De elf van Diederik Boer

De elf van Diederik Boer

Na een lange en mooie carrière zwaaide Diederik Boer afgelopen zomer af als profspeler. De keeper, die inmiddels als keeperstrainer actief is bij de PEC Zwolle Voetbalacademie, verdedigde in 337 wedstrijden het Zwolse doel, verdeeld over 15 seizoenen. Tussendoor kwam hij drie jaar uit voor topclub Ajax. Genoeg input dus om het beste elftal waarmee hij ooit de kleedkamer deelde samen te stellen.

Keeper: Andre Onana

Na het vertrek van Jasper Cillessen heeft hij de kans bij Ajax gekregen als eerste doelman. Het was mijn laatste jaar bij de club. Zijn ontwikkeling is sindsdien indrukwekkend. Toen hij nog bij Jong Ajax speelde zag ik dat niet aankomen. Hij focust zich maximaal en is zelden op een fout te betrappen.


Verdediger: Bram van Polen

Met Bram heb ik alles bij de club doorlopen. De grootste successen van PEC Zwolle hebben we samen behaald: het winnen van de KNVB Beker, Johan Cruijff Schaal en het kampioenschap in de Jupiler League. Daarnaast vind ik hem een onderschatte speler. Hij bezit heel degelijke kwaliteiten voor de Eredivisie. 


Verdediger: Niklas Moisander Behalve bij PEC Zwolle, heb ik ook samen met hem bij Ajax gespeeld. Een verdediger met een fantastische opbouw, zowel op links als rechts. Hij heeft zijn carrière mooi geleidelijk opgebouwd en speelt nu in Duitsland bij Werder Bremen. Iemand met een rustige en fijne persoonlijkheid. 


Verdediger: Joël Veltman

Joël is iemand die veel kritiek krijgt als speler, maar toch stelt élke trainer hem op. Het is een prettig persoon in de omgang en hij heeft de juiste mentaliteit. Joël bezit opbouwende kwaliteiten en heeft veel spelinzicht. Niet voor niets dat ook de bondscoach hem selecteert.


Verdediger: Nick Viergever

Tijdens mijn periode bij Ajax is er een mooie voetbalvriendschap tussen ons ontstaan. Een betrouwbare speler die de gehele linkerkant kan bestrijken. Met zijn snelheid zorgt hij voor constante dreiging. Voor Nederlandse begrippen een uitstekende voetballer. 


Middenvelder: Kamohelo Mokotjo

Wat een geweldenaar! Iemand die excelleert in positiespel, balbezit en passing en heel comfortabel oogt in balbezit. Wat hem een beetje tekort doet, is dat hij weinig assists geeft en moeilijk scoort. Dat wordt tegenwoordig wel verwacht van een middenvelder. Als het niet om scoren maar puur om het spel zou gaan, zou hij tot de wereldtop behoren.


Middenvelder: Arne Slot

Arne was een geweldige ‘nummer 10’. Creatief, met een geweldige steekpass en gevoel voor de goal. Was hij sneller geweest, dan had hij de absolute top kunnen halen. Hij heeft natuurlijk ook een groot aandeel gehad in beide kampioenschappen in de Eerste Divisie. Ook vind ik het erg mooi om te zien dat hij nu hoofdtrainer bij AZ is. Tijdens zijn actieve carrière was het al duidelijk dat hij deze ambitie had. 


Middenvelder: Ryan Thomas

Hij heeft toch wel het meest bijzondere verhaal in dit elftal. Ik weet nog goed hoe hij met enkel een rugzakje overkwam uit Nieuw-Zeeland. En als je dan ziet wat hij een paar jaar later in de bekerfinale klaarspeelt: dat had niemand verwacht. Hij oogt comfortabel aan de bal en kan fantastisch passen. Mooi om te zien dat hij nu ook belangrijk begint te worden voor PSV.


Middenvelder: Davy Klaassen

Hij was de aanvoerder bij Ajax, de man om wie toen alles draaide. Speelde fantastisch in de Europa League. Hij maakte onvoorstelbaar veel goals als middenvelder dankzij zijn diepgang en goede timing. Daarnaast is hij een erg sociaal persoon, die altijd voor iedereen klaarstaat.


Aanvaller: Hakim Ziyech

Zonder twijfel de beste speler met wie ik ooit samen gespeeld heb. In zijn beginperiode bij Ajax had hij het moeilijk, mede doordat hij toen op een andere positie speelde. Het is een genot voor het oog om hem nu te zien spelen. Zijn techniek is echt verfijnd. 


Aanvaller: Guyon Fernandez

Ik kies voor Guyon vanwege zijn aandeel (twee doelpunten) in de belangrijkste wedstrijd in de clubhistorie: de bekerfinale. Ontzettend knap dat hij op zo’n belangrijke dag zo’n fantastische prestatie kon leveren. Puur kijkend naar voetballende kwaliteiten, heb ik natuurlijk met betere aanvallers op het veld gestaan. 


Reservebank: Jasper Cillessen, Mike van der Hoorn, Albert van der Haar, Mateusz Klich en Eric Botteghin.


Trainers: Ron Jans en Art Langeler

Ron is een fijne man, met een mooie persoonlijkheid. Hij heeft accenten binnen de club gelegd op druk zetten en verdedigen. Onder zijn leiding is PEC Zwolle uitgegroeid tot een volwaardige Eredivisieclub. En natuurlijk hebben we met hem onze grootste successen gevierd. 

Art stroomde door vanuit de jeugdopleiding en begon als vrij onbekende naam aan zijn eerste (interim) klus als hoofdtrainer bij ons. Hij is heel belangrijk geweest voor de club. Erg knap hoe hij het creëren van een fijne werksfeer wist te combineren met het leveren van sportieve prestaties. Art heeft de club écht in de lift gezet.