Art schrijft

Art schrijft

Trainer Art Langeler schrijft elke twee weken een eigen bijdrage voor de achterban van de club. Hieronder zijn bijdrage over de afgelopen drie wedstrijden en de komende periode.

Het kondigde zich al een beetje aan tegen PSV en lukte dan eindelijk tegen Heracles. Lang in de wedstrijd blijven en daardoor resultaat halen. Met geluk? Wellicht, maar los van twee zeer gelukkige momenten (de afgekeurde goal en gemiste penalty) was het gezien de hele wedstrijd zeker geen onverdiend resultaat. Tegen PSV een week eerder was het 70 minuten tegenhouden en dat lukte behoorlijk. Waar we de wedstrijd verloren was in de laatste fase. We hadden juist meer mogelijkheden om zelf te voetballen en PSV kreeg het steeds lastiger. Het lukte ons alleen niet dit goed uit te spelen. Toen de 1-1 viel waren we niet in staat om ons te hergroeperen, wat Vitesse hier in Zwolle 60 minuten deed lukte ons nog geen 1 minuut; de wedstrijd doodmaken, vertragen en temporiseren. Erg jammer want een punt meenemen uit Eindhoven was geweldig geweest. De winst tegen Heracles maakte echter veel goed, met name de geweldige ontlading samen met het publiek na de 1-0 en na het laatste fluitsignaal. De midweekse bekerwedstrijd kwam op een goed moment. Met dezelfde spelers als zaterdag (wat fijn om kwaliteits-keuzes te hebben uit fitte spelers) hebben we goed gespeeld, verdiend gewonnen en vier goals gescoord. We groeien!


En dat is ook niet zo gek. We kunnen met een goede groep trainen en het speelplan is duidelijk. We kunnen tactisch meer naar details kijken. Een aantal spelers hebben (voor het eerst) een paar keer achter en met elkaar gespeeld, dat geeft vastigheid en vertrouwen. Hierdoor zijn we langer en beter competitief, dus is de kans op resultaten groter en die moeten dan ook gaan vallen. Had het eerder gekund? Zeker, bijvoorbeeld tegen Heerenveen en wellicht zelfs tegen Utrecht. Maar helaas gaat het niet altijd zoals je wilt. De driepunter en het behalen van de volgende ronde beker komen wat dat betreft op een goed moment.


Toch moeten we de ogen niet sluiten voor de realiteit; we staan onderaan en het gat naar de plekken boven ons is niet zomaar te overbruggen. Dat het spel en de fitheid vertrouwen geeft is helemaal oké maar we moeten en gaan door. Ergens bonuspunten halen en de wedstrijden tegen concurrenten winnen is geen opdracht meer, maar een vereiste. De komende twee weekenden hebben we de kans om dit te gaan bewerkstelligen. AZ is voor PEC een hele moeilijke uitwedstrijd, maar de strijd in Eindhoven moet ons houvast geven. De thuiswedstrijd tegen Cambuur is ook een lastige horde, maar we weten wat ze doen. Daarnaast zijn wij zeker niet minder, willen we heel graag laten zien dat we er nog zijn en dat we na een zeer moeizame start de weg omhoog in hebben gezet. 


Het leven van voetballers en een voetbaltrainer is in die zin best simpel en gaat voor ons ook op deze week. Verliezen houdt in een klote week met gezeur, negativisme en chagrijn. Winnen houdt in dat iedereen positief is, er reikhalzend naar de volgende wedstrijd wordt uitgekeken en iedereen fluitend door het stadion loopt. Sinds de voorbereiding is dit de eerste week dat het laatste het geval is en ik moet zeggen dat bevalt heel goed. Ikzelf (maar ook de rest van de staf en de spelersgroep) gaan er alles aan doen om dit gevoel zo lang mogelijk vast te houden!


Tot zover, keep the faith,

Art