig voorbeeld. Hij heeft de gehele trap, die wij hebben uitgelegd als springplank naar het eerste elftal, bewandeld. Uiteindelijk doen die jongens het zelf, maar het is toch mooi dat wij daar een steentje aan bijdragen.”


Afgelopen weekend was er nog meer goed nieuws voor de PEC Zwolle Voetbalacademie. Jeugdspeler Destan Bajselmani maakte zijn debuut in het eerste elftal tijdens de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen. ,,Uiteindelijk is dat de belangrijkste doelstelling, om zoveel mogelijk jongens uit onze PEC Zwolle Voetbalacademie in het eerste elftal te krijgen. Daarvoor moeten wij zoals gezegd op het hoogste niveau spelen met onze jeugdelftallen, zodat de stap naar het eerste elftal zo klein mogelijk wordt. Om dat te bereiken moet je wedstrijden winnen en zijn de weekenden zoals die van afgelopen weken van waarde. Dat zien we dan ook als een mooie bevestiging en een vicieuze cirkel. Nu is een ongeslagen weekend nog een uitzondering, maar je hoopt uiteindelijk dat het structureel gaat worden.”

Eredivisie partners